Witam
Niedawno zakupiłem gramofon Technics SL-D202 z wkładką u25.
Chciałbym mimo że sprzedający twierdził iz nie ma takiej potrzeby wymienić w nim igłę, oraz zakupić drugą wkładkę w dodatkowym headshellu.
Mam w związku z tym parę pytań
- jaką igłę proponujecie kupić do posiadanej wkładki ?
https://allegro.pl/oferta/eps-24-cs-igl ... 8761668721
coś takiego znalazłem jako podstawowa ponoć
- po przeanalizowaniu tematów na forum zastanawiam się nad zakupem Ortofona OM10, znalazłem na Allegro aukcję razem z headshellem
https://allegro.pl/oferta/ortofon-om10- ... 8408125402
nie wiem tylko czy jest on (headshell) coś warty czy jest to marny chinczyk ? Czy warto iść tą drogą czy szukać osobno ?
- czy w przypadku zmiany igły ze wkładce konieczna jest ponowna kalibracja ? jaki nacisk igły powinien być ustawiony na u25 ?
Sprzedawca twierdzi że gramofon został skalibrowany a nacisk teraz mam ustawiony na 1,2 (nic nie ślizga, igła nie ucieka)
- czy w przypadku zakupu Ortofona z podanej aukcji rzeczywiście wystarczy tylko jak sprzedający twierdzi ustawić docisk i anti skating czy jednak trzeba mimo wszystko kalibrować na nowo ?
będę wdzięczny za pomoc
Technics EPC-U25
-
Re: Technics EPC-U25
to może inaczej zapytam...
Chciałbym wymienić igłę we wkładce EPC-U25 proszę o pomoc w tym temacie budżet do 300 zł
Czy zakup wkładki z igłą Ortofon OM10 spowoduje upgrade w odsłuchu w stosunku do tego co mam teraz ?
Czy lepiej wymienić wkładkę na OM10 czy samą igłę do posiadanej już wkładki u25 ?
Chciałbym wymienić igłę we wkładce EPC-U25 proszę o pomoc w tym temacie budżet do 300 zł
Czy zakup wkładki z igłą Ortofon OM10 spowoduje upgrade w odsłuchu w stosunku do tego co mam teraz ?
Czy lepiej wymienić wkładkę na OM10 czy samą igłę do posiadanej już wkładki u25 ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Technics EPC-U25
Pytasz w sumie o to samo 
Tą droższą.
Ten headshell to "marny chińczyk".
Nie wiem jak gra EPC-U25, wiem że to dobra wkładka, nie wiem czego Tobie w niej brakuje żeby można było rozmawiać o zmianie na coś zupełnie innego
Można co najwyżej założyć że przesięg/overhang jest OK (ale pewności również brak).
Nacisk 1.75g.

https://www.dacapoaudio.com/1324-Techni ... styli.html
Tą droższą.
Może.
Ten headshell to "marny chińczyk".
Nie wiem, to zależy od Twoich oczekiwań co do dźwięku. Nic na ten temat nie napisałeś.
Nie wiem jak gra EPC-U25, wiem że to dobra wkładka, nie wiem czego Tobie w niej brakuje żeby można było rozmawiać o zmianie na coś zupełnie innego

Ramię zawsze trzeba skalibrować, nie zakładaj że sprzedawca zrobił to w sklepie i już masz ramię zbalansowane.
Można co najwyżej założyć że przesięg/overhang jest OK (ale pewności również brak).
Nacisk 1.75g.
Nie + będziesz musiał ustawić przesięg, czyli pozycję wkładki w headshellu (a konkretnie pozycję igły, ale to jest powiązane).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-