tak jak w temacie, ustawione mam chwilowo na 1,5g. Wydaje mi się jakby igła troszkę podskakiwała, a to jak wiadomo niszczy płyty

Najprawdopodobniej N 99 E. Wkładka wraz z igłą była już zamontowana w gramofonie, jeszcze nie wymieniałem igły. Ale jeśli bym wymieniał to na ten model.Wojtek pisze:Nacisk zależy od igły. Jaką masz igłę?
Ale chyba już czas na wymianę, w takim razie przyjmijmy że to model N 99 EWojtek pisze:Nacisk zależy od igły. Jaką masz igłę?
W takim razie wydaje mi się z tym "podskakiwaniem"Wojtek pisze:W oryginale Shure zaleca nacisk 1.25g.
Nie wiem jak rozumiesz "podskakiwanie igły", które niszczy płyty. Może jest to całkiem normalne
Na pocieszenie powiem, że do Twojej wkładki pasuje również współcześnie produkowana igła N97xE.
W efekcie będziesz miał M97xE.
Raczej nic.KacperM pisze:Jeszcze dodam że mam lekkie grafitowe ramię (nie wiem czy to coś zmieni)
Tak tak wyważoneWojtek pisze:A dlaczego chciałbyś zostawiać? Swoją drogą, mam nadzieję że wyważyłeś ramię
Raczej nic.KacperM pisze:Jeszcze dodam że mam lekkie grafitowe ramię (nie wiem czy to coś zmieni)
Ok dzięki za pomoc i radęWojtek pisze:Skoro optymalne jest 1.25g to w praktyce możesz eksperymentować od 1 do 1.5g, z zastrzeżeniem że z zasady lepszy jest większy nacisk niż mniejszy względem zalecanego optimum.