Wkładka/igła do zrytych płyt
- Reymont
Czy coś takiego istnieje?
Mam kilka płyt, które są w stanie niemalże agonalnym, ale lubię ich słuchać. Egzemplarze w lepszej kondycji ciężko kupić, albo są cholernie drogie.
Nie chcę ich słuchać zjechaną igłą, żeby nie niszczyć płyt jeszcze mocniej a z drugiej strony nie chcę kłaść ich pod świeżą igłę, żeby jej nie zużywać nadmiernie.
Czy może moje obawy są nieuzasadnione i nawet mocno zjechane płyty nie niszczą igieł? Jakoś podświadomie w to nie wierzę.
Czy są specjalne igły/wkładki do takich płyt?
Mam kilka płyt, które są w stanie niemalże agonalnym, ale lubię ich słuchać. Egzemplarze w lepszej kondycji ciężko kupić, albo są cholernie drogie.
Nie chcę ich słuchać zjechaną igłą, żeby nie niszczyć płyt jeszcze mocniej a z drugiej strony nie chcę kłaść ich pod świeżą igłę, żeby jej nie zużywać nadmiernie.
Czy może moje obawy są nieuzasadnione i nawet mocno zjechane płyty nie niszczą igieł? Jakoś podświadomie w to nie wierzę.
Czy są specjalne igły/wkładki do takich płyt?
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
To może wkładka/igła dla DJów. u nich są spore naciski i igła musi sie dobrze rowka trzymać. Ja mam na gramofonie dla dziecka jakiegoś ortofona night club czy jakoś tak i na zjechanych przez Artura płytach jakoś sobie radzi.
-
Kup sobie tani zamiennik od Wamata i po sprawie
Ja tak nieraz robię,że do nieco dorżniętych płyt podmieniam igłę na zamiennik.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To zależy jakiej wkładki/wkładek używasz Reymont.
W praktyce masz dwie opcje: albo używasz wkładki do której można dostać zarówno lepsze jak i gorsze/tańsze igły albo masz osobno wkładkę do lepszych płyt i wkładkę do gorszych płyt.
Nie muszę chyba tłumaczyć, że dobrze jest mieć do takich układów dwa gramofony
W tym drugim wariancie można śmiało polecić Shure M44G do takiego celu
W praktyce masz dwie opcje: albo używasz wkładki do której można dostać zarówno lepsze jak i gorsze/tańsze igły albo masz osobno wkładkę do lepszych płyt i wkładkę do gorszych płyt.
Nie muszę chyba tłumaczyć, że dobrze jest mieć do takich układów dwa gramofony

W tym drugim wariancie można śmiało polecić Shure M44G do takiego celu

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Reymont
Obecnie jadę głównie na Nagaoce MP-110, w planie wymiana igły na 150. Gdzieś na dalszym horyzoncie zakup shura v15 iii. Drugi gramofon już czeka na podłączenie a właściwie na odpowiedniejszy mebel 
Mam ortofona om 10 ale igła już raczej do wymiany... Mam tez DJską wkładkę Tonar Banana, sam nie wiem czego używać do takich pooranych płyt.
Jest jeszcze at95e, MF'ka któraś i jakieś inne słabsze wkładki też są na stanie.

Mam ortofona om 10 ale igła już raczej do wymiany... Mam tez DJską wkładkę Tonar Banana, sam nie wiem czego używać do takich pooranych płyt.
Jest jeszcze at95e, MF'ka któraś i jakieś inne słabsze wkładki też są na stanie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Spróbuj z żółtym Tonarem 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Reymont
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Może kiepski z niego tracker, mimo DJskich korzeni 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- caveas
- Gramofon: Telefunken CS20
Ja do zrytych płyt zakładam ADC K9 i 3,5g nacisku (antyscating ma kraniec skali.
Naprawdę charczenie jest cichsze.
Stare zakurzone , zalane sokiem, winem płyty należy wymyć letnią wodą z kropelką szamponu dla psa lub bobasa i wytrzeć nawet dobrze spranym oczywiście czystym ręcznikiem.
Naprawdę charczenie jest cichsze.
Stare zakurzone , zalane sokiem, winem płyty należy wymyć letnią wodą z kropelką szamponu dla psa lub bobasa i wytrzeć nawet dobrze spranym oczywiście czystym ręcznikiem.
Ar2r
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A