BSR P128 - ogólne sprawdzenie gramofonu
-
BSR P128 - ogólne sprawdzenie gramofonu
Witam wszystkich.
Mam gramofon BSR P128. Był w moim rodzinnym domu od 40lat, nigdy nie używany. Teraz chcę go uruchomić. Sprzęt czysty i w dobrym stanie.
Zanim jednak zainwestuję w przedwzmacniacz, chciałbym się upewnić że gramofon nie jest uszkodzony w sposób z którego naprawą i tak sobie nie poradzę.
Dlatego podłączyłem go do gniazda AUX w wieży (tak, wiem...) i mam wrażenie, że jeden z przewodów nie daje żadnego sygnału. W drugim kanale słuchać cichutko muzykę. Przy podłączeniu tylko tego "sprawnego" przewodu do gniazda AUX, muzyka znika.
Próbowałem także podłączać voltomierz podczas odtwarzania płyty. W jednym kanale otrzymuję wahające się napięcie w okolicach 30-40 mV, w drugim cisza.
Pytanie:
1. Czy prawidłowe działanie gramofonu daje się ocenić metodami opisanymi powyżej? Jakie powinny być wartości?
2. Czy zniknięcie tylko jednego kanału, czy może być kwestią uszkodzenia igły? (wizualnie, wewnątrz i na zewnątrz gramofon jak nowy)
Dziękuję.
G
Mam gramofon BSR P128. Był w moim rodzinnym domu od 40lat, nigdy nie używany. Teraz chcę go uruchomić. Sprzęt czysty i w dobrym stanie.
Zanim jednak zainwestuję w przedwzmacniacz, chciałbym się upewnić że gramofon nie jest uszkodzony w sposób z którego naprawą i tak sobie nie poradzę.
Dlatego podłączyłem go do gniazda AUX w wieży (tak, wiem...) i mam wrażenie, że jeden z przewodów nie daje żadnego sygnału. W drugim kanale słuchać cichutko muzykę. Przy podłączeniu tylko tego "sprawnego" przewodu do gniazda AUX, muzyka znika.
Próbowałem także podłączać voltomierz podczas odtwarzania płyty. W jednym kanale otrzymuję wahające się napięcie w okolicach 30-40 mV, w drugim cisza.
Pytanie:
1. Czy prawidłowe działanie gramofonu daje się ocenić metodami opisanymi powyżej? Jakie powinny być wartości?
2. Czy zniknięcie tylko jednego kanału, czy może być kwestią uszkodzenia igły? (wizualnie, wewnątrz i na zewnątrz gramofon jak nowy)
Dziękuję.
G
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Ogólne sprawdzenie gramofonu
Wiesz co (?), ale trochę mało precyzyjne dane podajesz, bo:
-jakie kable - jakie wtyki: Din, RCA,
-do jakiej wieży podłączasz? Zdajesz sobie sprawę, że wieża to bardzo pojemne określenie mam nadzieję?
-jaka wkładka/jakiego typu w nim jest - jesteś w stanie ją zidentyfikować?
Raczej ów model gramofonu nie da Ci oczekiwanego funu, bowiem jest to model dość muzealny już.
Coś jak stare Garrardy, fajne ale ich czas minął.
- archaiczne ramię
- talerz o mniejszej średnicy niż 12"
Może wrzuć jakieś zdjęcia poglądowe, co i do czego podłączasz,
-jakie kable - jakie wtyki: Din, RCA,
-do jakiej wieży podłączasz? Zdajesz sobie sprawę, że wieża to bardzo pojemne określenie mam nadzieję?
-jaka wkładka/jakiego typu w nim jest - jesteś w stanie ją zidentyfikować?
Raczej ów model gramofonu nie da Ci oczekiwanego funu, bowiem jest to model dość muzealny już.
Coś jak stare Garrardy, fajne ale ich czas minął.
- archaiczne ramię
- talerz o mniejszej średnicy niż 12"
Może wrzuć jakieś zdjęcia poglądowe, co i do czego podłączasz,
-
Dziękuję za odpowiedź. Troche wyjaśnień:
Gramofon ma z tyłu wyjście w postaci 2 kabli RCA. Wewnątrz gramofonu kable są w porządku. Wtyki stare, ale je podczyściłem.
Podłączam go do miniwieży Panasonic SA-CH84M, do gniazda AUX (brak gniazda "phono"). Zdaję sobie sprawę, że to neprawidłowy sposób podłączenia - chodzi mi o sprawdzenie czy gramofon w ogóle działa. Tak jak opisałem powyżej.

W gramofonie jest igła oznaczona jako Unitra Mf-100.
Foto bardzo podobnej z internetu:

Chcę go uruchomić - póki co - ze względu na sentyment.
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Gramofon ma z tyłu wyjście w postaci 2 kabli RCA. Wewnątrz gramofonu kable są w porządku. Wtyki stare, ale je podczyściłem.
Podłączam go do miniwieży Panasonic SA-CH84M, do gniazda AUX (brak gniazda "phono"). Zdaję sobie sprawę, że to neprawidłowy sposób podłączenia - chodzi mi o sprawdzenie czy gramofon w ogóle działa. Tak jak opisałem powyżej.

W gramofonie jest igła oznaczona jako Unitra Mf-100.
Foto bardzo podobnej z internetu:

Chcę go uruchomić - póki co - ze względu na sentyment.
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
- darkman
- Kontakt:
OK, co prawda miałem na myśli tył tej wieży, ale już wiadomo o co chodzi.
Podłączasz dobrze. Z tą wieżą raczej to nie zagra lepiej via AUX , mimo że sygnał z wkładki MF-100(czarna) jest dość silny (w konsekwencji głośny).
Co do kabli od gramofonu, jeśli poczyściłeś połączenia to też raczej OK.
Należałoby sprawdzić gramofon przez podłączenie do jakiegoś wzmacniacza z wejściem Phono najlepiej.
Zrób też test gniazd AUX podłączając inne urządzenie audio.
Odnoszę wrażenie, że wina leży po stronie tego właśnie połączenia i samej wieży, która nie jest dedykowana do pracy z gramofonem. To raczej rodzaj boomboxa.. sorry, który pracuje zasadniczo z tym co ma w sobie: CD?, kaseciak, radio i tyle.
Podłącz np Walkmana,CD portable, MD (na pewno nie pójdzie), iPOD (czy coś tego typu) i sprawdź jak i czy odtwarza via wieża.
Podłączasz dobrze. Z tą wieżą raczej to nie zagra lepiej via AUX , mimo że sygnał z wkładki MF-100(czarna) jest dość silny (w konsekwencji głośny).
Co do kabli od gramofonu, jeśli poczyściłeś połączenia to też raczej OK.
Należałoby sprawdzić gramofon przez podłączenie do jakiegoś wzmacniacza z wejściem Phono najlepiej.
Zrób też test gniazd AUX podłączając inne urządzenie audio.
Odnoszę wrażenie, że wina leży po stronie tego właśnie połączenia i samej wieży, która nie jest dedykowana do pracy z gramofonem. To raczej rodzaj boomboxa.. sorry, który pracuje zasadniczo z tym co ma w sobie: CD?, kaseciak, radio i tyle.
Podłącz np Walkmana,CD portable, MD (na pewno nie pójdzie), iPOD (czy coś tego typu) i sprawdź jak i czy odtwarza via wieża.
- chudy_b
Trochę nie rozumiem co napisałeś. Oczywiście wejście AUX wieży nie nadaje się do grania, ale do testu jak najbardziej. Zrób tak:
Twierdzisz, że po podpięciu obydwu kanałów do wieży, gra tylko jeden kanał. To teraz zamień wtyczki miejscami. Jeśli zacznie grać drugi kanał w wieży, uszkodzenie jest po stronie gramofonu. Jesli będzie grał nadal ten sam, uszkodzenie jest w wieży.
Jeśli uszkodzenie jest po stronie gramofonu, to zamień kolorowe przewody wpięte do wkładki, miejscami. Lewa strona na prawą, prawa na lewą. I znowu, jeśli zacznie grać drugi kanał, uszkodzona wkładka, jesli ciągle gra ten sam, uszkodzone jest gdzies okablowanie w gramofonie. Usunięcie problemu nie powinno być trudne. To tylko kilka drutów.
-
Re: BSR P128 - ogólne sprawdzenie gramofonu
Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi!
Obadam temat i wrócę z wynikami.
Jeszcze raz dzięki.
Obadam temat i wrócę z wynikami.
Jeszcze raz dzięki.
- darkman
- Kontakt:
Jeszcze mi przyszło do głowy, że w tym gramofonie pierwotnie była wkładka ceramiczna TC8. Ta Mf-100 pochodzi już z wymiany, rzecz jasna. Jeśli masz tę starą wkładkę, to można zrobić również test za jej pośrednictwem. Wynik da pewną wiedzę o kondycji drutów w gramofonie i samym podłączeniu. (ponad to ceramiczna nie potrzebuje phono pre, więc liniowo będzie ok).
-
Sprawdziłem okablowanie wewnątrz gramofonu. Rzeczywiście, dużo tego nie ma. Wszystkie lutowania trzymają i wyglądają na oryginalne. Prześledziłem połączenia po drodze od styków wkładki po końce przewodów wyjściowych. Wszędzie miernik pokazuje obwód zamknięty.
Podłączyłem grający gramofon do miernika. W jednym kanale wyraźne napięcie w okolicach 150 mV. Drugi kanał cisza.
Zamieniłem połączenia wkładki stronami L-R. Co dziwne, nie ma różnicy.
Jeśli dobrze rozumuję, przyczyna tkwi we wkładce?
Jeśli tak, czy powinienem kupić znowu wkładkę Mf-100, czy TC8 wspomnianą przez darkamana?
Dziękuję.

Podłączyłem grający gramofon do miernika. W jednym kanale wyraźne napięcie w okolicach 150 mV. Drugi kanał cisza.
Zamieniłem połączenia wkładki stronami L-R. Co dziwne, nie ma różnicy.
Jeśli dobrze rozumuję, przyczyna tkwi we wkładce?
Jeśli tak, czy powinienem kupić znowu wkładkę Mf-100, czy TC8 wspomnianą przez darkamana?
Dziękuję.

- darkman
- Kontakt:
Nie. Ceramicznej nie, a Mf-100 też raczej nie. Nie wiem na ile warto inwestować w ten gramofon. Tu bym się zastanowił.
AT91 lub AT95 uważa się za dobre zamienniki w pewnym sensie. AT95, to już całkiem dobra wkładka.
Jednak ja nie wiem czy wkładka jest uszkodzona? Same korpusy wkładek nie psują się od leżenia i raczej w ogóle rzadko. Poczekaj co powie Chudy.
AT91 lub AT95 uważa się za dobre zamienniki w pewnym sensie. AT95, to już całkiem dobra wkładka.
Jednak ja nie wiem czy wkładka jest uszkodzona? Same korpusy wkładek nie psują się od leżenia i raczej w ogóle rzadko. Poczekaj co powie Chudy.
- chudy_b
Tzn. cały czas gra ta sama kolumna? No to problem jest z okablowaniem w gramofonie. Wkładka jest sprawna.
Sprawdzając okablowanie wypnij wkładkę. Ona będzie zamykać obwód do masy, a masy są pewnie połączone, więc niczego się nie dowiesz.
A wkładkę AT 95 i tak kup. Jak wyeliminujesz problemy z okablowaniem, to wymiana słabej raczej MF-ki będzie następnym krokiem. Jak kiedyś zechcesz zmienić gramofon, to wkładkę przełożysz.
-
Zdemontowałem wkładkę i sprawdziłem obwody od końca kabli wyjściowych po styki w ramieniu.
kanał prawy (+) ===> czerwony
kanał prawy (+) ===> zielony
kanał prawy (+) ===> biały
kanał prawy (+) ===> brązowy
kanał prawy (-) ===> czerwony
kanał prawy (-) ===> zielony
kanał prawy (-) ===> biały
kanał prawy (-) ===> brązowy
kanał lewy (+) ===> czerwony
kanał lewy (+) ===> zielony
kanał lewy (+) ===> biały
kanał lewy (+) ===> brązowy
kanał lewy (-) ===> czerwony
kanał lewy (-) ===> zielony
kanał lewy (-) ===> biały
kanał lewy (-) ===> brązowy
Pogrubiłem obwody zamknięte.
Czyli przyczyna tkwi we wkładce lub igle, dobrze rozumiem?
Dziękuję za pomoc.
kanał prawy (+) ===> czerwony
kanał prawy (+) ===> zielony
kanał prawy (+) ===> biały
kanał prawy (+) ===> brązowy
kanał prawy (-) ===> czerwony
kanał prawy (-) ===> zielony
kanał prawy (-) ===> biały
kanał prawy (-) ===> brązowy
kanał lewy (+) ===> czerwony
kanał lewy (+) ===> zielony
kanał lewy (+) ===> biały
kanał lewy (+) ===> brązowy
kanał lewy (-) ===> czerwony
kanał lewy (-) ===> zielony
kanał lewy (-) ===> biały
kanał lewy (-) ===> brązowy
Pogrubiłem obwody zamknięte.
Czyli przyczyna tkwi we wkładce lub igle, dobrze rozumiem?
Dziękuję za pomoc.
- chudy_b
Jeśli dobrze zrozumiałem Twój wpis, to tak, okablowanie masz sprawne. Masy połączone, sygnałowe przewodzą. Zrób jeszcze taki test jak napisałem wcześniej. Na ucho. Bedziesz miał 100% pewności.
- BRob
- Gramofon: SL 1710
Skoro okablowanie jest ok (ramię - przewód sygnałowy) i zakładamy , że wkładka też jest ok, to może problem jest w tym elemencie główki?
-
Ten element tez sprawdziłem.
No chyba, że te tulejki na końcach drucików nie stykają wewnątrz. Ale wtykałem tam końcówki miernika i przewodziło.
No chyba, że te tulejki na końcach drucików nie stykają wewnątrz. Ale wtykałem tam końcówki miernika i przewodziło.
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Ja stawiam jednak na źle wykonane połączenie w gramofonie - wymieniono kabel din na rca i zmostkowano masy + pewnie luty w samych rca też popuściły. Dla spokoju ducha, jeśli masz możliwość, przelutowałbym kabel sygnałowy i rozmostkował masę- tj. zrobił to po ludzku- lewy kanał + i - w ekranie, prawy kanał + i - w ekranie i do tego osobny kabel do uziemienia gramofonu / ramienia.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55