problem z igłą PZP1004 do Pioneer PL-990
-
Witam,
Bardzo proszę o pomoc. Jestem w temacie igieł laikiem, więc szukam u Was porady. Złamałem igłę w gramofonie Pioneer PL-990. Kupiłem na Allegro nową, która miała pasować. Ma oznaczenie ATN 91. Zamontowałem i niestety nie gra dobrze. Ten gramofon nie ma możliwości regulacji nacisku igły ( przynajmniej nic o tym nie wiem, nie znalazłem w instrukcji, ale też w necie żadnych wskazówek ), zastanawiam się, czy ta igła jest właściwa do tego gramofonu. Mam wątpliwości. Przy okazji, może ktoś wiem jak to jest z tym naciskiem - da się go wyregulować w tym gramofonie, czy też nie?
Proszę ludzi dobrej woli o pomoc.
Bardzo proszę o pomoc. Jestem w temacie igieł laikiem, więc szukam u Was porady. Złamałem igłę w gramofonie Pioneer PL-990. Kupiłem na Allegro nową, która miała pasować. Ma oznaczenie ATN 91. Zamontowałem i niestety nie gra dobrze. Ten gramofon nie ma możliwości regulacji nacisku igły ( przynajmniej nic o tym nie wiem, nie znalazłem w instrukcji, ale też w necie żadnych wskazówek ), zastanawiam się, czy ta igła jest właściwa do tego gramofonu. Mam wątpliwości. Przy okazji, może ktoś wiem jak to jest z tym naciskiem - da się go wyregulować w tym gramofonie, czy też nie?
Proszę ludzi dobrej woli o pomoc.
- Michal35
Niestety w tym gramofonie nie ma możliwości regulacji nacisku.
Jeżeli chcesz dalej bawi się z winylami to jak najszybciej go sprzedaj i za tą cenę kup coś co polecają na forum.
Tu masz info:
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=1361
Jeżeli chcesz dalej bawi się z winylami to jak najszybciej go sprzedaj i za tą cenę kup coś co polecają na forum.
Tu masz info:
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=1361
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
- Michal35
A igłę masz tutaj : http://allegro.pl/igla-do-gramofonu-pio ... prz%C4%99t
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
-
Re: problem z igłą PZP1004 do Pioneer PL-990
Dzięki za informację.
W międzyczasie trochę poczytałem i mam już świadomość, iż ten gramofon jest niskich lotów. Igła, która polecasz, to właśnie ta, którą kupiłem. Nie da się jednak tego słuchać, stąd szukam odpowiedzi, czy podany symbol ATN 91 nadaje się do tego modelu. Znalazłem gdzieś na aukcji tę igłę ( chyba nawet u tego samego sprzedawcy ) z wykazem gramofonów do których pasuje. Nie było tam Pioneer PL-990. Dlatego jestem w kropce
Może to jakiś błąd fabryczny, igła się nadaje, ale jest uszkodzona. Nie wiem co o tym myśleć.
W międzyczasie trochę poczytałem i mam już świadomość, iż ten gramofon jest niskich lotów. Igła, która polecasz, to właśnie ta, którą kupiłem. Nie da się jednak tego słuchać, stąd szukam odpowiedzi, czy podany symbol ATN 91 nadaje się do tego modelu. Znalazłem gdzieś na aukcji tę igłę ( chyba nawet u tego samego sprzedawcy ) z wykazem gramofonów do których pasuje. Nie było tam Pioneer PL-990. Dlatego jestem w kropce

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A wcześniej "grało dobrze"? Co to w ogóle znaczy "nie gra dobrze"? Opisz.ozoniasty pisze:Zamontowałem i niestety nie gra dobrze.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wcześniej było w porządku. Teraz słychać jakby przesterowanie, strasznie charczy, ścina czasem dźwięk po kanałach.
- Michal35
ozoniasty pisze:ścina czasem dźwięk po kanałach.

Wg instrukcji http://www.produktinfo.conrad.com/daten ... NY_PRZ.pdf
Powinna być PZP1004, czyli ta:
http://www.skapiec.pl/site/cat/3330/comp/5665569
No ale cena

Sprzedaj ten gramofon jak najszybciej jak i ja to zrobiłem.
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Igła PZP1004 to to samo co ATN-91. Serio 
Może kolega źle zamontował igłę albo faktycznie dostał uszkodzony egzemplarz?

Może kolega źle zamontował igłę albo faktycznie dostał uszkodzony egzemplarz?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wydaje się, iż zamontowana jest właściwie. Tutaj nie ma dużej przestrzeni na błąd. Odeślę igłę do sprzedawcy, poproszę o wymianę, zobaczę jak zagra nowa. Wojtek, Jeśli twierdzisz, iż to taka sama igła - może rzeczywiście trafił mi się wadliwy egzemplarz. Zastanawiałem się, czy może w związku z tym, iż to inny numer ( więc pewnie też inny producent ), być może igła ma jakieś inne parametry. Wojtek, miałeś może osobiście do czynienia z tym modelem gramofonu w połączeniu z ta igłą?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie. Producent jest ten sam.Wojtek pisze:( więc pewnie też inny producent )
Ten gramofon też jest dostępny pod wieloma nazwami i nie, Pioneer nie jest jego producentem

Tak.ozoniasty pisze:Wojtek, miałeś może osobiście do czynienia z tym modelem gramofonu w połączeniu z ta igłą?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Zatem odsyłam igłę, poproszę o inny egzemplarz, zobaczymy co dalej. Dziękuję Wam za pomoc. Dam znać o efektach.
-
Dzisiaj założyłem nową igłę i gra jak trzeba. Zatem trafił mi się wcześniej jakiś wadliwy egzemplarz. Jeszcze raz dziękuję za pomoc, przemyślę również sugestie dotyczące wymiany sprzętu - mam świadomość, iż ten gramofon to słaba liga.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.