Dziwne zachowanie ramienia
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Dziwne zachowanie ramienia
Jak sprężynka jest rozciągnięta to raczej ciągnie słabo. Nawet bez AS ramię nie powinno skakać. Chyba że gramofon stoi mocno nie poziomo (co samo w sobie też nie wystarczy). Generalnie problem z blokadą przy antyskatingu (jakieś zacięcie sprężyny) objawiał by się raczej przeskakiwaniem ścieżek bo ramię nie chodziło by prawo lewo. AS na same ramię w płaszczyźnie góra dół nie powinien działać. Chyba że naciąga coś i trzyma a potem nagle zwalnia, ale to sugerowało by jakiś poważny babol w AS.
Generalnie użyj tej wkładki ze złamaną igłą lub innej z osłonką żeby nic nie połamać. Wyzeruj AS. Ustaw przeciwwagę tak żeby ramię lewitowało. Ramię nie powinno zdecydowanym szybkim ruchem płynąć w żadną ze stron. Powoli może jakoś tam się przemieszczać. Przy czym obydwa efekty to może być albo złe wypoziomowanie albo to że AS nie można wyzerować zupełnie. Pchnij lekko wkładkę w jedną i w drugą stronę. Ramię powinno płynnie przemieścić się na dany koniec bez żadnych zacięć po drodze. Potem, ustaw na zewnątrz i szybko ustaw duży AS, powinno wtedy płynnie przejść do środka. Wszystkie zacięcia będą pokazywały jakiś problem albo z łożyskiem albo z AS.
Ta sprężyna z pomarańczową strzałką jest rozciągnięta?
Generalnie użyj tej wkładki ze złamaną igłą lub innej z osłonką żeby nic nie połamać. Wyzeruj AS. Ustaw przeciwwagę tak żeby ramię lewitowało. Ramię nie powinno zdecydowanym szybkim ruchem płynąć w żadną ze stron. Powoli może jakoś tam się przemieszczać. Przy czym obydwa efekty to może być albo złe wypoziomowanie albo to że AS nie można wyzerować zupełnie. Pchnij lekko wkładkę w jedną i w drugą stronę. Ramię powinno płynnie przemieścić się na dany koniec bez żadnych zacięć po drodze. Potem, ustaw na zewnątrz i szybko ustaw duży AS, powinno wtedy płynnie przejść do środka. Wszystkie zacięcia będą pokazywały jakiś problem albo z łożyskiem albo z AS.
Ta sprężyna z pomarańczową strzałką jest rozciągnięta?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Roberto66
- Gramofon: Technics sl-d2
tak pomarańczowa -jest rozciągnięta z jednego końca, ma luz na "0" i do "2"ramienie nie reaguje. Dopiero pod koniec skali powyżej 2. 5 zaczyna reagować a ustawia się na środku na 3. i tak zostawiłem. Jak wcześniej było ustawione na" 2" nie było przypadku wystrzelenia ramienia do góry.
gramofon wypoziomowany.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
-
Roberto66
Nie widziałem z bliska serji MK1, oprócz swojej gp400. Z tego co mówisz wnioskuję że 412 MK1 i 422MK1 wyglądają jak MK2.Bo inaczej nie da się wytłumaczyć dlaczego nie można zastosować od nich igieł do 400MK1.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
- ŁDŁ
- Kontakt:
Przy zero sprężyna ma mieć luz a potem już nie, jeśli nie reaguje do 2 to znaczy prawdopodonie, że łożyskowanie ramienia chodzi za ciężko. Lepsze ramie z większym luzem, chodzące lekko niż z za małym.Roberto66 pisze: ↑wczoraj, 21:00tak pomarańczowa -jest rozciągnięta z jednego końca, ma luz na "0" i do "2"ramienie nie reaguje. Dopiero pod koniec skali powyżej 2. 5 zaczyna reagować a ustawia się na środku na 3. i tak zostawiłem. Jak wcześniej było ustawione na" 2" nie było przypadku wystrzelenia ramienia do góry.
gramofon wypoziomowany.
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
-
Roberto66
Czyszczenie i wymiana smarowidła powinna pomóc? Smar czy oliwa?
- ŁDŁ
- Kontakt:
Czyszczenie i regulacja, łożyska powinny być w typowym przypadku suche. Istnieją eksperymenty i możliwe odstępstwa ale suche mają działać poprawnie.
Łukasz Długosz
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Przy czym jak sprężyna jest rozciągnięta to może działać tam w drugą stronę, odpychać zamiast ciągnąć. Tak zdalnie bez możliwości zerknięcia i pokręcenia tym to ciężko się doradza.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To chyba powinno wystarczyć?
Tak. Przy wyższych modelach serii Philips odpuścił sobie kombinowanie z "garbem".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Roberto66
No właśnie. Wybór jest taki.
D60 1Nos Philips37e, 2Nos szafir Philips60e, 3sferyk Tonar28e i Jico58e, 4nagi eliptyk de capo szwajcaria 54e, 5shibata Tonar 166, 6sas Jico274e
D59 1 eliptyczny 97e Jico-brak na stanie, 2 ekliptyk black diamond analogis wamat140pln
Koś miał. ktoś wdział ,ktoś stosował? Najlepsza opcja w stosunku do ceny?
Ostatnio zmieniony 14 maja 2026, 14:34 przez Roberto66, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Roberto66
Dopiero w weekend będę w domu to popatrzę. Jak ostatnio ustawiłem to ramie leciutko się poruszało w czasie lewitacji.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie, wybór jest mniejszy skoro masz mk1. Dlaczego dorzucasz igły które pasują tylko do mk2?
Przesłałem Tobie link do dyskusji o igłach do tego modelu. Wiem że nic nie przeczytałeś skoro nadal zadajesz takie pytania.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Roberto66
Jeszcze nie wiem czy chcę spiłować garba? Czy mi to wyjdzie? Ale wtedy to by był najlepszy stosunek jakość cena.
Trochę poczytałem. Jeden kolega testował shibate od Tonara. Za szybko żyję i nie przeczytałem całego wątku. Do tego trzeba czasu.