Kiedy mierzyć nacisk?
-
- Gramofon: Technics Sl-2000
Kiedy mierzyć nacisk?
Witam, mam może i banalne pytanie ale jednak je zadam. Czy ostateczny pomiar wagą elektroniczną powinienem dokonywać przed ustawieniem antyskatingu czy po? Zauważyłem, że ramie którę wyważe na zero z antyskatingiem po wyłączeniu antyskatingu ucieka do góry. Kiedy wyłączyłem antyskating i ustawiłem wszystko jak trzeba to nacisk z ustawionego 1,5 (bez antyskatingu) spada do 1.45-1.47 (po włączeniu antyskatingu).
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Kiedy mierzyć nacisk?
Wiesz co, tak działa właśnie kompensacja AS w mojej opinii. Czyli wynikowo. Nacisk mierzymy klasycznie nie jest potem wzorcem wagi ale siły nacisku. Równowaga, zero bez antyskatingu, potem ustawienie AS według wartości nacisku (zbliżonej, bo tu bywa różnie w zależności od współczynnika jakości wykonania ramienia i mozliwości technicznych jego regulacji).
Można to zjawisko wykazać za pomocą stosownych rysunków i wyliczeń z zakresu choćby mechaniki technicznej. Odnośna do wyliczeń kratownic będzie nieprzypadkowa prawodopodobnie, ale nie jestem w tym dobry, więc to tylko sugestia.
Kolegów proszę o ewentualną korektę. Uczyłem się o tym tak ze 35 lat temu albo i lepiej
p.s. chyba jednak jest nieco inaczej, trochę się wycofuję, bo nie jestem pewien (jaki i) czy kompensacja siły działająca poza osiowo ma wpływ na ciężar.
Jest temat na forum mieszczący się w tym zakresie z bardzo dobrym tekstem Wojtka zaraz na pierwszej stronie (compliance itd):
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12&t=658
temat potem poszedł w trochę mniej planowym kierunku - ale BTW do przyklejenia(!)
Można to zjawisko wykazać za pomocą stosownych rysunków i wyliczeń z zakresu choćby mechaniki technicznej. Odnośna do wyliczeń kratownic będzie nieprzypadkowa prawodopodobnie, ale nie jestem w tym dobry, więc to tylko sugestia.
Kolegów proszę o ewentualną korektę. Uczyłem się o tym tak ze 35 lat temu albo i lepiej

p.s. chyba jednak jest nieco inaczej, trochę się wycofuję, bo nie jestem pewien (jaki i) czy kompensacja siły działająca poza osiowo ma wpływ na ciężar.
Jest temat na forum mieszczący się w tym zakresie z bardzo dobrym tekstem Wojtka zaraz na pierwszej stronie (compliance itd):
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12&t=658
temat potem poszedł w trochę mniej planowym kierunku - ale BTW do przyklejenia(!)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kiedy mierzyć nacisk?
Czyli tak jak niepowinno się robić...Sl-2000 pisze:Zauważyłem, że ramie którę wyważe na zero z antyskatingiem
Nacisk mierzymy bez antiskatingu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Technics Sl-2000