Telefunken s600 przewód sygnałowy
-
- Gramofon: Telefunken s600
Telefunken s600 przewód sygnałowy
Tworzę nowy wątek, bo nie udało mi się nigdzie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Otóż przewód sygnałowy w Telefunkenie s600, wydaje się być dość dziadowski. Ponadto jest to DIN, we wzmacniaczu mam RCA a przejściówki również wyglądają kiepsko.
Rozważam zastąpienie seryjnego przewodu DIN gniazdami RCA zamontowanymi w obudowie i spięcie wzmacniacza z gramofonem jakimś przyzwoitym interkonektem.
W przypadku odtwarzacza CD. Zastąpienie interkonekta, który był dostarczony w komplecie interkonektem za 200 PLN przyniosło pożądany efekt.
Pytanie czy ma to jakikolwiek sens w gramofonie?
Rozważam zastąpienie seryjnego przewodu DIN gniazdami RCA zamontowanymi w obudowie i spięcie wzmacniacza z gramofonem jakimś przyzwoitym interkonektem.
W przypadku odtwarzacza CD. Zastąpienie interkonekta, który był dostarczony w komplecie interkonektem za 200 PLN przyniosło pożądany efekt.
Pytanie czy ma to jakikolwiek sens w gramofonie?
Telefunken s600, Marantz pm6005, Marantz cd6005, Dali Zensor 3
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Re: Telefunken s600 przewód sygnałowy
Mamy tutaj cały dział temu poświęcony:
http://www.winyl.net/viewforum.php?f=14
Zmiana przewodu między gramofonem a przedwzmacniaczem wnosi więcej niż w przypadku CD.
http://www.winyl.net/viewforum.php?f=14
Zmiana przewodu między gramofonem a przedwzmacniaczem wnosi więcej niż w przypadku CD.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z ciekawości: jaki efekt był pożądany?
Dobrze wiedzieć że interkonekt za 200 złotych jest lepiej wykonany od (jak przypuszczam) kabelka za 5 złotych

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Zaobserwowałem znaczna poprawę dynamiki. Cięższy bas i wyraziste średnie tony. Generalnie wszystko zrobiło się bardziej energetyczne i ma lepszego kopa. Przy czym "góra" nie jest męcząca.Wojtek pisze: Z ciekawości: jaki efekt był pożądany?
Dobrze wiedzieć że interkonekt za 200 złotych jest lepiej wykonany od (jak przypuszczam) kabelka za 5 złotych
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
Cholera chyba już ogłuchłem ja takich szczegółów już nie słyszę 

- Krzysztof_67
Co prawda już wielokrotnie o tym pisano na forum, ale gdybyś jakimś cudem nie doczytał:
nowe, dobre przewody sygnałowe - jak najbardziej TAK
montowanie gniazd RCA lub innych - jeśli nie jest to z jakiś powodów konieczne NIE!
nowe, dobre przewody sygnałowe - jak najbardziej TAK

montowanie gniazd RCA lub innych - jeśli nie jest to z jakiś powodów konieczne NIE!

-
Montowanie gniazd nie jest konieczne. Natomiast wymiana wtyku z DIN na RCA na nowym kablu wydaje mi się sensownym rozwiązaniem, bo przejściówka jakoś do mnie nie przemawia. Chyba, że się mylę?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
@Zensorki:
Niekoniecznie za ileś stówek bo to palenie pieniędzy raczej, ale jak najbardziej możesz wymienić sobie przewód.
Przejściówki oczywiście nie odradzam bo fakt faktem takie rozwiązanie działa
Innymi słowy, ma to sens.
Niekoniecznie za ileś stówek bo to palenie pieniędzy raczej, ale jak najbardziej możesz wymienić sobie przewód.
Przejściówki oczywiście nie odradzam bo fakt faktem takie rozwiązanie działa

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Działać, działa. Przeczytałem natomiast w kilku postach na forum, że przejściówki lubią gubić sygnał. A skoro i tak będę musiał wszystko potraktować lutownicą przy zmianie kabla, mogę od razu zamontować wtyki, pasujące do wzmacniacza.Wojtek pisze: Przejściówki oczywiście nie odradzam bo fakt faktem takie rozwiązanie działa
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Reasumując- dobry kabel mikrofonowy + oplot + rca + kabelek do uziemienia. Nie montuj gniazd RCA w gramofonie - zwiększysz tylko ilość miejsc gdzie coś może się posypać. Dobrze rozprowadź połączenia i już. Cała operacja zajmie Ci mas 3 godziny + 30-40 zł kosztów. Tylko kabel fajny jakiś nabyć, najlepiej giętki i nie koniecznie grubości przedramienia
I tutaj niestety napisze- nie idź w Klotz audio- zepsuli się niewiarygodnie. Dlaczego niestety - bo długo, długo przekonywałem wszystkich do tej marki aż nie kupiłem nowego przewodu...

Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
-
Dzięki za odpowiedź. Jest jakiś przewód warty polecenia w cenie tak do 40-50PLN za metr?pan_winyl pisze: Tylko kabel fajny jakiś nabyć, najlepiej giętki i nie koniecznie grubości przedramieniaI tutaj niestety napisze- nie idź w Klotz audio- zepsuli się niewiarygodnie. Dlaczego niestety - bo długo, długo przekonywałem wszystkich do tej marki aż nie kupiłem nowego przewodu...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pamiętaj że akurat metr będziesz potrzebował, góra półtora 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Poszukaj jakiegoś Shulza lub Cordiala mikrofonowego. Z tym, że one kosztują po kilka złotych za metr, więc nie wiem czy nie będą za tanieZensorki pisze:Jest jakiś przewód warty polecenia w cenie tak do 40-50PLN za metr?

- Krzysztof_67
Schultz DK3 tani i dobry plus wtyki RCA za około 6 zł szt i będzie dobrze, no chyba że chcesz zaszaleć i zrobić podłaczenie wg zaleceń kolegi Ahaja....
Ten wątek może trochę pomóc http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=7879
-
Ło matko,Nie mogę tego czytać.Jak się nie ma wiedzy to cicho się siedzi.Kabel a raczej przewód mikrofonowy ma inne parametry i inaczej zrobione ekrany.Daje znacznie wieksze przesluchy międzykanałowe!
Najlepsze przewody to stare dobre Unitry z lat 70-ych.Tak tak Panowie .Były dobrze wykonane z dobrych materiałow. Ale kto zabroni laikowi zakupic cuda za astronomiczne pieniądze.Złącza Neutrik bo zapewniaja profi jakość za b.dobrą cenę.Dla idiotów produkty Furutech.
Pozdrawiam Tomasz
PS Wojciech nieśmiało napisał (nie wiem czemu) co warto.
Najlepsze przewody to stare dobre Unitry z lat 70-ych.Tak tak Panowie .Były dobrze wykonane z dobrych materiałow. Ale kto zabroni laikowi zakupic cuda za astronomiczne pieniądze.Złącza Neutrik bo zapewniaja profi jakość za b.dobrą cenę.Dla idiotów produkty Furutech.
Pozdrawiam Tomasz
PS Wojciech nieśmiało napisał (nie wiem czemu) co warto.