Czytam forum od jakiegoś czasu ale dopiero dziś za sprawą problemu nastąpiła potrzeba pomocy a co za tym idzie rejestracji. Do tej pory używałem prostego modelu firmy Sony z wkładką At 72K, grało to jak dla mnie wystarczająco, ale zachciało mi się czegoś lepszego. Kupiłem używany gramofon z "prawie" nową wkładką AT 95E, jednak dźwięk wydobywający się z tego gramofonu jest pod pewnym względem gorszy, czasem na wysokich tonach słychać przestery(takie skrzeczenie, głównie na wokalu). Zastanawiam się teraz czy to wada poszczególnych płyt/piosenek czy uszkodzenie igły, czy ten typ tak ma. Na starych płytach ponadto wzmogły się trzaski, których wcześniej nie było słychać, ale do testów użyłem też nowej płyty Adele 19, gdzie nie ma mowy o trzaskach. Większość utworów gra poprawnie ale przynajmniej na dwóch występują przestery. Chciałem wrzucić krótki fragment mp3, ale nie znalazłem strony na której to można zrobić. Poniżej zdjęcie rzeczonej igły:

Jak widać igła ma chropowatą strukturę i niebyt gładkie krawędzie. Nie bardzo widze też kształ eliptyczny. Mam jeszcze inne wkładki, których igły wyglądają nieco inaczej. Dwie są krzywe i te mają idealnie głdkie krawędzie. A At 72K, której używałem ostatni rok ma także chropowate brzegi.
Toshiba:

At 72K

Jesli to możliwe to proszę o informację czy na postawie tego zdjęcie można coś powiedzieć o stanie igły w AT95e i czy tak powinien wyglądać eliptyk?
Pytanie poboczne, mam jeszcze taką wkładkę toshiby nie ma na niej nic napisane, jest tylko logo AT na igle. Wydaje mi się, że to jakiś popularny model AT z logo Toshiby, warto szukać do niej igły? Jeśli tak to jakiej?

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.