Nacisk igły w systemie T4P (SL-QD33)
- spanish_inq
- Gramofon: Technics SL-QD33
Nacisk igły w systemie T4P (SL-QD33)
Cześć,
sprawiłem sobie wagę Ortofona, żeby z ciekawości sobie zobaczyć, czy jest dobrze (i żeby mieć na przyszłość).
Przeciwwagę mogę regulować w zakresie 1-1.5, obecnie podziałka na 1.25.
Z każdą z posiadanych igieł waga wskazuje, że nacisk jest mniejszy niż 1.25, po lekkim dociśnięciu waga szybko opada,
nie waha się w okolicach równowagi, więc pewnie sporo mniej. Ustawiłem na samym końcu wagi, w kierunku 1.0, jest jak widać poniżej.
Doczytałem: " They also all play at a nominal 1.25gm playing weight. "
http://p-mount.net/apps/faq/
Pytanie, czy regulować tak przeciwwagą, aby nacisk wyszedł 1.25? (instrukcja gramofonu mówi 1.25+/-0.25).
Edit: Zmieniłem. Dopiero w skrajnym położeniu przeciwwagi, tzn. 1.5, udało mi się wagę ustabilizować w okolicy 1.25. Mam wrażenie,
że niskie tony są fajniejsze, słychać też więcej na słuchawkach niż przedtem mam wrażenie, takie małe dodatki, tu cichutki talerz, etc.
tam, gdzie go wcześniej nie słyszałem. Może to subiektywne, ale wydaje mi się, że jest lepiej.
sprawiłem sobie wagę Ortofona, żeby z ciekawości sobie zobaczyć, czy jest dobrze (i żeby mieć na przyszłość).
Przeciwwagę mogę regulować w zakresie 1-1.5, obecnie podziałka na 1.25.
Z każdą z posiadanych igieł waga wskazuje, że nacisk jest mniejszy niż 1.25, po lekkim dociśnięciu waga szybko opada,
nie waha się w okolicach równowagi, więc pewnie sporo mniej. Ustawiłem na samym końcu wagi, w kierunku 1.0, jest jak widać poniżej.
Doczytałem: " They also all play at a nominal 1.25gm playing weight. "
http://p-mount.net/apps/faq/
Pytanie, czy regulować tak przeciwwagą, aby nacisk wyszedł 1.25? (instrukcja gramofonu mówi 1.25+/-0.25).
Edit: Zmieniłem. Dopiero w skrajnym położeniu przeciwwagi, tzn. 1.5, udało mi się wagę ustabilizować w okolicy 1.25. Mam wrażenie,
że niskie tony są fajniejsze, słychać też więcej na słuchawkach niż przedtem mam wrażenie, takie małe dodatki, tu cichutki talerz, etc.
tam, gdzie go wcześniej nie słyszałem. Może to subiektywne, ale wydaje mi się, że jest lepiej.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Nacisk igły w systemie T4P (SL-QD33)
Na moje oko to źle ważysz.
Punkt styku igły z wagą powinien być na równi z powierzchnią płyty.
Możliwe że w Twoim wypadku wystarczy zdjąć gumową matę z talerza.
Punkt styku igły z wagą powinien być na równi z powierzchnią płyty.
Możliwe że w Twoim wypadku wystarczy zdjąć gumową matę z talerza.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- spanish_inq
To będzie miało znaczenie? Wydaje mi się, że jeżeli w ogóle, to marginalne. Jedyne, co będzie różne, o bardzo niedużą wartość to długość ramienia i kąt, ale sprawdzę po pracy 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Oczywiście pomijam kwestię tego że gramofon musi trzymać poziom 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Ważenie igły przy tym ramieniu, mocowaniu t4p oraz igle w ogóle jest marginalne własnie z założenia.
Oczywiście po ustawieniu można to zrobić dla poprawy humoru i zwykłego sprawdzenia. Natomiast sam gramofon umożliwia to w pełni i bez potrzeby użycia wagi zewnętrznej.
Osobiście tego nie robię mając co prawda inne mocowanie, ramię i igłę. Natomiast obecnie posiadam "bezdziurkowe bo rezonans" urządzenie EW PiD PSX60 co pozwala na precyzyjne b.ustawienie nacisku igły, więc może dlatego sobie nie zawracam głowy. Nawet mi padła bateria w wadze i nic sobie z tego nie robię
Ramię, które pozwoli się tobie wyżyć
to SME, Jelco, Stabi, Dynavector i parędziesiąt innych.
http://highfidelity.pl/@main-1681&lang=
Oczywiście po ustawieniu można to zrobić dla poprawy humoru i zwykłego sprawdzenia. Natomiast sam gramofon umożliwia to w pełni i bez potrzeby użycia wagi zewnętrznej.
Osobiście tego nie robię mając co prawda inne mocowanie, ramię i igłę. Natomiast obecnie posiadam "bezdziurkowe bo rezonans" urządzenie EW PiD PSX60 co pozwala na precyzyjne b.ustawienie nacisku igły, więc może dlatego sobie nie zawracam głowy. Nawet mi padła bateria w wadze i nic sobie z tego nie robię

Kąt niby czego? Trzech podstawowych parametrów geometrii w tym gramofonie się nie ustawia, bo są nie ustawialne, a ich ustawienie jest default fabrycznie.
Ramię, które pozwoli się tobie wyżyć

http://highfidelity.pl/@main-1681&lang=
- spanish_inq
Wkładki/igły względem wagi; ramię obraca się względem mocowania przy podnoszeniu/opuszczaniu, więc momenty sił/nacisk mogą się bardzo niewiele różnić w zależności od tego jak waga będzie ustawiona względem igły, ale wg mnie właśnie nieistotnie, ze względu na znikome wartości tych różnic z gumową nakładką na talerz i bez niej. Chodzi mi o te kąty, a nie regulację ramienia, która tak jak napisałeś w tym modelu nie istnieje.
Istnieje natomiast możliwość regulacji przeciwwagi, dlaczego więc tego nie sprawdzić i nie ustawić na ponoć optymalne 1.25? U mnie było ~1.0, zabrakło wagi, żeby to pokazać

Wg mnie waga pokazała, że wskazanie przeciwwagi jest "oszukane" i nie jest to 1.25 wskazywane przez podziałkę. Poszukałem też trochę na forum i znalazłem co najmniej jeden wątek, w którym autor pisze, że właśnie na dopiero w skrajnym położeniu przeciwwagi (1.5) na wadze uzyskał ~1.25.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
No to deal
Moim zdaniem to fetysz.
Pewnie jest fun jest zabawa. Nic mi do tego, ale koń jaki jest każdy widzi.
Aptekarz z Waści
Sonicznie to może być rewolucja

Jestem pełen szacunku dla wyobraźni i determinacji autora. Na prawdę.
Pewnie jest fun jest zabawa. Nic mi do tego, ale koń jaki jest każdy widzi.
Aptekarz z Waści

Sonicznie to może być rewolucja

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie no jeśli faktycznie jest przekłamanie to warto to podregulować 
Niektórzy producenci wkładek T4P (Ortofon, Elac) trochę oszukiwali bo niby to oficjalnie w papierach trzymali się standardowego nacisku 1.25g, a te same igły w odpowiednikach z mocowaniem 1/2'' już np. miały podawane optimum na 1.5g

Niektórzy producenci wkładek T4P (Ortofon, Elac) trochę oszukiwali bo niby to oficjalnie w papierach trzymali się standardowego nacisku 1.25g, a te same igły w odpowiednikach z mocowaniem 1/2'' już np. miały podawane optimum na 1.5g

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- spanish_inq
A więc jest tak: bez gumowej podkładki waga jest bardzo dobrze zrównoważona na 1.25.
A skala na przeciwwadze jest nawet za 1.5.
A teraz przydałaby się jeszcze jedna waga, żeby zobaczyć, czy to przypadkiem moja nie kłamie
A skala na przeciwwadze jest nawet za 1.5.
A teraz przydałaby się jeszcze jedna waga, żeby zobaczyć, czy to przypadkiem moja nie kłamie

- spanish_inq
Jeszcze mały update: ustawienia przeciwwagi zgadzają się z pomiarem wagą dla oryginalnej igły Technics 
Zmiana igły na Thakker/Wamat (najwyraźniej są lżejsze) zmienia nacisk na około 1.0, a pewnie mniej (przeciwwaga musi być ustawiona za podziałką 1.5, żeby osiągnąć 1.25 na wadze.)

Zmiana igły na Thakker/Wamat (najwyraźniej są lżejsze) zmienia nacisk na około 1.0, a pewnie mniej (przeciwwaga musi być ustawiona za podziałką 1.5, żeby osiągnąć 1.25 na wadze.)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro igły odbiegają od standardu to nic dziwnego że nie wychodzi 1.25g.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum