HANA SH - dziwny objaw tylko na dwóch utworach
- Viniu
- Gramofon: Kenwood KD-750
HANA SH - dziwny objaw tylko na dwóch utworach
No i znów potrzebuje małej podpowiedzi.
Otóż od soboty pogrywam na tytułowej Hanie i ogólnie wszystko ładnie pięknie, przesłuchałem kilka(naście) płyt, aż doszedłem do albumu The Best od Sade. Oczywiście zagrało pięknie do utworu nr C1 Paradise i C2 Nothing Can Come Between Us. Zwłaszcza na tym drugim utworze perkusja jest mocna i krótka i tu zaczyna się problem. Chodzi o to że uderzenie perkusji powoduje "pierdzenie" woofera. W pierwszej chwili wystraszyłem się że woofery poszły z dymem (poziom głośności był na godz. 10). Dziwne, że po kilkunastu płytach tylko na tych dwóch utworach jest taka przypadłość. Wrzuciłem po tym kilka innych plyt i wszystko cacy. Wkładkę wypróbowałem na Kenwoodzie z pre wbudowanym w Luxa, później z Mańkiem i to samo. Przepiąlem wkładkę do Uniwersum podjęte pod pre w Lucku A-371 później znowu z Mańkiem i kolumny Heybrooki i ciągle to samo. Tylko na tych dwóch utworach jest wrażenie jakby woofery były uszkodzone i tak pukał czy wręcz popierdywał przy tupnieciu basu. Oczywiście znam te płyte na pamięć, na żadnej wcześniejszej wkładce tego nie doświadczyłem.
Macie pomysł w czym rzecz?
Odsyłać wkładkę do reklamacji?
Otóż od soboty pogrywam na tytułowej Hanie i ogólnie wszystko ładnie pięknie, przesłuchałem kilka(naście) płyt, aż doszedłem do albumu The Best od Sade. Oczywiście zagrało pięknie do utworu nr C1 Paradise i C2 Nothing Can Come Between Us. Zwłaszcza na tym drugim utworze perkusja jest mocna i krótka i tu zaczyna się problem. Chodzi o to że uderzenie perkusji powoduje "pierdzenie" woofera. W pierwszej chwili wystraszyłem się że woofery poszły z dymem (poziom głośności był na godz. 10). Dziwne, że po kilkunastu płytach tylko na tych dwóch utworach jest taka przypadłość. Wrzuciłem po tym kilka innych plyt i wszystko cacy. Wkładkę wypróbowałem na Kenwoodzie z pre wbudowanym w Luxa, później z Mańkiem i to samo. Przepiąlem wkładkę do Uniwersum podjęte pod pre w Lucku A-371 później znowu z Mańkiem i kolumny Heybrooki i ciągle to samo. Tylko na tych dwóch utworach jest wrażenie jakby woofery były uszkodzone i tak pukał czy wręcz popierdywał przy tupnieciu basu. Oczywiście znam te płyte na pamięć, na żadnej wcześniejszej wkładce tego nie doświadczyłem.
Macie pomysł w czym rzecz?
Odsyłać wkładkę do reklamacji?
Kenwood KD-750+Hana SH, Luxman L-435, Sony ST-3950, Denon DCD-625, Onkyo TA-1900, Translator Impact 4 mk2, wiim pro plus
Universum Studio 6000+AT-540ML, Schiit Mani, Luxman A-371, Luxman D-351, Luxman T-351L, Luxman K-351, Heybrook HB4, DacMagic 100
Universum Studio 6000+AT-540ML, Schiit Mani, Luxman A-371, Luxman D-351, Luxman T-351L, Luxman K-351, Heybrook HB4, DacMagic 100
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: HANA SH - dziwny objaw tylko na dwóch utworach
Jaki nacisk? Czy sprawdzałeś wagą?
Filtr subsoniczny załączony?
Filtr subsoniczny załączony?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Viniu
Wszystko zgodnie z przykazaniami, nacisk 2g, ustawiane wagą, subsonic "On" i takie rzeczy...
Kenwood KD-750+Hana SH, Luxman L-435, Sony ST-3950, Denon DCD-625, Onkyo TA-1900, Translator Impact 4 mk2, wiim pro plus
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Oczywiście zakładam że słuchasz z preampami ustawionymi na MM, a nie na MC?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ja mam podobnie na tych utworach na Ortofonie Vero, nie aż tak że woofery chce wywalić ale słychać i widać że pracują mocno. Na Denonie 103M absolutnie tego nie ma
-
Ale ja jadę via sut przez pre w ampli, a jakiś rok temu przez Buphono i miałem tylko ortka i pamiętam że było gorzej.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kuczerawka, ale kolega ma wersję MC HO, nie MC LO, więc gadka o SUTach czy preampach MC LO jest trochę nie na miejscu.
Dlatego też właśnie zadałem takie, a nie inne pytanie w poprzednim poście, żeby wykluczyć błąd natury oczywistej
Dlatego też właśnie zadałem takie, a nie inne pytanie w poprzednim poście, żeby wykluczyć błąd natury oczywistej

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Czytam i jak widzę takie problemy na wyższym levelu to nijak mnie nie ciągnie do MC

Lepiej pewnie będzie zostać na stare lata przy MM i nic nie kombinować, zwłaszcza że mam dobry preamp od @Jaculka i jak to mówią starzy górale "Na ch.. mnie ta chata"

[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
-
Ta, wiem.
To miał być tylko trop że może to wina układu wkladka-headshell-ramie plus nastawy w pre.
Ale ja młody w tych tematach jestem, mogę racji nie mieć
To miał być tylko trop że może to wina układu wkladka-headshell-ramie plus nastawy w pre.
Ale ja młody w tych tematach jestem, mogę racji nie mieć
- Viniu
Sorki, dawno nie zaglądałem do tematu.
Tak, oczywiście Luxman ustawiony na mm, podpinałem również Shiita z różnymi ustawieniami i było to samo.
A teraz najlepsze. Te dwa utwory pochodzą z albumu Stronger Than Pride. Ostatnio zakupiłem ten album i na nim te dwa utwory brzmią ok...
Problem jest tylko z kompilacją The Best, tam na Hana (i tylko na Hana) rozwala membrany nawet przy cichym odsluchu
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Myślę, że to ta płyta została źle zmasterowana i wymaga doskonałego trackingu a jak widać Hana ma za małą zdolność śledzenia rowka. Być może zawieszenie musi się rozruszać?
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10