Przetestowanie wkładki uf-50

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
mikolec

Przetestowanie wkładki uf-50

Post autor: mikolec »

Witam wszystkich gramofomanów,
Ostatnio dostałem od znajomego Fonice 417. Niestety jest tylko dźwięk na igle, a nie mam możliwości przetestowania wkładki na innym gramofonie. Dlatego zwracam się z prośbą do osoby, która jak ja mieszka we Wrocławiu i posiada gramofon działający na wkładkach uf-50 lub uf-70, aby się ujawniła. Oczywiście odwdzięczę się piwkiem albo czymś bezalkoholowym jeżeli jesteś abstynentem.
Jeżeli macie inny pomysł na sprawdzenie wkładki to jestem otwarty na sugestie. Na razie myślałem o przejściu się po komisach ze sprzętem audio.
Roberto66
Gramofon: Technics sl-d2

Re: Przetestowanie wkładki uf-50

Post autor: Roberto66 »

Podepnę się pod temat, nie znalazłem odpowiedzi na pytanie.
Jak sprawdzić wkładkę z uszkodzoną igłą nie dysponując jakimkolwiek sprzętem np. multimetr, oprócz gramofonu.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Jak sprawdzić zawieszenie samochodu gdy nie ma w nim kół, bez kanału i będę oglądał go tylko nocą bez świateł?

Generalnie to wkładka piezzo która gra bez preampu. Bez igły pewnie kosztuje grosze. Więc albo pójść z igłą albo za 12pln kupić multimetr (co pewnie też 100% pewnosci nie da) albo ryzykować.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2025, 19:40 przez Bacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Roberto66

Bacek pisze:
05 lis 2025, 16:59
Generalnie to wkładka pieszo która gra bez preampu.
Bez igły pewnie kosztuje grosze. Więc albo pójść z igłą albo za 12pln kupić multimetr (co pewnie też 100% pewnosci nie da) albo ryzykować.
Nie wiem czy dobrze rozumiem "pieszo".
Temat nie jest łatwy. Wkładka za granicą, którą obejrzeć morze znajoma. Kupno igły do samego sprawdzenia ekonomicznie nie uzasadnione, chyba że już igłę docelową. Może ma multimetr.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Mialo byc chyba PIEZO a nie pieszo.
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Roberto66 pisze:
05 lis 2025, 18:15
Wkładka za granicą
Ale Ty aby na pewno pytasz o UF-50? Bo tego raczej z za granicy ciągnąć się nie opłaca skoro lokalnie są koło 100pln z igłą. Precyzja pytania determinuje sensowność odpowiedzi.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Roberto66

Bacek pisze:
05 lis 2025, 19:44
Ale Ty aby na pewno pytasz o UF-50?
No nie. Nie UF. Sądziłem że metoda sprawdzenia będzie ta sama.
Ale spoko, literówka to normalna sprawa. A nie mam takiej znajomości i nie wiedziałem że uf to piezo.
ODPOWIEDZ