Pochwalę się - post dla cierpliwych!!!!

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
LV-426

Post autor: LV-426 »

Jako, że niedawno szukałem gramofonu i przedstawiałem się po półrocznym czytaniu forum, pozwolę sobie pochwalić się nabytkiem. Jako, ze forum zniechęciło mnie do ponownego zakupu Daniela, a chciałem mieć wizualnie coś ładnego zakupiłem Kenwood KP-3022. MIał być vintyge, ładnie wyglądac i grać.
Wygląd, o gustach się nie dyskutuje, dla mnie piękny
Możliwości regulacyjne (czytałem forum, to ważne :))- dla mnie aż nad to, za krótki jestem na dziś, za dużo śrubek, wkrętów etc
Gra : nie mam pojęcia, dla mnie osobiście kosmos.
Przygody: Kupione z wkładką i igła no name. informacja od sprzedającego- gra rewelacyjnie, pięknie!!! Zanim odpaliłem to wziąłem się za dopieszczanie (ot rytułał żeby uświęcić gościa w domu) , polerka pokrywy pastą, odkurzanie (pędzelkiem) domywanie brudów patyczkami do uszu. No i nadszedł moment, niech zagra. Niestety wpadłem na pomysł typu - ostatni szlif i.... córka podeszła i machnęła ramieniem. Złamała igłę!!!! :O No nic myślę... jade po igłę ale .... zamknięte :O. Kolejny dzień ... zamknięte. Kolejny dzień ... otwarte. Wchodzę pokazuję - córka złamała.
Guru pokazuje mi iglę.... cudo :O nie taka jak moja pomarańczowa obudowa tylko prawilnie napisane - N39 mkII, yesoo, zemdleję zaraz... toż to zachwalany na winyl.net egzemplarz.. ponoć gra cudnie !!! ZAPŁACĘ !!!!!

Mistrz ( od dziś mój Mistrz) pyta, a przynajmniej Pan posłuchał ? Mówię: nie .... no to dam Panu rabat bo mi Pana szkoda. 30% YES YES YES !!!!. Jadę do domu ręce drżą... zaraz usłyszę pierwszą płytę na vinylu ktora była moją pierwszą nagraną w stereo na magnetofonie Klaudia .... już jest w ogródku, już wita się z gąską .... płyta (DELIKATNIE!!!!) rozrywana z folii, leży na talerzu i ...... wkładka obciera o płytę .......
myślę sobie: FUCK!!!!! i przystępuję do oględzin. Oszczędzę godzinnych opisów... nawet pomysł aby igłę odgiąć delikatnie, nie nasunąl optymistycznych myśli. Coś nie tak!!!. (nawet ramię chciałem giąć ;> napalony jak szczerbaty na suchary byle coś się wydostało brzmieniowo z tego gramofonu CHOLERNEGO !!!!!)
Wracam do gościa (cudownego gościa). Albo ja jestem pechowy, albo wkładka, albo gramofon, albo Pan mnie nie lubi - mówię uprzejmie.
A ja się pytam - CO JEST? zagaił uprzejmie.
Co by nie było (mówię) - nie gra.

OK, igła wadliwa, dziwna, szukamy .... JEST !!!!!!, Pan (mój Mistrz) !!!! wyjmuje, miałem pomarańczową, później oryginalną z napisikami a teraz będę miał czarną bez napisu (:O) ale niech zagra w końcu ;/

Pan wyjmuje z wkładki i .... urywa.... o żesz Ty ... nie napiszę co popłynęło w moich myślach....

no nic... Pan ma więcej samozaparcia niż ja więc ze stoickim spokojem mówi - poszukamy wkładki, bo igły już nie mam. k...a myśle.
Znalazł - będzie Pan miał lepiej. Rzucam okiem na cene 135- Pioneer jakiś, jest dobrze, nie najgorzej, chociaż (myślę) sławne AT95 za mniej chodzi a gra dobrze.

Pan zabiera się za wymiane i ... rozwala gwinty.... (aaaaaaaaaaaa!!!!!) nie może ani wykręcić nowej wkładki ani wkręcić.

Ja się miotam, musze jechać, wychodze zapalić..... straż miejska chce samochód odholować ale się dogadałem, mili byli :), zrobiłem 5 kółek autem zanim znalazłem miejsce do zaparkowania.

Wracam, wkładka, headshell, w strzepach ("musiałem wszystko rozebrać bo tam był gwint a tu nie ma"). o żesz (shift + palec po cyferkach). Ale gość daje radę.... znaczy już razem dajemy bo mówię, może ja wykręcę skoro się zablokowała? poproszę śrubokręt... większy... kombinerki ... drugie .... (shift+ palec po cyfrach). Udało się. Pan odkłada wkładkę i bierze inną ( ja już sobie tego Pioenera zapisałem - sraty taty, ustaw nacisk, anti skating... ucze się). Wyjął, wkręcamy. nagwintowałem śrubką od drugiej mańki, weszła poprawnie od swojej strony. Dokręcił. Wyregulował (:O na oko :O). Pytam, co to jest, jaka waga albo sobie poszukam w necie. ale co to za wkładka (łzy ciekną po utracie oryginału Kenwooda). Nagaoka NJ. CO?? Nagaoka.NJ. myślę, japonska, nie jest źle. Ustawię na 1,6 i niech w końcu zagra. Ten zafajdany wrak.

Zagrał. zagrał tak, że ... jajecznica na kiełbasie, buczenie (lekko poprawiłem kablami ale nadal lekko buczy) ale ..... dziękuję Wam za to, ze stworzyliście to forum, i że jest tu tylu pasjonatów którzy potrafią wytłumaczyć, doradzić i pomóc. Mam tą samą płytę w CD. Zero szumów, zero niedociągnięć. Cudowna płyta. Ma jednak jedną wadę.... w porównaniu do winyla jest .... martwa.. ot trup :).

ps. To moja powtórna przygoda z winylem, mam nadzieję, ze nieskończona. Bedę się przyglądał, zadawał głupie pytania i zostanę z Wami. Na Wasze nieszczęcie ;D
ps 2. Dziękuję sprzedawcy, pasjonatowi który podszedł ambicjonalnie do tematu. Mógł mnie zlać i kasować a razem dopieszczaliśmy (w cudzysłowiu montując wkładki) moje wrażenia duchowe.
ps.3 wkladka... i tak na razie posłucham ale ...gonić króliczka? czy pograć skoro nówka a jak się oswoję to szukać lepiej? chociaz gra..... jakby zespół stał u mnie w pokoju....

pomagam,
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2016, 23:54 przez LV-426, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Regsoft

Re: Pochwalę się - post dla cierpliwych!!!!

Post autor: Regsoft »

Taki? http://allegro.pl/kenwood-kp-3022-hi-en ... 18717.html
Jaki wzmacniacz/przedwzmacniacz?
Uziemienie podłączone?

PS. Fajnie napisany tekst ... szkoda tylko że taki krótki ... rozumiem, że to sam prolog :lol:
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Well, bardzo fajny tekst.
CO TO za Płyta(!)?? Bo mnie ciekawość zżera!! :think:

p.s.
A czy znasz anegdotę, jak gość przychodzi do wielobranżowego i chce kupić podpaski?
Jeśli tak :D
To może przy Twoim szczęściu, kup po prostu wędkę i po sprawie. :D
LV-426

dzięki, że mnie nie zabiliście za wywody ale komuś musiałem się pożalić :)
Regsoft
taki, ale nie ten :)
Wzmak to amplituner Maranz 2230

darkman - jedynka Iron Maiden (rok 1980) :), moja pierwsza płyta którą nagrałem stereo na radiomagnetofonie Klaudia :),
nie łowię ryb ale wędkę chyba kupię :P
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

W anegdocie, sprzedawca namówił jeszcze gościa na żyłkę, komplet haczyków..a potem na Forda Explorera, przyczepę do łodzi i jacht średniej wielkości. Wszystko po to, by gość nie siedział w domu przez tydzień i się nie nudził - tak go przekonywał.
W rzeczy samej nie istotne, że nie łowisz ryb.
Kup Pan wędkę!

Swoją drogą co to za sklep (ten z igłami)? Pasmanteria? :D (pytnie retoryczne).
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Uwielbiam czytać takie przygody :) Może wrzuć foto wkładki to ją jakoś lepiej zidentyfikujemy niż "Nagaoka NJ"? ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
LV-426

ehhhh, Wam się fajnie czyta a ja pół roku szukałem gramofonu, jak już wybrałem to opinie u Was (nas już :)) na forum takie sobie.. więc szukałem dalej. Jak znalazłem to ktoś kupił. Już nawet w Salonie Denona sprzedawca mi dał fajny rabat na 300 setke, taki, że poszedłem na spacer do bankomatu ale po drodze zatrzymał mnie impuls - nie ma "drewna", nie ma żadnych regulacji, nie ma nic. Albo zagra albo nie, a koledzy na forum wyśmieją :P.. że za te pieniądze to można dużo lepszy szpej kupić.
Ale dorosłem :P i jak w końcu stwierdziłem, że "wiem już wszystko i żadne forum nie będzie mi mówić co mam kupić" , ponegocjowałem cenę, i wyszedłem z tym moim 8 cudem świata. Nie zagrał przez 4 dni :D A potem jeżdziłem do "pasmanterii" jak to darkman określił (fachowości nie mogę odmówić tylko ręce nie pasmanteryjne więc chyba nie pasmanteria :)).
Wkładka wygląda tak:
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/411/4902800_IMG_0875.JPG
LV-426

"rozumiem, że to sam prolog :lol"

nie kuś :P
Awatar użytkownika
Regsoft

LV-426 pisze: po półrocznym czytaniu forum
Tak sobie właśnie uświadomiłem, że pierwszy gramofon (po dłuższej przerwie) kupiłem po tygodniu czytania forum, a przez ostatnie pół roku pojawiły się cztery gramofony, dwa wzmaki, trzy pre, trzy wkładki, trzy headshelle, ponad 150 płyt i ponad 666 postów ... :twisted:

:banana-blonde: :banana-angel: :banana-dance: :banana-dreads:
LV-426

Regsoft pisze:
LV-426 pisze: po półrocznym czytaniu forum
Tak sobie właśnie uświadomiłem, że pierwszy gramofon (po dłuższej przerwie) kupiłem po tygodniu czytania forum, a przez ostatnie pół roku pojawiły się cztery gramofony, dwa wzmaki, trzy pre, trzy wkładki, trzy headshelle, ponad 150 płyt i ponad 666 postów ... :twisted:

:banana-blonde: :banana-angel: :banana-dance: :banana-dreads:
yesooo, nie strasz ;/ :P
Awatar użytkownika
Regsoft

LV-426 pisze: yesooo, nie strasz ;/ :P
Gramofony i pozostały sprzęt warto zmieniać ... dla wprawy, z ciekawości, aby się nie nudziło, dla zasady ... itd ... niepotrzebny sprzęt można przecież odsprzedać bez większych strat ... to co stanowi bazę i podstawowy koszt to ... płyty oczywiście :music-rockon:
LV-426

Regsoft pisze:
LV-426 pisze: yesooo, nie strasz ;/ :P
Gramofony i pozostały sprzęt warto zmieniać ... dla wprawy, z ciekawości, aby się nie nudziło, dla zasady ... itd ... niepotrzebny sprzęt można przecież odsprzedać bez większych strat ... to co stanowi bazę i podstawowy koszt to ... płyty oczywiście :music-rockon:
To, że ja spania nie mam to oki. Ale, że Ty? :D
na poważnie, wymieniłem trochę sprzętu w swoim życiu dlatego w sypialni leży jakiś Denon który gra...... masakrycznie. Ale ma pilota, RDS i parę innych nikomu nieporzebnych bajerów. Przy wszystkich jego zaletach ma jedną wadę. Nie gra.
Marantz, trzeba machać kółkiem, nie wiadomo jaka stacja gra (co dla niektórych jest problemem bez RDS a przynajmniej wyświetlaniem częstotliwości) ale ma jedną zaletę. Robi to, do czego został wyprodukowany. GRA. I to jak ....
Na dzień dzisiejszy upajam się brzmieniem vinyla pomimo sporej kolekckji płyt CD, plików FLAC i DSD. dlatego w pierwszym poście napisałem, że .... zagrało :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

LV-426 pisze: Wkładka wygląda tak:
Weź wrzuć jakieś foto od frontu jeszcze.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
LV-426

Wojtek pisze:
LV-426 pisze: Wkładka wygląda tak:
Weź wrzuć jakieś foto od frontu jeszcze.
zero napisów:
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/411/4903274_IMG_0876.JPG
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/411/4903276_IMG_0877.JPG
Awatar użytkownika
Regsoft

LV-426 pisze: wymieniłem trochę sprzętu w swoim życiu
A kto nie? :character-oldtimer:
ODPOWIEDZ