Headshell do Pioneera pl-223

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
antalaszek

Post autor: antalaszek »

Dzień dobry!
Wpadłem ostatnio w posiadanie dość prostego modelu pioneera - Pioneer pl-223. Po podłączeniu do wzmacniacza pojawił się szum z lewego głośnika. Podczas grania działa tylko prawy kanał, lewy cały czas szumi. Po wstępnej diagnozie stwierdziłem że kabelki w headshellu gdzieś zwierają i to w takim miejscu, że nie dam rady tego naprawić własnoręcznie. Postanowiłem więc, że kupię nową główkę i wszystko będzie super, jednakże po oględzinach allegrowych nie znalazłem chyba żadnego headshellu który miałby takie gniazdo jak mój. Na wszystkich aukcjach widać 4 krótkie wystające bolce, a u mnie są także 4 (zapewne L+masa i P+masa), ale otwory. Gdzie popełniam błąd w szukaniu i o co chodzi? Strasznie proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Twój Pioneer nie ma typowego headshella, stąd znalezienie odpowiedniego może być trudne, nie tylko w Polsce.
Kabelki są w nim wlutowane od strony ramienia czy też są na wsuwkę jak po stronie wkładki?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
antalaszek

Z tego co mi się wydaje to są przylutowane. Chętnie prześlę zdjęcia.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

To wrzuć :)
Wsparcie finansowe forum
antalaszek

Otóż zmiana. Znalazłem w domu dawną wkładkę (tzw. MF-ka) od mojego głównego gramofonu - unitry gs 424 "adam" i wyszło na to, że moja wcześniejsza diagnoza jest błędna i wina była to nie główki lecz po prostu wkładki. Jednakże igła którą mam nie jest chyba do tego właśnie modelu wkładki i po względnych oględzinach i delikatnych próbach wygląda na to, że koniec igły (za głowicą) delikatnie mówiąc szoruje po płycie. Wina dziwnego kąta nachylenia igły do płyty. I tu nasuwa mi się pytanie czy inwestować w jakąś inną, lepszą wkładkę (wszak owe MF-ki nie mają chyba dobrej sławy) wraz z igłą, czy też zostawić tę wkładkę i szukać tylko odpowiedniej igły?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kup AT-95E i po temacie.
Wsparcie finansowe forum
antalaszek

Rozumiem, że będę wtedy zmuszony do zmienienia wkładki na "Audio Technika". Bo "AT-95E" to nazwa igły? Prawda?
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

Pełna nazwa: Audio Technica AT-95E.
antalaszek

no tak, ale to igła która będzie pasowała do mojej wkładki MF czy wkładka wraz z igłą
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

antalaszek pisze:no tak, ale to igła która będzie pasowała do mojej wkładki MF czy wkładka wraz z igłą
Wkładka z igłą, sprawdziłeś w ogóle to w jakimś sklepie? Tam wyraźnie jest napisane co ten symbol oznacza.
antalaszek

No właśnie sprawdzałem ale najwyraźniej jestem ułomnym. No dobra, dźwięki Wam wszystkim wielkie!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pisząc AT-95E miałem na myśli całą wkładkę z igłą. Do wkładek MF pasują tylko igły MF lub Tenorel T2001.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ