Wkładka AT120E II z igłą AT 100

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Jurczyk
Gramofon: ITT 606
Kontakt:

Post autor: Jurczyk »

Miałem oryginalną wkładkę z igłą Audio techniki AT120E II ale dzieci zrobiły co zrobiły i została tylko wkładka. Postanowiłem kupić więc samą igłę ale oryginalna jest w cenie wkładki z igłą. Kupiłem więc AT 120E II ale w paczce przyszła wkładka AT 100. Nie było by pytania gdybym ja nie był teraz w UK wkładka jest zakupiona w Polsce a gramofon został w domu w Irlandii :)

Pytania.
1. Czy jest sens zostawić sobie tę igłę AT 100 i ją podłączyć.
2. Czy mogę i jest sens podmienić igłę z wkładki AT 100 do wkładki AT 120E II - chyba będzie pasować :)
3. I ostatnie pytanie które mi najmniej leży odesłać facetowi i bawić sie w zamiany.

Dodam jeszcze, że wkładka AT 120E II gra naprawdę fajnie. Polecam ją bo jakość w stosunku do ceny jest naprawdę dobra.

pozdrawiam
Jurczyk
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jurczyk pisze:Postanowiłem kupić więc samą igłę ale oryginalna jest w cenie wkładki z igłą.
Nie wiem dlaczego to powinno przekonać Ciebie, że lepiej kupić całą wkładkę :)
Jurczyk pisze:Kupiłem więc AT 120E II ale w paczce przyszła wkładka AT 100.
AT-100E zastąpiła na rynku AT-120E II. Dziwne, że sprzedawca nie omieszkał Ciebie o tym powiadomić przed wysyłką towaru. Jaki sklep?
Jurczyk pisze:Nie było by pytania gdybym ja nie był teraz w UK wkładka jest zakupiona w Polsce a gramofon został w domu w Irlandii :)
I po co Ci była ta emigracja? ;)
Jurczyk pisze:1. Czy jest sens zostawić sobie tę igłę AT 100 i ją podłączyć.
Jasne.
Jurczyk pisze:2. Czy mogę i jest sens podmienić igłę z wkładki AT 100 do wkładki AT 120E II - chyba będzie pasować :)
Możesz. Będzie pasować. Ciekawe czy poczujesz jakąś różnicę :) Jeśli nie to nic dziwnego.
Jurczyk pisze:3. I ostatnie pytanie które mi najmniej leży odesłać facetowi i bawić sie w zamiany.
Nie warto. Tym bardziej że pewnie już nie ma AT-120E II na stanie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Jurczyk
Kontakt:

Re: Wkładka AT120E II z igłą AT 100

Jakoś nie mam pojęcia czemu nie ma mojej odpowiedzi. Spróbuje ponownie.

Dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź.

Całą wkładkę postanowiłem kupić bo oryginalna Igła z wkładką jest w podobnej cenie co sama igła.
Kupiłem ja w sklepie CONRAD za 289zł. Od soboty po moim mejlu do nich a, może przypadkiem została ona zamieniona na ich stronie zamieniona z AT120E II na AT100E. Nie powiadomili mnie bo to nie sklep specjalistyczny i pewnie się na tym nie znają. Wydaje mi się że dla niech nie ma różnicy co wkładaja do koperty, liczy się numer katalogowy produktu. Generalnie nie ma problemu ze zwrotem i obsługa jest sympatyczna. Nie mam żalu choć parę jobów na nich w myślach posłałem.
Igła AT120E II i AT 100E różni się parametrami więc skoro ją zastąpiła to przynajmniej jej oznaczenie się zgadza, jest o klasę niższa tak wychodzi z opisu i dla tego zadałem tu moje pytania. Postanowiłem ją sobie zostawić ( zgodnie z opinią kolegi Wojtka za którą bardzo dziękuję ) i teraz będę podmieniał, zamieniał, wymieniał i odsłuchiwał. Oczywiście opiszę swoje wrażenia.
Po co mi ta emigracja? Oj to chyba na inne forum ale też się nad tym często zastanawiam :)

Jurczyk
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jurczyk pisze:Całą wkładkę postanowiłem kupić bo oryginalna Igła z wkładką jest w podobnej cenie co sama igła.
Zrozumiałem za pierwszym razem, jednak nadal nie wiem dlaczego to powinno przekonać Ciebie, że lepiej kupić całą wkładkę :) Ty pewnie też nie wiesz.
Jurczyk pisze:Nie powiadomili mnie bo to nie sklep specjalistyczny i pewnie się na tym nie znają.
To nie jest wymówka. Powinni. Sprzedają dużo różnego sprzętu, a sama firma to nie pipidówka czy inna szopa.
Jurczyk pisze:jest o klasę niższa tak wychodzi z opisu
A w rzeczywistości prawie to samo co było. Serio ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Jurczyk
Kontakt:

Udało mi się wkońcu dostać igłę do AT120 i... Między wkładką AT120 a AT100 jest różnica i to słychać dość wyraźnie. AT120 ma więcej przestrzeni i góry słychać więcej szczegółów.
Testowane na Dual CV440, Lenco B55, B&W 704
32lysy
Gramofon: Technics D202, Q202

Post autor: 32lysy »

Ja do at 100 wrzuciłem atn440mlb. Różnica w brzmieniu kolosalna. Polecam pomyśleć w przyszłości o takim rozwiązaniu do twojej 120-tki. Skoro gra lepiej od setki to z dobrą igłą dopiero zaskoczy :)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Niekoniecznie, szlif naked diamond wydaje się być bardzo dobrym i uniwersalnym rozwiązaniem dla kolegi. Osobiście na tym bym poprzestał, a pomyślał nad innym brzmieniowo korpusem jako alternatywie.
Micro line to szlif wymagający, zarówno pod względem sprzętu jak i geometrii oraz materiału odsłuchowego.
Sama góra we wkładkach AT otrzymywana jest z dobrodziejstwem inwentarza fabryki, zatem nic w tym szczególnego. Gorzej i trudniej określić ulotność basów. Nie każdy to lubi, ale i nie każdy oczekuje ich mniejszej prezentacji.
Jurczyk
Kontakt:

Zgadzam się z 32łysy i darkman. Słuchałem atn440mbl i faktycznie jest o niebo lepiej, oj fajna wkładka i jakbym miał już zmieniać to właśnie na tę wkładkę. Teraz mam shure M97 i nie do końca jest to moje brzmienie, mało góry, taka bardziej klubowa i chyba nie ma tego charakteru ale jest wygodna. Lubię muzykę klasyczną, filmową, piano, Jazz. AT wydaje mi się, że jest idealna dla mnie. Podobna do Grado Prestigr Gold ale jeżeli komuś podoba się brzmienie AT to radzę się zastanowić za nim się przesiądzie i posłuchać GRADO, wkładka długo się rozkręca zanim zacznie nam się w ogóle podobać, a na końcu i tak wrócimy do AT. Oczywiście można iść wyżej i wyżej ale zazwyczaj gdy kupuję płyty winylowe kupuje też CD i jak zasiadam wieczorem z żoną przy lampce wina to odpalam gramofon zaś gdy chcę posłuchać muzyki i odlecieć w świat dźwięków to niestety CD.
ODPOWIEDZ