Witam..otrzymałem w spadku kolekcję płyt rodziców, którą słuchaliśmy w domu ze 30 lat temu na Fonomasterze. Same zachodnie wydania disco lat 60 i 70. Z racji wielkiego sentymentu do tych płyt,jak i muzyki tamtego okresu postanowiłem kupić gramofon i przywrócić tamte lata do życia.Wybór padł na pełnego manuala Pioneer PL-112D, dlatego,że nie boję się mechaniki (jestem mechanikiem precyzyjnym), a o ile dobrze pamiętam to w fonomastrze padła elektronika i płyty pod koniec lat 80' wylądowały na półce i ponad 20 lat tak stały.
Pionieer'a jeszcze nie słuchałem, bo dopiero organizuję jego transport przez prawie całą Polskę. Natomiast wiem, że jest wyposażony w w/w ortofona.
Nie mam jeszcze przedwzmacniacza i chcę go kupić, zanim gramofon dojedzie,stąd moje pytanie o jakość tej wkładki (jest nowa igła założona). Jeżeli jest to byle co, to będę zmuszony to wymienić na coś dobrego i zmniejszyć wydatkowanie na PRE, np. ART DJ II.Jeżeli to w miarę dobra wkładka, to będę mógł ją zostawić i kupić coś lepszego np. Pro-Ject Phono BOX S..Grać to będzie na moim prawie 20 letnim amplitunerze Yamaha z podobnie starymi JBL'ami TLX-320 MKII. Nie chcę tego wymieniać, bo świetnie to działa z moim serwerem plików, i w wszystkie wejścia cyfrowe są mi potrzebne.
Ortofon F15C MKII - da się słuchać ??
- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Re: Ortofon F15C MKII - da się słuchać ??
Wkładka jest poprawna, wiele zależy od igły. Ta nowa igła to zamiennik założony na sztukę, czy oryginalna?
Mam tego typu Ortofona, na byle zamienniku grała. Na igle FF15XE grała znacznie lepiej.
Ja bym ją zostawił. Jak się osłuchasz to będziesz mógł wskazać, czego Ci brakuje w jej brzmieniu, albo i nie bo będzie dobrze.

Mam tego typu Ortofona, na byle zamienniku grała. Na igle FF15XE grała znacznie lepiej.
Ja bym ją zostawił. Jak się osłuchasz to będziesz mógł wskazać, czego Ci brakuje w jej brzmieniu, albo i nie bo będzie dobrze.
Czy ja wiem, czy lepszego...

-
Dzięki za jasną odpowiedź..nie wiem,czy igła to oryginał. Na jej czole widnieje napis 15C, z tego co widziałem na wamacie, to ich zamiennik jest czysty, bez oznaczeń. Co do pre, to jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji. Ten Pro-Ject podoba mi się z powodu licznych ustawień, co za tym idzie możliwość precyzyjnego ustawienia pod gramofon i resztę toru. Czy może się mylę i jest to pic na wodę ?? Jeżeli jest coś bardziej odpowiedniego do mojego słuchania muzyki lat 70 i 80, to proszę o info..Sprzęt mogę sfinalizować w systemie ratalnym, wiec rozważam wszystko do ok. 1000zł.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro widnieje napis to raczej oryginał, ale wtedy możemy śmiało wątpić w jej "nowość"
Raczej trzeba zakładać używkę o nieznanym przebiegu.

No niestety.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum