Perpetuum Ebner Rex A

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Elandrin

Perpetuum Ebner Rex A

Post autor: Elandrin »

Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post, dlatego jeżeli umieściłem go w złym temacie proszę o zwrócenie mi uwagi. Mam problem z owym radiem a dokładnie z gramofonem.
Obrazek

Jak w nazwie jest to Blaupunkt Nil, poszukuję do niego igły, jaki rodzaj? Zupełnie się na tym nie znam ... może jakieś zdjęcie :
Obrazek
Obrazek

Mam też pytanie do znawców tematu ... Co to są za części ? I do czego służą?
1.
Obrazek
2.
Obrazek
3.
Obrazek

Dopiero zaczynam przygodę z gramofonami, to radio jest przepiękne i chciałbym je uruchomić w 100%, radio działa bez zarzutu ale gramofon ;/

W następnym temacie poproszę o pomoc w znalezieniu kolejnej igły, do staruszka firmy Master Voice. Ale to następnym razem.

Pozdrawiam, Norbert
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Blaupunkt NIL

Post autor: Wojtek »

Ale zabytek. Radio może być Blaupunkt, ale gramofon to werk firmy Perpetuum Ebner. Konkretnie jest to model Rex A. Pozwoliłem sobie zmienić tytuł wątku :)
Wygląda niepozornie, ale w rzeczywistości jest to w pełni automatyczna zmieniarka na 4 prędkości obrotowe i różne rozmiary płyt :)
Dość popularny mechanizm, szeroko stosowany swego czasu w niemieckich kombajnach radiowych (tj. ten Blaupunkt Nil) czy gramofonach walizkowych.

Dokumentacjai: http://www.vinylengine.com/library/perp ... ex-a.shtml

Co do części to sprawa wygląda tak:
1. Specjalny dysk nakładany na szpindel zmieniarkowy
2. Tarcza stroboskopowa
3. Długi szpindel zmieniarkowy

Tak to działa w praktyce:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bedLl0IBsYs[/youtube]

Co do wkładki to chyba będzie to model PE 10. Igły są na szczęście dostępne.
Jednakże dobrze by było się upewnić. Na bocznej ściance koszyka nie ma czasem wybitego PE i liczby?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Elandrin

Perpetuum Ebner Rex A

Jedyny numer jaki znalazłem to ten widniejący na zdjęciu : 454
Gdzie i jak szukać igieł? Na allegro po wpisaniu PE 10 wyskoczyły mi masy namiotów a w igłach/wkładkach zero wyszukań.
Raz jeszcze chciałbym przeprosić, i uprzedzić że dziwnych pytań będę zadawać więcej
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Perpetuum Ebner Rex A

Ja znalazłem podobne wkładki, ale żadną co miałaby żółty kolor, stąd nie mam do końca pewności co do kompatybilności igieł.
Na allegro to raczej nie znajdziesz :) Import wchodzi w grę.

Sam spróbuj szukać po zdjęciach google próbując różnych haseł (zacznij od Perpetuum Ebner PE 10). Ty masz tą wkładkę u siebie więc lepiej będziesz mógł porównać z innymi.
W ostateczności można by się zapytać o nią na jednym z niemieckich for, gdzie siedzi więcej speców od tej marki.
Wsparcie finansowe forum
Elandrin

Perpetuum Ebner Rex A

Znacie może jakąś osobę, bądź zakład specjalizujący się w naprawie starych gramofonów ? Odbiorników radiowych (lampowych) w okolicach Poznania ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Perpetuum Ebner Rex A

Hahaha, trzeba było od razu powiedzieć, że nie zamierzasz go sam wskrzeszać :)

Od razu powiem że taki gramofon to dzisiaj bardziej ciekawostka niż sensowny sprzęt do odtwarzania współczesnych winyli.
Wsparcie finansowe forum
Elandrin

Perpetuum Ebner Rex A

Chciałem, ale nie wiem gdzie i jak szukać takich niedostępnych starych części. Przeraża mnie to, a to combo jest takie piękne :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Perpetuum Ebner Rex A

Elandrin pisze:ale nie wiem gdzie i jak szukać takich niedostępnych starych części
Polecam google.

Generalnie z tego co rozumiem to jedyne co potrzebujesz to igła? Czy jeszcze czegoś brakuje? Nie licz na to że jakiś spec będzie szukał tego za Ciebie :)
Wsparcie finansowe forum
Elandrin

Perpetuum Ebner Rex A

Z widocznych elementów brakuje igły, czy reszta jest sprawna/kompletna nie wiem. Dlatego zapytałem o kogoś z wiedzą aby sprawdził, czy jest sens reanimować ów sprzęt.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Perpetuum Ebner Rex A

Talerz kręci? Napisałeś na początku że radio działa bez zarzutu, więc o to nie pytam.

Bez igły żaden serwisant Tobie nie pomoże, tak czy siak, przynajmniej nie w pełni, więc to będziesz musiał załatwić we własnym zakresie.
Na szczęście części mechaniczne (tj. kółko napędowe) z tego co widzę są dostępne, więc w razie czego, jest nadzieja.

Udało mi się znaleźć w sieci jakiś ślad. Jestem na 80% pewien że Twoja wkładka to PE 8, do której pasują również igły od PE 10 i jej podobnych.
Znalazłem też igłę dostępną w Polsce, która powinna pasować (jeśli się nie mylę): https://north.pl/karta/snm9-igla-gramof ... -0036.html
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ