Ustawianie wkładki

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Ustawianie wkładki

Post autor: Bacek »

Niestety se4rwisówki żadnej do tego nie widzę, ani nawet manuala.
No ten gramofon pomiaru nie ułatwia, ale da się w miarę precyzyjnie wyznaczyć tam oś obrotu ramienia. Na talerzu ustawić jakiś kątownik w osi obrotu i nawet linijką da się w miarę precyzyjnie zmierzyć. 1mm rozbieżności wiele nie spasuje ale 2 i więcej już będzie.

Zmierz kilka razy różnymi metodami i zobacz czy tak samo CI wyjdzie. Od śruby do śruby, na tym okręgu kolumny ramienia, możesz dociąć dokładnie pasek papieru i na nim idealnie środek wyznaczysz. Na szerokości obręczy to już łatwa sprawa.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Piotr Welcz

Post autor: Piotr Welcz »

Bacek pisze:
03 mar 2025, 13:23
Niestety se4rwisówki żadnej do tego nie widzę, ani nawet manuala.
No ten gramofon pomiaru nie ułatwia, ale da się w miarę precyzyjnie wyznaczyć tam oś obrotu ramienia. Na talerzu ustawić jakiś kątownik w osi obrotu i nawet linijką da się w miarę precyzyjnie zmierzyć. 1mm rozbieżności wiele nie spasuje ale 2 i więcej już będzie.

Zmierz kilka razy różnymi metodami i zobacz czy tak samo CI wyjdzie. Od śruby do śruby, na tym okręgu kolumny ramienia, możesz dociąć dokładnie pasek papieru i na nim idealnie środek wyznaczysz. Na szerokości obręczy to już łatwa sprawa.
dokładnie tak robiłem ekierka (kątownik) i środek pierścienia. zeby być pewnym to zmierzę od końców tych elementów zmierzę suwmiarką szpindel i pierścień i dodam 1/2 Wymiarów.
Thorens TD-320/TP16 MK IV/Yamaha MC-505
Ifi Audio Zen phono
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Też dobrze. I zmierz kilka razy, zestawiając wszystko od zera. Jak wyjdzie tak samo to ok.

W wtedy Stewenson Twoim przyjacielem.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Piotr Welcz

Post autor: Piotr Welcz »

Zmierzyłem bardzo dokładnie ostatecznie wyszło 199 mm, wydrukowałem Stewensona, ustawiłem wkładkę i nie szukam sobie już więcej roboty :)
Thorens TD-320/TP16 MK IV/Yamaha MC-505
Ifi Audio Zen phono
alex60pl

Post autor: alex60pl »

Witam.
Jak widać temat ustawienia wkładki nigdy się nie zestarzeje.
Jakiś czas temu, przygotowując się do swojego winylowego "comeback'u" zebrałem w sieci trochę informacji na tenże temat.
Po ich uporządkowaniu powstało coś w rodzaju, mówiąc górnolotnie, poradnika, który chętnie udostępnię każdemu zainteresowanemu (format pdf).
Oczywiście nie roszczę sobie pretensji do nieomylności, zatem wszelkie zauważone błędy proszę wytykać, sugerować zmiany czy poprawki.
Być może wspólnym wysiłkiem stworzymy coś jeszcze lepszego.

Pozdrawiam wszystkich fanów winylowego brzmienia.
matwiejm

Post autor: matwiejm »

Witam, dwa dni zgłębiania tematu od dechy do dechy, dwie godziny ustawiania i nie poznaję dźwięku - zmiana na plus.
To takie ćwiczenie przed planowana zmianą wkładki na MC. Dziękuję wszystkim za merytoryczny materiał.
Pioneer Exclusive P10; Musical Fidelity MX-Vynl; Ortofon 2M Black, Luxman M7f; Luxman C7f
ODPOWIEDZ