Numark TTX USB i Numark Groove Tool

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
ivandrago99

Post autor: ivandrago99 »

Mam takie pytanko. Nie wiem, czy dobry dział. Nie wiem, czy temat był poruszany oraz inne forumowe zasady. Sytuacja jest taka. Mam gramofon numark TTX USB. Do tego cartridge groove tool. Ustawiałem nacisk na wartość 2 lub 2,5 grama. W późniejszym okresie była to wartość 2,5 grama. Z zaleceń producenta wynika, że poprawna wartość dla takiego zestawu powinna oscylować między 2,5 a 3,5 grama. Anti skating dawałem na minimum. W instrukcji gramofonu napisano, że anti skating w większość przypadków powinien być ustawiony na zero. Co do stanu cartridga i igły. Posiadam to już wiele lat, ale igła nie chodziła zbyt często. Takie sporadyczne słuchanie. Oczywiście zdarzyło się sporo błędów i igła upadała albo na matę albo na płytę, ale była traktowana po ludzku. Zawsze nakładałem na to plastikową zaślepkę. Igła w ramach ,,czyszczenia" traktowana węglówką do czyszczenia płyt. Teraz kupiłem tańszy płyn reloopa. Teraz pytanie.
Co możecie powiedzieć o moich ustawieniach obciążenia ramienia i anti skating oraz o stanie igły?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

ivandrago99 pisze:Nie wiem, czy dobry dział. Nie wiem, czy temat był poruszany oraz inne forumowe zasady.
Tłumaczenie: "mam wszystko w dupie, ale pomóżcie mi" :morda:
ivandrago99 pisze:Do tego cartridge groove tool. Ustawiałem nacisk na wartość 2 lub 2,5 grama. W późniejszym okresie była to wartość 2,5 grama. Z zaleceń producenta wynika, że poprawna wartość dla takiego zestawu powinna oscylować między 2,5 a 3,5 grama.
To dlaczego ustawiałeś 2g, a nie np. 3g? :)
ivandrago99 pisze:Anti skating dawałem na minimum. W instrukcji gramofonu napisano, że anti skating w większość przypadków powinien być ustawiony na zero.
To ciekawe, ale przy w tej wkładce może i sensowne.
ivandrago99 pisze:oraz o stanie igły?
Możemy sobie zgadywać :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ivandrago99

Re: Numark TTX USB i Numark Groove Tool

Czyli nie pomogłeś w ogóle. No ale ok. Ponarzekać na wstępie oczywiście trzeba. Tak zaczyna się odpowiedź na każdy post na 99% for :) Dawałem 2 gramy z czystej niewiedzy. Nie trwało to zbyt długo. Może poczekam na kogoś, kto użytkuje numarka.
Awatar użytkownika
motown

Post autor: motown »

ivandrago99 pisze:Co możecie powiedzieć o moich ustawieniach obciążenia ramienia i anti skating oraz o stanie igły?
Przede wszystkim czytaj to: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=1136

Cóż tu więcej mówić? Sprzęt masz do skreczowania, antyskating w tym przypadku to absolutnie nieistotna sprawa. Jakąkolwiek wartość ustawisz, prawdopodobnie nie usłyszysz różnicy. Jak kiedyś dorwiesz typową wkładkę do odsłuchu (i może inny gramofon) to wtedy ten parametr może mieć jakieś znaczenie.
Jeśli chodzi o nacisk - 3 gramy to dużo. Audiofilskie wkładki nie miewają takich nacisków. Co znaczy, że teraz mocno ryjesz płyty i je zużywasz, otrzymując byle jaki dźwięk. Wypadałoby nabyć inną wkładkę jeśli zależy ci na jakości dźwięku i zdrowiu płyt.
Pay for that motherfucker record

The Motown Sound™
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

ivandrago99 pisze:Czyli nie pomogłeś w ogóle.
Czyżby? Zadałeś takie pytanie, że ciężko dać na nie poważną odpowiedź :) Jakiś konkret by się przydał, bo nie wiem tak do końca jaki masz problem.
ivandrago99 pisze:Ponarzekać na wstępie oczywiście trzeba. Tak zaczyna się odpowiedź na każdy post na 99% for :)
Człowieku, jeśli odnosisz się do for gdzie o coś pytasz w podobnym stylu co tutaj to ja się nie dziwię, że tak Cię traktują.

Wpadasz tutaj niczym spadochroniarz do pierwszego lepszego tematu. Z góry piszesz, że nie wiesz czy pytasz w dobrym miejscu, czy na forum panują jakieś zasady, ale co tam, w dupie, prawda?
Lejesz na to i jeszcze się tym chwalisz.
Opowiadasz nam historyjkę o swoich dotychczasowych poczynaniach, a na koniec ogólnikowo pytasz co sądzimy o tym co dotąd robiłeś.

Jeśli już na starcie nie masz szacunku do forum to na jakiej podstawie oczekujesz szacunku od innych?
Ja mam do ludzi sporo cierpliwości (szczególnie do zielonych), ale ta cierpliwość też ma swoje granice ;)

Wróćmy jednak do sedna sprawy :) Czekanie na innego właściciela Numarka raczej niewiele tu da. Spróbuję się domyślić o co tak właściwie pytasz. Jeśli spudłowałem to popraw.
ivandrago99 pisze:Dawałem 2 gramy z czystej niewiedzy. Nie trwało to zbyt długo.
A teraz ustawiasz na 3g? Zgaduję, bo z wcześniejszych wypowiedzi to nie wynika. Jeśli tak to dobrze. Jeśli nie to źle.
Mam nadzieję, że nie muszę tłumaczyć dlaczego.

Siłę antiskatingu generalnie powinno się ustawiać na poziomie siły nacisku (w teorii).
Przy skreczu może ona przeszkadzać, stąd chyba taki, a nie inny tekst znalazłeś w instrukcji.

Co do stanu igły to naprawdę możemy sobie zgadywać, bo co ja mogę Tobie na jej temat powiedzieć? Może jest już prawie zjechana, a może jeszcze nie. Skoro mówisz że rzadko używasz sprzętu to raczej to drugie. Nie sądzę byś jakoś drastycznie zużył igłę ustawiając z niewiedzy/głupoty niższy nacisk niż powinieneś.

Tak czy siak, jeśli miałbyś się zastanawiać nad zmianą igły to lepiej wymień całą wkładką, bo Numark Groove Tool to kaszaniasty sprzęt.
Wsparcie finansowe forum
ivandrago99

@Wojtek
hehe Dużo pisania i malutko konkretów. Już jakiś czas temu zauważyłem, że taki masz styl :) Twój przedmówca napisał kilka razy mniej i zawarł konkrety. O to chodzi. Zamierzam wymienić wkładkę z lepszą igłą. Podaj swoją propozycję w rozsądnej cenie.
ivandrago99

motown pisze:
ivandrago99 pisze:Co możecie powiedzieć o moich ustawieniach obciążenia ramienia i anti skating oraz o stanie igły?
Przede wszystkim czytaj to: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=1136

Cóż tu więcej mówić? Sprzęt masz do skreczowania, antyskating w tym przypadku to absolutnie nieistotna sprawa. Jakąkolwiek wartość ustawisz, prawdopodobnie nie usłyszysz różnicy. Jak kiedyś dorwiesz typową wkładkę do odsłuchu (i może inny gramofon) to wtedy ten parametr może mieć jakieś znaczenie.
Jeśli chodzi o nacisk - 3 gramy to dużo. Audiofilskie wkładki nie miewają takich nacisków. Co znaczy, że teraz mocno ryjesz płyty i je zużywasz, otrzymując byle jaki dźwięk. Wypadałoby nabyć inną wkładkę jeśli zależy ci na jakości dźwięku i zdrowiu płyt.
Co do wkładki i nacisku wszystko się zgadza. Prawie zawsze dawałem 2,5 grama. Wkładka najpewniej zostanie wymieniona. Co do samego gramofonu, to raczej uogólniasz. Ten numarka jest po prostu uniwersalny. Oczywiście to nie sprzęt dla ludzi nietoperzy, ale mi wystarczy. Ja nie słyszę bzyczenia komara w drugim pokoju, przy zamkniętych drzwiach :) Audiofile pewnie też nie, ale nigdy się do tego nie przyznają :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

ivandrago99 pisze:hehe Dużo pisania i malutko konkretów. Już jakiś czas temu zauważyłem, że taki masz styl :)
Myślałem, że mam do czynienia z dorosłym i poważnym człowiekiem. Najwidoczniej się przeliczyłem.
ivandrago99 pisze:Podaj swoją propozycję w rozsądnej cenie.
Przyszedłeś tutaj oczekując pomocy. Mimo Twojego buraczanego zachowania, podałem Tobie dwukrotnie rękę, a Ty, ewidentnie nie potrafiąc tego docenić, nabijasz się i oczekujesz, że będę Tobie nadal z czymś pomagał?
Niedoczekanie :D

Moja cierpliwość do Ciebie właśnie się skończyła.
Wsparcie finansowe forum
ivandrago99

Wojtek pisze:
ivandrago99 pisze:hehe Dużo pisania i malutko konkretów. Już jakiś czas temu zauważyłem, że taki masz styl :)
Myślałem, że mam do czynienia z dorosłym i poważnym człowiekiem. Najwidoczniej się przeliczyłem.
ivandrago99 pisze:Podaj swoją propozycję w rozsądnej cenie.
Przyszedłeś tutaj oczekując pomocy. Mimo Twojego buraczanego zachowania, podałem Tobie dwukrotnie rękę, a Ty, ewidentnie nie potrafiąc tego docenić, nabijasz się i oczekujesz, że będę Tobie nadal z czymś pomagał?
Niedoczekanie :D

Moja cierpliwość do Ciebie właśnie się skończyła.
O jejku. Coś strasznego. Ubolewam nad twoim fochem. Wiesz, że są fora, gdzie błędnie umieszczony post jest zwyczajnie przenoszony bez zbędnego komentarza? Widocznie tutaj najpierw trzeba ponarzekać, a dopiero potem po ludzku poinstruować. Takie to trudne? Nie olewałem zasad. Myślałem, że wybrałem dobre miejsce na post. Po prostu nie chciało mi się przerzucać setek stron i komentarzy aby nie być oskarżonym o jakieś pierdoły. Nie mam na to czasu i jestem zmęczony po pracy. Ja nie chcę twojej pomocy, bo inni normalni już to za Ciebie zrobili. Gdybyś na dzień dobry nie zaczął jojczyć, to nie byłoby żadnego problemu. Sam nie potrafisz zacząć rozmowy i jeszcze się obrażasz. Na koniec twierdzisz, że to ja zachowuję się niepoważnie i jak burak. hehe Dobre sobie. Wiesz co? Ja sobie dobiorę wkładkę, ustawię parametry i zwyczajnie się podszkolę. Tobie też raczej to się przyda, bo wielu teorię o takim samym anti skatingu co wartość obciążenia zwyczajnie obala. Jest na to prosta metoda empiryczna. Pewnie ją znasz :) Co do wyboru gramofonu, to nie żałuję ani trochę i zwyczajnie go uwielbiam. A że nie jest audiofilski? Mam to gdzieś. Ludzkiego słuchu nie oszukasz kupowaniem sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy. W zasadzie każdy ma słuch mieszczący się w znanym przedziale 20-20 i to jest fakt :) Tyle w temacie.
ODPOWIEDZ