Ustawienie nacisku wkładki (ma qdc 1e)
-
Witam serdecznie,
Dopiero niedawno zacząłem swoją przygodę z gramofonem (technics sl-1300) i póki co jestem bardzo zadowolony jednak mam kilka pytań.
Po pierwsze, zastanawiam się jak poprawnie ustawić nacisk igły? W ulotce do wkładki (ma qdc 1e) przeczytałem, że nacisk powinien się zawierać pomiędzy 0.75 a 1.5g. Nie mam niestety wagi i kieruję się podziałką na przeciwwadze, ale nie jestem pewien bliżej której wartości powinienem się trzymać?
Druga sprawa jest taka, że zauważyłem iż w momencie gdy igła opada na płytę (opada prawidłowo na rozbiegówce) to przeskakuje początek utworu. Są to dosłownie 1-2 sekundy, ale zdarza się to praktycznie za każdym razem.
Ostatnia kwestia to ustawienie antyskatingu. Czy jest możliwość aby ustawić tą wartość bez płyty testowej? Wiem, że są to metody bardzo niedokładne, ale spotkałem się z dwoma szkołami - jedna mówi iż antyskating powinien wynosić połowę nacisku igły, a druga że dokładnie tyle ile wynosi nacisk. Warto się tym sugerować?
Dziękuję i pozdrawiam.
Dopiero niedawno zacząłem swoją przygodę z gramofonem (technics sl-1300) i póki co jestem bardzo zadowolony jednak mam kilka pytań.
Po pierwsze, zastanawiam się jak poprawnie ustawić nacisk igły? W ulotce do wkładki (ma qdc 1e) przeczytałem, że nacisk powinien się zawierać pomiędzy 0.75 a 1.5g. Nie mam niestety wagi i kieruję się podziałką na przeciwwadze, ale nie jestem pewien bliżej której wartości powinienem się trzymać?
Druga sprawa jest taka, że zauważyłem iż w momencie gdy igła opada na płytę (opada prawidłowo na rozbiegówce) to przeskakuje początek utworu. Są to dosłownie 1-2 sekundy, ale zdarza się to praktycznie za każdym razem.
Ostatnia kwestia to ustawienie antyskatingu. Czy jest możliwość aby ustawić tą wartość bez płyty testowej? Wiem, że są to metody bardzo niedokładne, ale spotkałem się z dwoma szkołami - jedna mówi iż antyskating powinien wynosić połowę nacisku igły, a druga że dokładnie tyle ile wynosi nacisk. Warto się tym sugerować?
Dziękuję i pozdrawiam.
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Ustaw AS na 0. Wypoziomuj ramię, jak będzie zbalansowane to ustaw obręcz regulacji nie przekręcając ciężarka tak by na podziałce było 0. Sprawdź czy w dalszym ciągu ramię jest zbalansowane - powinno być, Teraz ustaw przekręcając ciężarkiem tak by nacisk na podziałce obręczy był na 1,15 g. Ustaw AS na 1,1 g. Powinno być dobrze i nie powinno przeskakiwać na początku płyty. Jeżeli nie to zwiększ AS na 1.2. Powodzenia 

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
-
Super, dzięki. Robiłem prawie dokładnie tak jak to opisałeś, jednak nie ustawiłem AS na 0 i tak jak pisałemwcześniej nie byłem pewien co do wartości nacisku. Dziś powtórzę cały proces od nowa.
Jeszcze takie pytanie, ustawiając samą wkładkę, czy mogę kierować się schematem Technicsa z poniższego linku (Technics Arc protractor)?
http://www.vinylengine.com/cartridge-al ... tors.shtml
Jeszcze takie pytanie, ustawiając samą wkładkę, czy mogę kierować się schematem Technicsa z poniższego linku (Technics Arc protractor)?
http://www.vinylengine.com/cartridge-al ... tors.shtml
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Możesz. Od tego zacznij. Dopiero potem wyważanie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Myślałem, że już jesteś po tym etapie 

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
-
Dzięki Panowie. Dam znać jak poszło.
@Pawelec:No niestety nie zrobiłem.
@Pawelec:No niestety nie zrobiłem.
-
Zrobiłem dziś przymiarkę do ustawienia wkładki i z tego co widzę igła nie jest dokładnie w zaznaczonych punktach. Mam w związku z tym pytanie, czy taki margines błędu jest dopuszczalny czy jednak powinienem próbować ustawić to dokładnie w punkt?
To była pozycja wyjściowa

Tutaj zaznaczyłem gdzie znalazła się igła po przesunięciu ramienia do wewnątrz

Pozdrawiam!
To była pozycja wyjściowa
Tutaj zaznaczyłem gdzie znalazła się igła po przesunięciu ramienia do wewnątrz
Pozdrawiam!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Próbuj, jeśli możesz. Twój koszyk na to pozwala w ogóle?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
@Wojtek: Spróbuję i dam znać. W każdym bądź razie miałem mylne przekonanie, że każdy koszyk na to pozwala. Ten który mam ma swoje lata, więc nie wiem czy jest możliwość regulacji. Dzięki!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czyli z tego co rozumiem po prostu wydrukowałeś szablon i nie zmieniając nic, przyłożyłeś to co masz do wydruku.
Widzę że to stary koszyk Technicsowy. Zwyczajowo widuje się takie w połączeniu z wkładkami serii EPC-20x.
Regulacja powinna być możliwa, ale będzie nieco bardziej upierdliwa niż przy tradycyjnych koszykach SME.
Przede wszystkim musisz wykręcić mocowanie wkładki z koszyka, wykręcając śrubkę widoczną u góry.
To nie o to chodzi.aames pisze:Ten który mam ma swoje lata
Widzę że to stary koszyk Technicsowy. Zwyczajowo widuje się takie w połączeniu z wkładkami serii EPC-20x.
Regulacja powinna być możliwa, ale będzie nieco bardziej upierdliwa niż przy tradycyjnych koszykach SME.
Przede wszystkim musisz wykręcić mocowanie wkładki z koszyka, wykręcając śrubkę widoczną u góry.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
@Wojtek: Pokombinowałem i udało się wszystko ustawić. Teraz igła idzie idealnie wzdłuż krzywej z szablonu. Na koniec jeszcze raz wyważyłem ramię wg waszych wskazówek i problem z przeskakiwaniem początku płyty zniknął. Bardzo dziękuję.
Jeśli chodzi o jakość dźwięku to nie potrafię tego opisać szczegółowo, ale na moje krzywe ucho jest OK:) Dźwięk jest dynamiczny, basy dość precyzyjne i potrafiące zejść całkiem nisko. Góra jest klarowna i nie męcząca. Nie mam jeszcze porównania do innych wkładek, więc nie wiem na ile moja ocena jest obiektywna, ale z czasem pewnie będę potrafił powiedzieć nieco więcej. Póki co jestem bardzo zadowolony.
Zgrałem jeden utwór, niestety nie opanowałem jeszcze nagrywania przez wzmacniacz więc jakość jest taka sobie (użyłem aparatu z wbudowanym mikrofonem).
Jeszcze raz dzięki za rady i pozdrawiam!
Jeśli chodzi o jakość dźwięku to nie potrafię tego opisać szczegółowo, ale na moje krzywe ucho jest OK:) Dźwięk jest dynamiczny, basy dość precyzyjne i potrafiące zejść całkiem nisko. Góra jest klarowna i nie męcząca. Nie mam jeszcze porównania do innych wkładek, więc nie wiem na ile moja ocena jest obiektywna, ale z czasem pewnie będę potrafił powiedzieć nieco więcej. Póki co jestem bardzo zadowolony.
Zgrałem jeden utwór, niestety nie opanowałem jeszcze nagrywania przez wzmacniacz więc jakość jest taka sobie (użyłem aparatu z wbudowanym mikrofonem).
Jeszcze raz dzięki za rady i pozdrawiam!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Brawo 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum