Złamana igła

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
slejter
Gramofon: Pioneer PL-514

Złamana igła

Post autor: slejter »

No i nie nacieszyłem się za długo kupionym gramofonem gdyż mój junior był ciekaw jak wygląda igła i podczas mojej nieobecności tak nią odginał że ją złamał i jestem zmuszony kupić nową ale nie wiem co i jak, znaczy nie wiem jaką kupić, wstawiam moją igłę i igłę z allegro i proszę o podpowiedź czy będzie dobra ?

Takie coś mam:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A taką igłę znalazłem (według popularności) na allegro i czy będzie pasowała do mojej wkładki?

http://allegro.pl/nowa-igla-unitra-mf-1 ... 35183.html
Awatar użytkownika
Reymont

Re: Złamana igła

Post autor: Reymont »

Nie wiem jak grają te zamienniki MFek, ale podejrzewam, że licho. Czy nie lepiej pomyśleć o nowej wkładce?
slejter

Znalazłem jeszcze taką igłę ,niby oryginalnie montowana w moim modelu :
http://allegro.pl/igla-gramofonowa-pion ... 73392.html

Co do wkładki to na razie licho z kasą w portfelu więc muszę się zadowolić wymianą igły, tylko nie wiem czy powyższe będą pasowały a jak coś to proszę o wasze propozycje.
Awatar użytkownika
Reymont

slejter pisze:Znalazłem jeszcze taką igłę ,niby oryginalnie montowana w moim modelu :
http://allegro.pl/igla-gramofonowa-pion ... 73392.html

Co do wkładki to na razie licho z kasą w portfelu więc muszę się zadowolić wymianą igły, tylko nie wiem czy powyższe będą pasowały a jak coś to proszę o wasze propozycje.
Tego Pioneera raczej nie wepchniesz w tę wkładkę, chyba, że siłą albo na klej ;) Ty masz Unitrę, nie 105-kę, więc zostają 100, 101, 102 i 104 jeśli na igle z przodu nie jest napisane Mf-101 to ta z poprzedniego linka powinna pasować.
slejter

Mam napisane o ile dobrze widzę 2001 D , i tak przyglądam się tej z pierwszego posta i wygląda identycznie.
Awatar użytkownika
Reymont

Ha! Więc to Tenorel :D Protoplasta naszych Mf. Tak czy inaczej powinna tamta pierwsza igła pasować.
slejter

Dobra kupiłem, ale powiedz mi jeszcze czy będzie w miarę dobrze "grała" ? jak będzie lepiej z kasą to zainwestuję w nową wkładkę tylko też będę potrzebował pomocy abyście mi coś dobrego polecili ale też nie w jakiejś kosmicznej cenie :) , a co do tego Twojego :Ha! Więc to Tenorel: to sorki ale nic nie "kumam" (dopiero zaczynam przygodę z vinylami i gramofonem) ;)
Awatar użytkownika
Reymont

"Ha" bo mnie zmyliła. Ona nieprzypadkowo wygląda identycznie jak nasze polskie wkładki Mf, te początkowo były produkowane właśnie na licencji Tenorela. Z niedrogimi zamiennikami niestety nigdy nic nie wiadomo. Czekamy na Twoją opinię!

Jak już zdecydujesz się na nową wkładkę to załóż nowy temat tutaj http://www.winyl.net/viewforum.php?f=48 podaj budżet i typ gramofonu. Coś się dobierze.
slejter

Ha właśnie, budżet :) tylko sęk w tym że nie wiem od ilu zaczynają się ceny wkładek, ale okey, jak coś będę myślał o nowej wkładce to na pewno założę temat, ale że tak powiem żaden ze mnie "audiofil" ;) A co do gramofonu to Pioneer-PL 514.
Awatar użytkownika
Reymont

slejter pisze:Ha właśnie, budżet :) tylko sęk w tym że nie wiem od ilu zaczynają się ceny wkładek
Sensownych od ok 150zł, w Twoim przypadku można też polować na nowe oryginalne igły :)
slejter pisze:żaden ze mnie "audiofil" ;)
Nie mów hop... To bagno wciąga :wink:
slejter

To jeszcze jedno, nowe oryginalne igły? a jakie to? może pośpieszyłem się z kupnem tamtej? :(
Awatar użytkownika
Reymont

Spokojnie, nie tak prosto o nie. Miałem na myśli NOSy (new old stock) czyli nigdy nie rozpakowane fabryczne igły ze starych stanów magazynowych. Do niektórych typów wkładek czasem się pojawiają. Są też przeciwnicy używania kilkudziesięcioletnich igieł ze względu na starzenie się ich zawieszenia. Poluj na eBay.
ODPOWIEDZ