Nagaoka MP-500 headshell

Źródła dźwięku
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Nagaoka MP-500 headshell

Post autor: Wojtek »

bms01pl pisze:
06 cze 2019, 22:47
po prostu jak Ci nie przypasuje dźwiękowo to będziesz a) rozczarowany, b) stracisz kasę na odsprzedaży. ale, jak pisałem, to również kwestia kieszeni :-) w tych pieniądzach możesz kupić kilka porządnych wkładek z super igłami o różnej charakterystyce grania i wybrać to, co Ci najbardziej pasuje. ale to nie znaczy, że robisz zły wybór ;-)
Bingo.
piotrjazz pisze:
06 cze 2019, 23:09
Tak masz racje.
Ale nie do konca :D
Wlasnie dlatego zdecydowalem sie na topowa nagaoke , bo nie stac mnie na kosztowne wymiany wkladek
Coraz większe świrowanie :(
piotrjazz pisze:
Kupilem sobie pare swietnych wydan plyt z Analogue productions i MOFI , wiec szkoda mi ich na testowanie"slabszych" wkladek.
To tak nie działa.
piotrjazz pisze:
Naprawde myslisz ,ze ja bez zadnego doswiadczenia w analogu bede niezadowolony z dzwieku dobrych wydan na topowej wkladce nagaoki?
Tak, jest to możliwe.

Właśnie dotknęliśmy sedno problemu.
Ale trudno winić Piotra za to wszystko bo fakt faktem obraca się póki co tylko wokół wyobrażeń na temat, a nie doświadczenia, bo to dopiero będzie nabywał :)

Wybór wkładek jest potężny i każda z nich ma własną sygnaturę dźwiękową.
Można się rozczarować dźwiękiem nie tylko MP-500, ale i 2M Black, OM 40, Goldring 2500, Goldring 1042, AT-VM760 i wieloma innymi.

Sama "topowość" modelu nie stanowi gwarantu że to najlepsza opcja dla naszego systemu czy po prostu uszu.

Bo niby na podstawie czego padło na taki, a nie inny wybór? Pewnie dobre recenzje, co?
Kłopot w tym że wszystkie wymienione przeze mnie wyżej wkładki mają dobre recenzje :D
Ale potrafią też mieć i złe. Każda z nich.

Dlatego właśnie, zdecydowanie rozsądniejsze jest poobracanie się wokół bardziej przystępnych modeli zanim uderzymy w top, by mieć tą pewność że nam ten top przypasi.
Szczególnie jeśli to początek przygody z winylami :)

Innymi słowy - lepiej pierw wejść w np. MP-200 w ramach rekonesansu. Jak tu będzie dobrze, to przy MP-500 będzie lepiej.
Nie o 500% lepiej, a bardziej o 20% np.
Niewspółmierne do ceny, prawda?
Witamy w świecie analogu :D

Podobnie z 2M Black - lepiej pierw obczaić sobie 2M Blue.

I tak już będzie przy każdej serii wkładek - bazowa sygnatura dźwiękowa czy też "house sound" są zachowane, a im wyżej sięgamy tym ciut lepsza jakość korpusu (jeśli w ogóle) i zwyczajowo ostrzejsza igła.

Już wiele razy przerobiłem temat kolegów czy koleżanek którzy zainwestowali w "top" bo wydawało im się to najlepszym rozwiązaniem, a potem po czasie byli zdziwieni że nawet niższy model z innej stajni wkładek im bardziej podchodzi.

Jeśli mam możliwość przywołać do rozsądku to to robię, ale jak się nie uda to też żadna strata, działasz zgodnie z planem i też będzie OK, choć w praktyce stracisz szansę na nabycie doświadczenia niższym kosztem.

Pewnie warto też dodać że akurat mam doświadczenie z MP-110/150/200/500.
O innych wkładkach nie wspominając.

Wracając do kwestii headshelli.

Obojętnie co kupisz, zacznij od Jelco HS-50 czy Ortofon SH-4.
Czy są "lepsze" (w sensie lepiej "brzmią") od standardowego headshella Technicsa?
Sam oceń, polecam. Jedni mówią że tak, inni że nie, jeszcze inni nie słyszą różnicy.
I bądź tu mądry :morda:

Na tym etapie kompletnie nie myślałbym o jakimś koszyku z wyższej półki, bo to na prawdę nie jest "aż taka" różnica.
Więcej wnoszą lepsze kabelki które można spotkać w komplecie z droższymi headshellami aniżeli sam kosz.

Waga koszyka koreluje się z masą efektywną ramienia, a to z kolei z podatnością i rezonansem igły - brzmi jak zaawansowany temat?
Pewnie dlatego że jest.

Jelco HS-30 + wkładka wyważysz na ramieniu jeśli do GRa dołożyli ten taki dodatkowy ciężarek co się wkręca z tyłu przeciwwagi.
Jak nie dołożyli to można dokupić.
Jednak przy takim ekstremum przydałaby się też waga do weryfikacji nacisku igły.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
wojtekf

Post autor: wojtekf »

Pierwszym kryterium wyboru headshella powinna zawsze być masa w połączeniu z masą wkładki, masą efektywną ramienia oraz podatnością wkładki (co już zresztą Wojtek napisał).
Poza oczywiście tak prozaicznymi rzeczami, że pewnych wkładek po prostu fizycznie nie zamocujesz na pewnych headshellach.

A potem? Potem to musisz odsłuchać i zobaczyć, czy widzisz różnicę ;)
The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
Awatar użytkownika
piotrjazz

Post autor: piotrjazz »

klaus1973 pisze:
07 cze 2019, 06:52
Najgorzej
W jaki sposob moge ja zepsuc?
klaus1973 pisze:
07 cze 2019, 06:52
dużą
Czyli headshell nie ma znaczenia czy roznica jest bardzo subtelna?
Zastanawialem sie nad tym dlatego by nie przemontowywac pozniej,bo po co.I tak musze znalezc fachowa pomoc do montazu co by nie uszkodzic :D
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
Awatar użytkownika
piotrjazz

Wojtek pisze:
07 cze 2019, 09:27
Bo
Miedzy innymi Twoich pozytywnych opinii. :D
Wojtek pisze:
Pewnie
Czyli roznica jest subtelna?
Mam kupic MP-200 za £360 i sluchac ze swiadomoscia ,ze moze brzmiec lepiej za £600 ?Jak mi ten dzwiek sie spodoba to mam sprzedac tansza za pol ceny i tak wydac te £600.
Naprawde nagaoka moze sie nie zgrac z technicsem ?
Wojtek pisze:
Więcej
O to miedzy innymi mi chodzilo
wojtekf

Post autor: wojtekf »

Kup MP-200 na headshellu i zobacz, czy Ci odpowiada.
Mieszkasz w UK, więc popatrz jeszcze na brytyjskich producentów wkładek (choćby Goldring). Szukasz odpowiedzi typu "kup wkładkę za XXX GBP i osiągniesz Nirwanę", a takiej nie ma.
The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

piotrjazz pisze:
07 cze 2019, 12:29
Naprawde nagaoka moze sie nie zgrac z technicsem ?
Od początku nie o to chodzi. Technics ją dobrze obsłuży. Pytanie czy zgra się z resztą toru, Twoimi uszami i płytami ...
piotrjazz pisze:
07 cze 2019, 12:29
sluchac ze swiadomoscia ,ze moze brzmiec lepiej za £600
Nie ma górnej granicy. Tak samo jak i znajdę wkładki, które osobiście zdecydowanie wolałbym niż MP-500 choć bywają i tańsze. A ktoś inny wolałbym właśnie MP-500. O to tu chodzi. Kupisz za 600 a posłuchasz grającej inaczej wkładki za 300 i okaże się DLA CIEBIE lepsza. Co wtedy? Możesz też kupić kilka za 600. Wybrać najlepszą DLA CIEBIE, resztę sprzedać i ... zbierać na taką za 1200 w tej samej "tonacji" ... Rozumiesz przekaz? :?
Awatar użytkownika
piotrjazz

Chyba rozumiem :think:
Ja wcale nie mam ochoty na wydawanie pieniedzy . Pierwotnie zakladalem ,ze kupie wlasnie MP-200 ,ale ze zaoszczedzilem £220 na zakupie technicsa postanowilem dolozyc to do lepszej wkladki.Myslalem ,ze to nie glupi pomysl.
Okazalo sie ,ze :shock: jednak glupi.
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

piotrjazz pisze:
07 cze 2019, 13:19
wcale nie mam ochoty na wydawanie pieniedzy
A ja mam. Gorzej z pieniędzmi :lol:
piotrjazz pisze:
07 cze 2019, 13:19
Okazalo sie ,ze :shock: jednak glupi.
Nie jest głupi choć moim zdaniem (i chyba nie tylko moim) na Twoim etapie mało efektywny. Podstawowa sprawa to kwestia tego, że wkładki nie tylko są lepsze i gorsze ale przede wszystkim inaczej grają. Sam zawsze mam "pod prądem" dwa gramofony o zupełnie inaczej brzmiących wkładkach. Jedną używam np. do bluesa a inną do rocka. A wcześniej sprawdziłem które z wkładek na rynku najbardziej mi odpowiadają w danym wykorzystaniu. A sprawdzałem na tańszych wersjach danych serii (to samo zrobiłem zresztą z gramofonami i stąd wiem, że chcę pełnego automatu i nieco "cięższego" ramienia). Dopiero jak wiedziałem co mi pasuje do sprzętu/uszu/płyt to porwałem się na nieco droższe wersje. Ba. Przy okazji testów niektórym dane jest zauważyć, że w sam raz niektóre droższe niekoniecznie mogą w danym środowisku zachwycić. Ja tam "oszczędzoną" kasę wolę władować w płyty. Ceny sprzętu to przy płytach (szczególnie w większych ilościach lub wersjach kolekcjonerskich) niewielki procent ...

To tak jak z pojazdami. Jeden Ci poradzi (to tylko przykłady!) Ferrari, inny Rolsa, inny Rosomaka, inny Ursusa a jeszcze inny VW Transporter czy ciągnik siodłowy. I który ma rację? :mrgreen:

Mając te 600 możesz wrzucić je w kilka wkładek. Posłuchać. Zrozumieć różnicę. Mieć z samych testów niezłą frajdę. Kurczę, gramoholizm to zawsze jest droga a doświadczanie jej sprawia radość :lol: PS. A Nagaoka MP to tylko jeden z możliwych kierunków :? PS2. Płyty nie uszkodzisz nową, tanią wkładką tylko nieostrożnym obejściem, złym przechowaniem czy wadliwą kalibracją ...
Ostatnio zmieniony 07 cze 2019, 13:58 przez Regsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piotrjazz

Wojtek pisze:
Jelco
Czy to chodzi o ten?
dz01NTAmaD0zNjM=_src_49073-gramofon-technics-sl-1200gr-audiocompl-fot6.jpg
Awatar użytkownika
klaus1973
Gramofon: Denon DP-59L

Post autor: klaus1973 »

To nie jest głupi pomysł. Ale nie doczytałeś tematu- gramofon nie gra.
Przedwzmacniacz, wzmacniacz, głośniki - to tutaj ma się zgrywac.
Z wkładką jak z kobietą. Są takie które są wybitne, ale tylko do jednego rodzaju zastosowań np. Matkowanie. Ale nie każdy tego oczekuje od kobiety.
Jeśli szukasz matki, żony i kochanki w jednym? to odpuść - z mojego doświadczenia nie ma.
Trzeba mieć 3 osobne. A ile czasu trwa szukanie to zależy.
Mam nadzieje ze metafora trochę naświetli sprawę.
Klausa kocha cały świat i jest najlepszym sędzią*
* fragment piosenki z "Wiwat skrzaty"
Awatar użytkownika
piotrjazz

Regsoft pisze:
07 cze 2019, 13:53
tam
Ja tez bym wolal.
Rozumiem to ,temat audio nie jest mi obcy.Przez wiele lat poprawialem moj system kabelkami, podstawkami,a w koncu plytami gold cd ,k2,k2hd, xrcd itd
Dlatego tez chcialem zrobic krok do przodu wczesniej niz i tak pozniej.
Zawsze to moze byc zly kierunek, w audio nigdy nie ma latwych rozwiazan.Na koncu i tak jest ucho twoje moje czy jego.
Moze powinienem sie zapytac tylko o headshell abstrachujac od wkladki.
Ale chyba sie nie da bo jedno z drugim sie wiaze.
Awatar użytkownika
piotrjazz

klaus1973 pisze:
07 cze 2019, 14:01
To nie jest głupi pomysł. Ale nie doczytałeś tematu- gramofon nie gra.
Przedwzmacniacz, wzmacniacz, głośniki - to tutaj ma się zgrywac.
Z wkładką jak z kobietą. Są takie które są wybitne, ale tylko do jednego rodzaju zastosowań np. Matkowanie. Ale nie każdy tego oczekuje od kobiety.
Jeśli szukasz matki, żony i kochanki w jednym? to odpuść - z mojego doświadczenia nie ma.
Trzeba mieć 3 osobne. A ile czasu trwa szukanie to zależy.
Mam nadzieje ze metafora trochę naświetli sprawę.
Zdaje sobie sprawe.Opierajac sie na opiniach na forach ,ze swietna do jazzu /wiekszosc moich plyt/ cieple brzmienie /to lubie/.
No od czegos musze zaczac i bedzie to jakis kompromis.Chce miec przyjemnosc sluchania muzyki i tyle .Jasne gdybym mial kase kupilbym po prostu Techdas Air Force One z czterema ramionami i karton wkladek .
Albo chyba jednak nie wolalbym plyty😁.
Z drugiej strony to tylko hobby najwyzej sie pomyle.
A co do kobiet matka z zona to troche nie bardzo ,ale mysle ze zona nie musi byc kochanka a po prostu zona😄
Jezeli komus potrzeba kochanki znaczy zle wybral zone 😁
Awatar użytkownika
Taihenwarui
Gramofon: Thorens TD 150 MK2

Post autor: Taihenwarui »

Niekoniecznie musisz wydawac majatek https://www.ebay.co.uk/itm/Micro-Seiki- ... SwPNhcWFx- plus MP-500 w zestawie :)

edit: sorry, ostatnio jak patrzylem to byla MP-500 , teraz tylko MP-11
Awatar użytkownika
piotrjazz

:clap: piekny tylko daleko wybiega poza moj budzet
ODPOWIEDZ