Yamaha P320 - buczenie z głośników
-
- Gramofon: Yamaha P320
Witam
Posiadam gramofon yamaha p320, do tego preamp vivanco i amp yamaha. Po podłączeniu słychać wyrażne buczenie z głośników. Uziemienie podłączyłem do obudowy preampa. Buczenie nasila się w przypadku dotknięcia metalowych elementów gramofonu i preampa (obudowa,talerz,końcówki). Co jest nie tak? Dodam że podłączyłem do gniazda in MD/CD-R w apli.
Posiadam gramofon yamaha p320, do tego preamp vivanco i amp yamaha. Po podłączeniu słychać wyrażne buczenie z głośników. Uziemienie podłączyłem do obudowy preampa. Buczenie nasila się w przypadku dotknięcia metalowych elementów gramofonu i preampa (obudowa,talerz,końcówki). Co jest nie tak? Dodam że podłączyłem do gniazda in MD/CD-R w apli.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W najgorszym wypadku coś jest nie tak z okablowaniem.
Upewnij się czy uziemienie dobrze przyczepiłeś. Możesz się "pobawić" przykładając przewód do różnych elementów, czy jest różnica id.
Upewnij się czy uziemienie dobrze przyczepiłeś. Możesz się "pobawić" przykładając przewód do różnych elementów, czy jest różnica id.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
A czy nie lepiej byłoby przedłużyć przewód uziemienia i podłączyć go do wzmacniacza?
A i jeszcze jedno : czy rodzaj gniazda ma znaczenie?
A i jeszcze jedno : czy rodzaj gniazda ma znaczenie?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon masz wpięty do przedwzmacniacza, a nie do wzmacniacza.Peka75 pisze:A czy nie lepiej byłoby przedłużyć przewód uziemienia i podłączyć go do wzmacniacza?
Wyjaśnij co konkretnie masz na myśli.Peka75 pisze:A i jeszcze jedno : czy rodzaj gniazda ma znaczenie?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Yamaha P320 - buczenie z głośników
Chodzi mi o zmianę gniazda na np CD. Czy to ma jakieś znaczenie?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie, choć spróbować możesz 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Odpiąłem dzisiaj zasilacz od preampa i buczenie ustało. Więc może zasilacz jest wadliwy? Czy to może dlatego ustało że preamp przestał działać?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
To drugie.Peka75 pisze:Odpiąłem dzisiaj zasilacz od preampa i buczenie ustało. Więc może zasilacz jest wadliwy? Czy to może dlatego ustało że preamp przestał działać?
Jest jednak dość słaba teoria z zasilaczy do instrumentów. Możliwe, że biegunowość należy odwrócić.
Podłączasz to przez jakąś szynę czy coś?
Raczej wadliwe działanie zasilacza. Zrób zamianę z innym i sprawdź.
-
Witam
Podłączyłem dzisiaj nowy przewód z dodatkowym uziemieniem z preampa do ampa i buczenie ustało. W tej chwili mam więc podłączone uziemienie gramofonu do preampa i połączone uziemienie do ampa. Dopiero taka kombinacja przyniosła efekt.
Temat można zamknąć.
Podłączyłem dzisiaj nowy przewód z dodatkowym uziemieniem z preampa do ampa i buczenie ustało. W tej chwili mam więc podłączone uziemienie gramofonu do preampa i połączone uziemienie do ampa. Dopiero taka kombinacja przyniosła efekt.
Temat można zamknąć.