Akai pc-100 jaki nacisk
-
Akai pc-100 jaki nacisk
Witam
Jaki nacisk ustawić dla wkładki PC-100 z igłą RS-100 w gramofonie AKAI -AP100C?
Jaki nacisk ustawić dla wkładki PC-100 z igłą RS-100 w gramofonie AKAI -AP100C?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
-
Re: pc-100 jaki nacisk
Jest sens kupić coś takiego http://winyle.pl/kalibracja/4838-waga-a ... ersja.html ?
czy wystarczy sama regulacja ciężarkiem? Pytam bo czytałem, że regulacja bez żadnej wagi jest strasznie nie dokładna.
czy wystarczy sama regulacja ciężarkiem? Pytam bo czytałem, że regulacja bez żadnej wagi jest strasznie nie dokładna.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
pc-100 jaki nacisk
Jak chcesz.mateuszfb123 pisze:Jest sens kupić coś takiego
Wystarczy.mateuszfb123 pisze:czy wystarczy sama regulacja ciężarkiem?
Bzdura.mateuszfb123 pisze:Pytam bo czytałem, że regulacja bez żadnej wagi jest strasznie nie dokładna.
Gdyby tak było to by producenci każdego gramofonu dokładali wagę

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Już Akai ap206c
Akai pc-100 jaki nacisk
Wojtek / jak zwykle zresztą /ma racjęmateuszfb123 pisze:czy wystarczy sama regulacja ciężarkiem? Pytam bo czytałem, że regulacja bez żadnej wagi jest strasznie nie dokładna.
Ostatnio odbierając swój gramofon od forumowego kolegi sprawdziliśmy różnice w regulacji na wadze elektronicznej i ręcznie, tylko na ciężarku . Różnice były bardzo, bardzo małe, rzędu niecałego 0,1 grama . Kupiłem wcześniej wagę ręczną ortofona ale po tym doświadczeniu będę ręcznie regulował .
Winylowy wariat
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Akai pc-100 jaki nacisk
Oddzielna waga się przydaje jak nie mamy pewności i chcemy się upewnić, ale nie jest ona nieodzowna do regulacji jeśli mamy nieuszkodzone ramię z oryginalną przeciwwagą.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Akai pc-100 jaki nacisk
Używam wagi w przypadku nowo kupionych gramofonów i/lub nowych wkładek. Po prostu weryfikuję ustawienia przeciwwagi z faktycznym wskazaniem wagi. Przeważnie wychodzi jakaś korekta.
-
- Gramofon: Już Akai ap206c
Re: Akai pc-100 jaki nacisk
No tak. Wojtek ma rację z nieuszkodzonym ramieniem i oryginalna przeciwwagą.Wojtek pisze:Oddzielna waga się przydaje jak nie mamy pewności i chcemy się upewnić, ale nie jest ona nieodzowna do regulacji jeśli mamy nieuszkodzone ramię z oryginalną przeciwwagą.
Mam w takim razie pytanie : jak często spotyka się używany gramofon z uszkodzonym ramieniem i nieoryginalną przeciwwagą. jeżeli kupuje się gramofon od użytkownika który jest laikiem jak ja to raczej wiadomo że nic nie grzebał

Winylowy wariat
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Akai pc-100 jaki nacisk
Z uszkodzonym ramieniem to dosyć rzadko, ale nieoryginalna przeciwwaga zdarzyła się już parę razy na forum.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum