MC Crypyt DJ 2650B

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Gramofonik

MC Crypyt DJ 2650B

Post autor: Gramofonik »

Kupiłem taki gramofon: MC Crypyt DJ 2650B. Używany. Starsza wersja z napędem paskowym. Solidna konstrukcja, prawie 10 kg wagi.
Wymieniłem wkładkę na nową AT 95E, chyba najtańszy nowy model z szlifem eliptycznym.

Śmiga mi ten zestaw bardzo przyzwoicie, powiem tak, śmiga mi to jakby to nie był zestaw z półki budżetowej. Jednak zawsze chciałoby się, aby śmigało lepiej, ale słyszalnie lepiej. Co można by tu polepszyć aby grało lepiej. Słucham ostatnio stare polskie płyty winylowe z lat 60-tych
Awatar użytkownika
chudy_b

MC Crypyt DJ 2650B

Post autor: chudy_b »

Najwyraźniejsze efekty da wymiana wkładki na lepszą. Np. AT120E
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

MC Crypyt DJ 2650B

Post autor: Wojtek »

Gramofonik pisze:prawie 10 kg wagi.
A tak naprawdę jakieś 7 :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Gramofonik

Re: MC Crypyt DJ 2650B

chudy_b pisze:Najwyraźniejsze efekty da wymiana wkładki na lepszą. Np. AT120E
Brałem pod uwagę ten model, ale kosztuje ponad 3 razy tyle ile AT95, a różnica, chyba, to tylko lepszy szlif, AT95E ma 04 x 06 a AT120E 0.3 x 06.
Hmmmm?
Awatar użytkownika
krychu337
Gramofon: JVC QL-F6

MC Crypyt DJ 2650B

Post autor: krychu337 »

Nie sądzę, żeby było warto kupować do tego gramofonu AT120E, albo cokolwiek powyżej budżetówki AT95E.
JVC QL-F6 + AT440mlb/Sony TA-F570ES/Dali 104
Gramofonik

Wojtek pisze:
Gramofonik pisze:prawie 10 kg wagi.
A tak naprawdę jakieś 7 :morda:
Aż wyciągnąłem wagę z szafy aby sprawdzić. Ten model: MC Crypyt DJ 2650B, waży 9.9 kg
Są różne model, różne mutacje, sprzedawane pod różnymi markami. To starszy model, napęd paskowy, bez dodatkowego wyjścia USB, tylko PHONO.
Chyba któregoś razu rozbiorę ten gramofon, bo intryguje mnie dlaczego aż tyle waży. Sam talerz, nie jest aż tak ciężki, obudowa jest wprawdzie z solidnego plastiku, ale plastik tyle nie waży. Może transformator? albo włożyli jakieś ołowiane sztaby? :)

Swoją drogą, bardzo podobną konstrukcję i wagę, ma Audio-Technica AT-LP120 USB, z ważna różnicą że ma regulowaną wysokość ramienia. Tyle że ja za swój zestaw dałem 300 złotych, z nową wkładkę, a ten gramofon AT-LP120 USB z identyczną wkładką to koszt 1300 złotych. No ale, nowy model, z gwarancją, znana marka to i cena kilka rzędów większa. Tyle czy to słychać? Śmiem wątpić :)
Gramofonik

krychu337 pisze:Nie sądzę, żeby było warto kupować do tego gramofonu AT120E, albo cokolwiek powyżej budżetówki AT95E.
A to dlaczego? Gramofon nie jest aż tak zły :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

MC Crypyt DJ 2650B

Gramofonik pisze:a różnica, chyba, to tylko lepszy szlif
Nie wiesz o czym piszesz :)
krychu337 pisze:Nie sądzę, żeby było warto kupować do tego gramofonu AT120E, albo cokolwiek powyżej budżetówki AT95E.
Ano.
Gramofonik pisze:To starszy model, napęd paskowy
Tym gorzej w sumie.
Gramofonik pisze:albo włożyli jakieś ołowiane sztaby? :)
Nie zdziwię się jeśli znajdziesz obciążony spód :) W Stantonach (od tego samego producenta co MC Crypt) tak właśnie robią :morda:
Gramofonik pisze:Swoją drogą, bardzo podobną konstrukcję i wagę, ma Audio-Technica AT-LP120 USB, z ważna różnicą że ma regulowaną wysokość ramienia. Tyle że ja za swój zestaw dałem 300 złotych, z nową wkładkę, a ten gramofon AT-LP120 USB z identyczną wkładką to koszt 1300 złotych. No ale, nowy model, z gwarancją, znana marka to i cena kilka rzędów większa. Tyle czy to słychać? Śmiem wątpić :)
I też go nie polecamy ;)

Twój prawie nowy gramofon z nową wkładką wartą 100 złotych kosztował 300 złotych powiadasz. To nie była okazja :) To tyle jest warte, przy dobrych wiatrach.
Nówka chodziła po około 5 stów jeśli dobrze pamiętam.
Gramofonik pisze:A to dlaczego? Gramofon nie jest aż tak zły :)
Bo to coś jak kupowanie złotych felg do syrenki :)

Ta dyskusja może Ciebie zainteresuje: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=46&t=6409
Wsparcie finansowe forum
Gramofonik

MC Crypyt DJ 2650B

Gramofon używany kosztował 230 złotych z przesyłką, przypadkowa aukcja na OLX.
Sprzedałem zamontowaną wkładkę za 30 złotych czyli kosztował 200 złotych.
Dokupiłem nową AT95E za 130 złotych. Swoją drogą wkładkę odebrałem w sklepie topwinyl we Wrocławiu. Sklep mieści się w pokoju w bloku :)
Czyli w sumie zapłaciłem 330 złotych.

Gramofon wygląda solidnie - 10 kg wagi. Obudowa mimo że plastikowa, wykonana jest z grubego solidnego plastiku, nic nie skrzeczy, nie trzeszczy.
Oczywiście, gramofon jest z półki budżetowej, ale jest to solidna półka budżetowa. Jest regulacja nacisku igły, jest regulacja antyskating, regulacja obrotów - rozwiązana w bardzo fajny sposób. Ramię ładnie, powoli opada na płytę, jest dodatkowa lampka oświetlająca igłę - taki bajerek
Egzemplarz trzyma równo obroty, jak na moje ucho :) i lampkę stroboskopową. Nic nie buczy, mimo nie najszczęśliwszego umieszczenia silnika - 14:10. Talerz mimo że nie najcięższy, wykonany jest przyzwoicie. Slipmata jest kiepska, wolałbym gumową :)

AT95E nie jest aż tak zła, powiedziałbym, że to przyzwoita wkładka, a za cenę 130 złotych to bardzo przyzwoita. Oczywiście, jest szlif eliptyczny ale jest trochę "tępy" i dźwięk nie jest tak ostry, selektywny, mimo to ma bardzo fajną średnicę i dobry bas.

A wszystko to za 330 złotych :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Michal35

MC Crypyt DJ 2650B

Post autor: Michal35 »

albo włożyli jakieś ołowiane sztaby? :)
Ołów jest w tym przypadku za drogi. Ja stawiałbym na beton :lol:
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

MC Crypyt DJ 2650B

Taka prawda. Tam po prostu nie ma co tyle ważyć, tym bardziej jeśli talerz jest dość lekki :)

Otwórz sprzęt i nas oświeć, Gramofonik ;)

PS:
Jakby co to nie wziąłem tego "około 7 kilo" znikąd. To pochodzi ze specyfikacji sprzętu.
Nie wchodzę w szczegóły dot. starszej czy nowszej wersji, ale gramofon z DD powinien być siłą rzeczy cięższy niż paskowy, zakładając taką samą wagę talerza.
Wsparcie finansowe forum
Gramofonik

MC Crypyt DJ 2650B

Rozkręciłem :)

Ja widać, do spodu jest przykręcona metalowa płyta, o grubości którą widać na zdjęciach. Z jakiego metalu, stopu, wykonana jest ta płyta, tego nie wiem. Cały gramofon - ten konkretny egzemplarz - waży 9.9 kg (+- odchyłka mojej wagi). Na pewno nie jest to 7 kg.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gramofonik

MC Crypyt DJ 2650B

Przy okazji, bo zmieniłem wkładkę i dobrze byłoby ustawić owy "nawis ramienia"
Jeśli dobrze zrozumiałem ten rysunek, to igła powinna być 16 mm "poza" środkiem trzpienia, gdy ramię znajduje się w pozycji przy trzpieniu?
Jeśli tak, to w tym konkretnym przypadku wkładkę , bo koszyk, do którego mocujemy wkładkę, mam od jakiegoś innego gramofonu, ma nadruk Hitachi, trzeba przesunąć maksymalnie do przodu.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

MC Crypyt DJ 2650B

Gramofonik pisze:Ja widać, do spodu jest przykręcona metalowa płyta, o grubości którą widać na zdjęciach.
Ależ jestem zdziwiony :morda:

Nie skusiło Ciebie odkręcenie zbędnego obciążenia? Będzie łatwiej gramofon przenosić :)
Gramofonik pisze:Na pewno nie jest to 7 kg.
Jak uważasz :)
Gramofonik pisze:bo zmieniłem wkładkę
W sensie że chodzi o AT-95E czy wbrew radom kupiłeś coś innego już?
Gramofonik pisze:Jeśli dobrze zrozumiałem ten rysunek, to igła powinna być 16 mm "poza" środkiem trzpienia, gdy ramię znajduje się w pozycji przy trzpieniu?
Raczej tak.

Fajnie że Conrad się postarał o sensowne tłumaczenie instrukcji obsługi :)
Wsparcie finansowe forum
Gramofonik

MC Crypyt DJ 2650B

Obciążenia odkręcał nie będę :) Dzięki temu gramofon stoi stabilnie.

Kupiłem, wcześniej, wkładkę AT95E, gra przyzwoicie, jak już mi się osłucha to pewnie kupię lepszą, rozważam zakup AT 440 MLB - nowy model - bo obawiam się że zakup AT 120 nie przyniesie różnicy wartej pieniędzy na nią wydane - 420 złotych. Ale to w przyszłości, bo 620 złotych to spory wydatek.

Może i nie jest to jakiś szpanerski starszy model ze złotej ery gramofonów :), wszak to gramofon dla DJ, ale uważam, że to przyzwoity gramofon, a po wymianie standardowo montowanej wkładki - AT 3600, na AT95E to bardzo przyzwoicie grający zestaw. W tej cenie - 330 złotych, nawet bardzo przyzwoicie.
ODPOWIEDZ