Co po Nagaoka MP-110? - sugestie mile widziane

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Pablito

Co po Nagaoka MP-110? - sugestie mile widziane

Post autor: Pablito »

Witam,

Igła w mojej Nagaoce MP-110 powoli się kończy i nadchodzi pora na decyzje 8-) ...

Chciałbym pójść trochę do przodu ponieważ w międzyczasie zrobiłem mały upgrade reszty sprzętu i w związku z tym proszę (starych) wyjadaczy o poradę. Opcje które rozważam to:

- dokupienie nowej igły do MP-110 - czyli de facto pozostanie na tym samym poziomie (całkiem przyzwoitym)
- dokupienie igły od MP-150/200
- zakup nowej wkładki MM, pod uwagę biorę Sumiko Pearl, Sumiko Olympia, Goldring 2100
- zakup wkładki MC - Denon DL-103/110 ?? W tym temacie nie mam doświadczenia niestety...

Sprzęt: JVC QL F4 + preamp Cambridge Audio 640P. W przyszłości chciałbym zakupić preamp lampowy (nie wszystkie mają opcje MC).
Preferencje muzyczne: rock (żona), ciężki metal / hardcore (ja) :D. Żadnego jazzu, klasyki etc.
Obydwoje cenimy w przekazie przestrzeń, szczegółowość i dobre dolne pasmo ;) .
Budżet: hmmm, ... ok 1000??

Posiadamy w naszej kolekcje bardzo różne płyty o różnych poziomach produkcji, często bywamy na giełdach gdzie nabywamy wiekowe już krążki...

Wszelkie RZECZOWE komentarze mile widziane.
Awatar użytkownika
gravediggie
Gramofon: JVC & Schneider

Re: Co po Nagaoka MP-110? - sugestie mile widziane

Post autor: gravediggie »

Nie jestem starym wyjadaczem do których kierujesz pytania ale osobiście nie mocowałbym igły 150 lub 200 w body od 110 bo to są ciut inne generatory. Oczywiście taki mariaż też zagra. Jak chcesz iść w upgrade do np 150 to rozważyłbym sprzedaż całej wkładki 110 (czym pewnie zwiększysz sobie budżet) i kupienie całej mp150.

Ja sprzedałem swoją MP-110 i zamówiłem igłę JICO n75edII do shure m75 co raczej będzie krokiem wstecz (na pewno w bok) ale jestem ciekaw takiego rozwiązania. Nie wykluczam że wrócę do MP-110.
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Co po Nagaoka MP-110? - sugestie mile widziane

Post autor: Wojtek »

Sumiko Olympia :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ