wymiana wkładki T4P (p-mount)
-
wymiana wkładki T4P (p-mount)
Witam.
Jestem posiadaczem gramofonu Technics SL-BD3 z mocowaniem wkładki T4P. Oryginalną wkładkę zastąpiłem w ostatnim czasie wkładką Grado Blue. Po jej wymianie zauważyłem, że w większości przypadków, co się wcześniej nie zdarzało, igła spadając na płytę, ześlizguje się z "cichych" ścieżek. Zauważyłem jednocześnie, że wkładka ma delikatne luzy w płaszczyźnie góra - dół, a kiedy przycisnąłem ją z góry na dół, ześlizgiwanie iły praktycznie przestało występować.
Czy to normalne, że wkładka po przykręceniu ma jakiekolwiek luzy, a ustawienie jej w pozycji normalnej, tj. ściśle przylegającej do ścianki mocowania T4P, bez dociskania w dół, powoduje ześlizgiwanie się igły z cichych ścieżek i wpadanie od razu na ścieżki muzyczne?
Czy ktoś z forumowiczów miał doświadczenia z wymianą wkładek T4P?
Pozdrawiam serdecznie. Piotr
Jestem posiadaczem gramofonu Technics SL-BD3 z mocowaniem wkładki T4P. Oryginalną wkładkę zastąpiłem w ostatnim czasie wkładką Grado Blue. Po jej wymianie zauważyłem, że w większości przypadków, co się wcześniej nie zdarzało, igła spadając na płytę, ześlizguje się z "cichych" ścieżek. Zauważyłem jednocześnie, że wkładka ma delikatne luzy w płaszczyźnie góra - dół, a kiedy przycisnąłem ją z góry na dół, ześlizgiwanie iły praktycznie przestało występować.
Czy to normalne, że wkładka po przykręceniu ma jakiekolwiek luzy, a ustawienie jej w pozycji normalnej, tj. ściśle przylegającej do ścianki mocowania T4P, bez dociskania w dół, powoduje ześlizgiwanie się igły z cichych ścieżek i wpadanie od razu na ścieżki muzyczne?
Czy ktoś z forumowiczów miał doświadczenia z wymianą wkładek T4P?
Pozdrawiam serdecznie. Piotr
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: wymiana wkładki T4P (p-mount)
Igły Grado Prestige wymagają nieco większego nacisku niż fabryczne/standardowe 1.25g. Konkretnie powinno się ten nacisk podnieść do 1.5g.
Nie pamiętam jednak czy SL-BD3 to jeden z tych Technicsów które pozwalają na lekką regulację siły nacisku czy też jest to sztywna wartość.
Niepokojące są te luzy o których piszesz. Możesz zrobić jakieś zdjęcie obrazujące sytuację?
Nie pamiętam jednak czy SL-BD3 to jeden z tych Technicsów które pozwalają na lekką regulację siły nacisku czy też jest to sztywna wartość.
Niepokojące są te luzy o których piszesz. Możesz zrobić jakieś zdjęcie obrazujące sytuację?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ciężko to będzie sfotografować, ale spróbuję wieczorem. Niestety nie ma w tym gramofonie możliwości regulacji nacisku. Kiedyś przeczytałem, że zmiana nacisku +(-)0,25 mieści się w granicach normy, dlatego nie martwiłem się za bardzo tym, że dla Grado rzeczywiście powinno być 1,5g, jednak wygląda na to, że może to być powód problemu, który u mnie występuje.
Podeślę jeszcze zdjęcie.
Podeślę jeszcze zdjęcie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czy przy poprzedniej wkładce (jakiej?) też występował taki problem?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Przy poprzedniej wkładce, P30, problemu z ześlizgiwaniem igły nie było. Czy był problem z luzami? Tego nie wiem, bo nigdy jej nie ruszałem (nie było potrzeby, bo nie było z nią problemu
). Wkładkę P30 zachowałem, więc sprawdzę to.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sprawdź i daj znać.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Zrobiłem zdjęcia wkładki w pozycji poprawnej oraz odchylonej w dół. Wygląda to trochę, jakby nie trzymała śrubka, którą przykręcona jest wkładka. Zrobiłem też zdjęcia ramienia - nie mam pojęcia, czy można dokonać jakiejś regulacji.

- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Ten model nie posiada regulacji, choć widziałem kombinacje
Jeśli dobrze to zrozumiałem, wkręcając śrubę z tylu ramienia przesuniesz ciężarek nieco do przodu a tym samym zwiększysz nacisk. Link - http://www.hifi-forum.de/viewthread-26-17245.html
Bez wagi "zewnętrznej" wagi się tutaj nie obejdzie. Nie rozwiązuje to też sprawy anty skatingu, ale zawsze to jakieś rozwiązanie przed napisaniem zmień gramofon.
Co do wkładki... Możesz odesłać do sprzedawcy i mu nawtykać, próbować dobrać inną śrubę, która mocniej dociągnie wkładkę albo... Użyć z umiarem białej taśmy hydraulicznej, którą zwiększysz średnicę i nie będzie się bujać sama z siebie
Piszę serio, to może być najtańsze i sensowne rozwiązanie a jak zrobisz to zgrabnie - niewidoczne 

Bez wagi "zewnętrznej" wagi się tutaj nie obejdzie. Nie rozwiązuje to też sprawy anty skatingu, ale zawsze to jakieś rozwiązanie przed napisaniem zmień gramofon.
Co do wkładki... Możesz odesłać do sprzedawcy i mu nawtykać, próbować dobrać inną śrubę, która mocniej dociągnie wkładkę albo... Użyć z umiarem białej taśmy hydraulicznej, którą zwiększysz średnicę i nie będzie się bujać sama z siebie

-
Dociągnięcie śrubą wkładki, na tyle, ile jest to możliwe i wkładka idealnie przylega tyłem do mocowania, powoduje to, o czym pisałem na początku, czyli ześlizgiwanie się igły z cichych ścieżek płyty. Problemem, oprócz śruby, którą można w pewien sposób mocniej dokręcić i docisnąć wkładkę tak, aby zminimalizować możliwość jej poruszania góra - dół, jest najpewniej to, o czym pisaliście, czyli docisk ramienia, zbyt mały dla wkładki Grado. Problemy z regulacją T4P to nie nowość, z małą ilością dostępnych wkładek na rynku - podobnie. Zobaczymy, być może powoli zbliżam się do decyzji związanej z poszukiwaniem nowego (lub używanego) gramofonu...