Dobry!
Mam Duala CS505-4 i aktualnie zamontowaną wkładkę AT95, zakupioną rok temu, na szybko, żeby było na czym słuchać.
Zanim jeszcze wiedziałem cokolwiek o podatności, masie ramienia itp, itd.
Czy zyskam coś wymiernego zmieniając np na Ortofon OM10? Czy kwestia dopasowania podatności wkładki do ramienia jest aż tak istotna, czy niedopasowanie jedngo do drugiego może mieć destrukcyjny wpływ na płyty?
Brzmienie z AT mi pasuje, aczkolwiek mie mam porównania. Na pewno nie chciałbym żeby po zmianach dźwięk się „odchudził”.
Gdzieś w szufladzie ma Shure M95, ale z igłą do wymiany, niestety jak patrzyłem na stronie Jico, to eliptyk do niej wychodzi znacznie drożej niż cała OM10 z Wamatu.
Całość sytemu to Dual CS505-4 + AT95 ==> Yamaha MCS-1330 ==> Dual CL730
AT95 na ramieniu ULM - Dual CS505-4 - podatność / compliance - czy zmieniać?
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: AT95 na ramieniu ULM - Dual CS505-4 - podatność / compliance - czy zmieniać?
Wymiernie będzie brzmiało inaczej 
505-4 ma ramię ULM późnej generacji, które nie jest aż tak lekkie jak przy wcześniejszych modelach 505, także spokojnie.
M.in. dlatego ma standardowe mocowanie na 1/2'', a nie fikuśne mocowanie ULM z wcześniejszych generacji.

Aż tak to nie.
505-4 ma ramię ULM późnej generacji, które nie jest aż tak lekkie jak przy wcześniejszych modelach 505, także spokojnie.
M.in. dlatego ma standardowe mocowanie na 1/2'', a nie fikuśne mocowanie ULM z wcześniejszych generacji.
I co z tego?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: AT95 na ramieniu ULM - Dual CS505-4 - podatność / compliance - czy zmieniać?
Bo ewentualnie mógłbym zakupić igłę do Shure zamiast wkładki ortofona.
Spotkałem się z opinią, że ortofony brzmią dosyć, hmmm, sucho?
Czy masz może doświadczenie jak brzmi OM10 w porównaniu z AT95?
Generalnie nie chcę aktualnie inwestować zbyt dużych pieniędzy w gramiaka, bo inne wydatki itp.
W związku z tym najchętniej zostawiłbym AT jak jest, jeśli nie jest to groźne dla płyt, lub po zmianie na np. Ortofona, czy Shure nie będzie dużej różnicy.
Wiem, że ortofony były montowane fabrycznie.
Czym (na słuch) w ogóle może skutkować takie niedopasowanie - twarda wkładka + lekkie ramię?
Z tego co czytałem to rezonans własny wyjdzie już w pobliżu słyszalnych tonów niskich (z wyliczeń wypada ok 16Hz), ale to jest czysta techniczna informacja, jak to się ma w praktyce w odsłuchu?
Oraz może wystąpić mistracking - czym się objawia, jak rozpoznać?
Mam podejrzenia, że coś jest nie do końca dobrze. Na niektórych płytach, w momencie kiedy na nagraniu jest wysoki / b. wysoki poziom dźwięku w wyższych rejestrach słychać trzeszczenie, tak jakby clipping.
Tylko właśnie nie wiem czy to może być skutek źle dobranej wkładki i właśnie tak się objawia misstracking, czy po prostu te płyty tak mają.
Zdecydowanie wymieniłbym wkładkę jeśli powyższe powyższy problem jest skutkiem źle dobranego compliance.
Gwoli ścisłości, muzyka której słucham jest dość różnorodna:
- klasyka ( raczej energiczna, symfoniczna i fortepianowa, mniej dęta i plumkająca)
- Rock ogólnie pojęty w tym progresywny
- nieco metalu
- klimaty typu Frank Sinatra czy Cohen czy inne lata 60-te albo i 50-te
- również klimaty Vollenweidera czy Oldfielda
bez brzmień dyskotekowych itp, jak sporadycznie mam ochotę na łupanie, że ściany się trzęsą to odpalam coś ze spotifaja

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Poszukaj porównań na forum. Jest tego trochę.
Będzie duża różnica, bo wszystkie grają diametralnie inaczej od siebie.
Kłopot w tym że żadna z omawianych przez Ciebie wkładek nie jest "zbyt twarda" do Twojego ramienia.
OM 10 może Ci się spodobać. Jest to bardzo neutralna wkładka. AT-95 jest zaś dosyć jasna, a M95 bardziej ciemna/faworyzująca dół i średnicę.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Oki, w takim razie, na razie bez stresu słucham sobie na AT, a co dalej będę myślał na spokojnie

A, jeszcze jedno. Czy do tej M95 warto zakupić igłę eliptyczną z wamatu, czy trzymać się od tego z daleka? Aktualnie siedzi tam jakiś zamiennik, niestety krzywy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli nie wiesz jak gra M95 to zamiennik z Wamatu to najtańszy sposób na przekonanie się jak gra 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum