Grundig PS-3500 nie odgrywa jeden kanał

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
TrisK

Post autor: TrisK »

Witam,
Potrzebuję pomocy. Kupiłam właśnie używany sprzęt. Od razu przyznaję, że przy wstępnym oczyszczaniu z grudek styropianu przejechałam po igle grzbietem dłoni. Igła nie wygląda żeby była wygięta. Jednak po żmudnym podłączeniu wszystkiego okazało się, że nie gra kanał prawy. W ramieniu jest wkładka Audio Technika z czerwonym końcem z igłą. Jak problemowi zaradzić? Wstępnie (już jutro, bo dziś późno) zamierzam wymienić kabel 2RCa -2RCA który go podłącza do wieży (jakaś ładna dość znajda ze złotymi końcówkami, na któryś z na pewno działających kabelków wieżowych (powiedzmy od CD).
Potem w ciągu mam podłączony przedwzmacniacz VIVANCO, następnie przejściówkę 2xChinch na DIN i gramofonowy DIN, jako że przejściówka oraz przedwzmacniacz są nowe, zakładam, że one nie są uszkodzone.
Co jeszcze mogłoby być przyczyną tego stanu rzeczy??
Potem jako lama w dziedzinie zamierzam się Państwa zapytać o ustawienie tych pokręteł przy ramieniu ;)
(w międzyczasie analizując temat czyszczenia płyt, bo przeraźliwie są zakurzone - właśnie gdzie najsensowniej wykonać zbiorcze zakupy i jakie płyny i ustrojstwa byłyby sensowne dla początkującego gramofonofila i niezbyt zamożnego?)

Mam nadzieję, że uda mi się go w prosty sposób naprawić, bo potencjalnie gra ślicznie ten gramofon... Znaczy oceniając z brzmienia tego kanału co działa.
Z góry dziękuję lokalnym guru za pomoc :)
Jak to dobrze, że jesteście :)
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Zamieniaj kanały cinchami w różnych miejscach w całym torze. Szybko dojdziesz gdzie jest problem.
TrisK

Re: Grundig PS-3500 nie odgrywa jeden kanał

A jak to nie jest kabel? To znaczy sprawdziłam na innej wieży z wejściem phone. Czyli tylko przejściówka i DIN - i dalej jest niesłyszalny jeden kanał... Czyli może być trafione DIN? i jak to sprawdzić? Jakie jeszcze opcje?
Awatar użytkownika
Dante
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X

Post autor: Dante »

Zamień przewody (czerwony i biały ) miejscami od przejściówki wchodzące do przedwzmacniacza. Jeśli nadal będzie grał ten sam kanał, co przed zamianą, to coś nie halo z przedwzmacniaczem.
Obejrzyj kable przy samej wkładce, DELIKATNIE nimi poruszaj. Lepiej pęsetą niż paluchem. Może któryś jest luźny.
Podłącz gramofon, puść jakąś płytę i poruszaj kablem wychodzącym z gramofonu - jeśli dźwięk będzie się pojawiał, to kabel do wymiany.
I to, od czego należy zacząć:
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=152

Kalibracja i wypoziomowanie gramofonu to podstawa.

Istnieje jeszcze prawdopodobieństwo, że kanały we wtyczce din są nieco inaczej poprowadzone, ale o tym po sprawdzeniu powyższych.
TrisK

Baaardzo dziękuję :) Po pracy się pobawię... I dam znać jak efekty. Kabeleczków w gramofonie, aż się boję ruszać... Takie delikatne. Ale jak trzeba...
TrisK

Re: Grundig PS-3500 nie odgrywa jeden kanał - początkująca

Ło matko. Kalibracja bolała. Ale poszła jakoś dziwnie. Bo jak oglądałam takie filmiki to ramię powinno się doprowadzić do tego, że balansuje jak się obraca ciężarkiem. U mnie w takiej sytuacji ramie automatycznie wracało sobie tak na pół odległości od słupka trzymającego ramię do początku talerza... No więc metodą prób i błedów małymi ruchami doprowadziłam do pierwszego momentu kiedy igła zostawała prawidłowo na płycie. Mam nadzieję, że to dobrze inaczej gramofon nie działa. I zgodnie z poradą, sprawdziłam delikatnie pęsetą trzymanie się kabelków wkładki (bardzo mocno się trzymają i nie są nigdzie poluzowane), a następnie (tu uwaga - sprawdzałam wersję bez przedwzmacniacza, w wieży z wejściem phono) zamieniłam miejscami chinche w wieży i... usłyszałam dżwięk z drugiej kolumny. Hmmm... pomyślałam i zamieniłam z powrotem i dalej jest dobrze.

Także kompletnie nie wiem co było i co pomogło... Ale pięknie działa :)))
Jeszcze za chwilę sprawę, na drugiej docelowej wieży z przedwzmacniaczem.

Tylko, cholerka nie mogę przesłuchiwać , bo płyty są naelektryzowane i igła zbiera sobie włókienka. Mam taką starą węglową szczotkę do płyt ale niestety słabo zbiera a i wydaje mi się, że sama zostawia niteczki.

Jaki jest mój kolejny krok???
TrisK

No to jest dopiero dobre. Okazało się, że w docelowej wieży było poluzowany kabelek chinch w wejściu prawym. Jakiego zbiegu okoliczności trzeba, żeby przypadkowo jeden kanał nie działał też w drugiej wieży to nie wiem... Niezła historia. Teraz na obu działa.
TrisK

Wydaje mi się ,że adapter ma nieco słabe basy. Czy to o czymś świadczy???
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Co do "słabych bassów" to wiele zależy od płyt i ogółem brzmienia wkładki :)

Co do naelektryzowanych płyt to nic poza umyciem raczej nie pomoże.
Warto zaopatrzyć się w szczotkę welurową wraz z pędzelkiem do usuwania paprochów z igły, do czyszczenia na sucho.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
TrisK

Dzięki, będę kombinować. Niektóre chyba będą wymagały potraktowania na mokro... Właśnie przedzieram się przez topic...
Staszek60
Gramofon: Już Akai ap206c

Post autor: Staszek60 »

Wojtek pisze:Co do "słabych bassów" to wiele zależy od płyt i ogółem brzmienia wkładki :)

Co do naelektryzowanych płyt to nic poza umyciem raczej nie pomoże.
Warto zaopatrzyć się w szczotkę welurową wraz z pędzelkiem do usuwania paprochów z igły, do czyszczenia na sucho.
Ja po przeczytaniu wielu postów kupiłem "magiczną gąbkę" Jana Niezbędnego i ją "czyszczę" igłę , tak co 2,3 płyty . Kładę kawałek "gąbki" na talerz i z 2,3 razy upuszczam ramie na gąbkę .
Sam nie wiem czy to dobry sposób ale go stosuję . Płyty mam świeżo umyte więc na razie różnicy w odsłuchu nie odczuwam .
Winylowy wariat
TrisK

Hehe :) Sa sposoby... Ja na razie używam dmuchania na igłę, na razie działa ;)
Mam dostęp do czegoś takiego:
http://allegro.pl/tetenal-sciereczka-an ... 45553.html
Może wyprobuję?
Ten antystatyk nie zaszkodzi co jest w tej ściereczce?
Staszek60
Gramofon: Już Akai ap206c

Post autor: Staszek60 »

Na pewno nie zaszkodzi z tym że........ czyści powierzchownie , nie dociera między rowki a tam zbiera się głównie syf . Ja "całe wieki" stosowałem ściereczki aż wszedłem na to forum. Poczytałem i zakupiłem myjkę Knosti. Nie żałuję ani grosika . Płyty które 'trzeszczały" , po umyciu , dostały nowego życia . To niebo a ziemia, nie ma co porównywać. Uważałem że wiem sporo o płytach ale tutaj zszedłem na ziemię i z pokorą czytam i się dostosowuję . A moje płyty są mi za to bardzo wdzięczne :D
Winylowy wariat
TrisK

Z pewnością uwzględnię radę... Ale pomalutku :) Ja tylko tak kupiłam gramofon, bo mi było szkoda tych z 50 płyt które zostały z dzieciństwa i wczesnej młodości i były nieużywane no i na retro imprezę... Strasznie droga ta myjka nie jest (choć i tak mniej więcej tyle dałam za gramofon) ale chwileczkę :) Zobaczymy ile będę tego używać. Choć faktycznie mam parę fajnych płyt i pewnie by ich szkoda było. Min. oryginalne płyty Rolling Stones (z czasu pierwszych wydań) czy moje przywiezione z Zachodu w końcu lat 80tych, jakieś oryginały Simple Minds i inne... Ale i tak w tym miesiącu już za dużo wydałam (bo jeszcze wieżę kupiłam)... :D
A tu wiem, że i koszulki będzie nowe kupić i płyn zrobić i półeczkę, żeby to gdzieś na pionowo trzymać (na razie w obleśnej starej walizce) i już koszta sobie rosną...
ODPOWIEDZ