Którą wkładkę byście wybrali i dlaczego:
Audio-Technica AT33SA
Audio-Technica AT-OC9XSL
Hana ML
Hana SL
Zagra w systemie oparntym na monoblokach 300b o raczej ciemniejszym brzmieniu. Gramofon AdFontes, a więc bardzo długie i lekkie ramię.
Pre lampowe z maleńkiej manufaktury, tak i cały zestaw. Raczej nikomu nic nie powie. Ramie jest długie (14 cali) i jednocześnie lekkie ze względu na materiał z jakiego jest wykonane. Masy nie znam, ale po wyborze wkładki na pewno skontruje się z konstruktorem AdFontesa, by mi potwierdził, że na pewno tak wkładka jest odpowiednia.
Weź go po prostu zapytaj o masę efektywną.
Przecież to Pan Andrzej od AdFontesa, którego chyba dobrze zna każdy miłośnik gramofonów. Nie wiem jak mógłby nie znać masy ramienia, LOL. Pewnie nawet na tym forum ta masa jest podana kilka razy. Z tego co pamietam wkładka do niego musi mieć masę mniejszą niż 10g i podatność mniejszą niż 20.Wojtek pisze: ↑03 gru 2021, 10:01Weź go po prostu zapytaj o masę efektywną.
Spodziewam się że będzie zabawnie.
Jeśli nie będzie w stanie odpowiedzieć na takie pytanie to kompletnie nie wiem na jakiej podstawie chce potwierdzać jakąkolwiek kompatybilność wkładkową. Chyba że na zasadzie "znam kogoś kto miał i jakoś to śmiga/igła się nie złamała jeszcze"
M.in. właśnie dlatego spodziewam się że będzie zabawnie
Tym bardziej warto ustalić jak to jest przy Twoim egzemplarzu.
Akurat nie przypominam sobie
dziwię się trochę, ponieważ konstruktor "kredensu" czyli pan Andrzek Kozłowski - ( oczywiście w słusznej cenie i dobrych świadomych wyborach) oświadczył, że:
to dziwię się jeszcze bardziej ponieważ ramię długości ponad 14 cali (autor wątku pisze 12 cali) i potężny talerz o średnicy 30 cm ważący ponad 10 kg, który ma dokładniej śledzić wkładkę powoduje ustawienie gramofonu z precyzją nie dostępną na dzisiaj człowiekowi (może robotyka tak ) - ale jako człowiek ad normal zresztą szarak po 5-letnich dziennych na PL stwierdzę, że jeżeli konstruktor wie co to mechanika techniczna i wciska kit to odpowiem edriu i kozłowsli to czuć Braniewem, pozdrawiam forum
Szeryf WK już wskazał właściwą drogę
nikt tego nie neguje
Z tego co pamiętam to zwykle "z polecenia" kredensy były żenione z MM od Goldringa
No przecież chcemy Tobie jak najlepiej doradzić
Trochę cyrk szczerze mówiąc.