Odpaliłem ten model po jakimś czasie i ogólnie wszystko ok, ale zbyt szybko obraca się talerz ( na 33 i 45) i to duuużo szybciej . Potencjometry do korekcji nie działają lub nie widać ich korekcji przy takiej prędkości
Akai 206c zbyt szybko kręci.
- 
				relaksacyjny

Witam,
Odpaliłem ten model po jakimś czasie i ogólnie wszystko ok, ale zbyt szybko obraca się talerz ( na 33 i 45) i to duuużo szybciej . Potencjometry do korekcji nie działają lub nie widać ich korekcji przy takiej prędkości
 Poradzicie coś?

- esdarek
 - Gramofon: bambino

na poczatek kontakt pr i w potencjometry oraz pr-ki na plytce. jak nie pomoze to masz elektrolity do wymiany.

- 
				relaksacyjny

- chudy_b

- tollo

Zapamiętaj sobie, że WD40 nigdy nie używa się do elektroniki.relaksacyjny pisze:A WD40 może być?
- Wojtek
 - Administrator
 - Kontakt:

Poczytaj sobie ten temat: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=6319

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
						Wsparcie finansowe forum
- 
				relaksacyjny

Re: Akai 206c zbyt szybko kręci.
Poczytałem ten temat, ale jesli chodzi zabawy z lutownicą to jestem 0 , napiszesz może coś więcej jak to zrobić? Preparat już mam.

- Wojtek
 - Administrator
 - Kontakt:

To z lutowaniem ma niewiele wspólnego. Nie wiem za bardzo co mam Tobie tłumaczyć jak w tamtym temacie zostało chyba wszystko wyjaśnione.
Jeśli masz nadal problem to zadaj konkretniejsze pytanie.

Jeśli masz nadal problem to zadaj konkretniejsze pytanie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
						Wsparcie finansowe forum
- 
				relaksacyjny

Z tą lutownicą to taka parabola była...
Jeśli można to krok po kroku jak te potencjometry wyczyścić... Jestem na etapie rozkręcenia tej płytki z potencjometrami. http://www.zapodaj.net/90636be1b712e.jpg.html

Jeśli można to krok po kroku jak te potencjometry wyczyścić... Jestem na etapie rozkręcenia tej płytki z potencjometrami. http://www.zapodaj.net/90636be1b712e.jpg.html
- chudy_b

Musisz wpsikać preparat pod metalową obudowę potencjometru. Znajdź jakąs szczelinę, albo w ostateczności rozegnij metalowe wąsy i poluzuj obudowę. Jak Ci sie uda zaaplikowac preparat, to pokręć trochę potencjometrem.

- 
				relaksacyjny

Re: Akai 206c zbyt szybko kręci.
Ok potencjometry udało mi się napoic tym magicznym środkiem a te pr-ki na płytce to które ?esdarek pisze:na poczatek kontakt pr i w potencjometry oraz pr-ki na plytce. jak nie pomoze to masz elektrolity do wymiany.
Jeszcze raz przepraszam za poziom pytań ale naprawdę z elektroniką nie miałem nigdy nic wspólnego.
- esdarek

- 
				relaksacyjny

Ok, potencjometry na płytce też zostały zaaplikowane Kontakt PR. Zostawiamy na noc czy efekt powinien być natychmiastowy?

- esdarek

"Słuchaj uważnie bo powtarzać nie będę" 

Poskładaj to do kupy. Pokrętła PITCH ustaw w pozycji środkowej(żeby miały tyle samo obrotu w lewo i w prawo). Nie zakładaj podłogi. Zrób sobie dwie wieże z książek i postaw na nich gramofon tak, aby mieć do niego dostęp z dołu. Na dużej płytce są 2 pr-ki VR2 i VR3(są koło układów scalonych z boku płytki) znajdź sobie śrubokręt, który pasuje do wycięcia w środku pr-ki. Włącz gramofon aby silnik się kręcił i ustaw na 33 obroty. Nie dotykaj pokręteł PITCH ani innych pr-ek!!! Pokręcaj pr-ką VR3 i obserwuj stroboskop(tak jakbyś kręcił PITCH'em). Jak uda Ci się ustawić 33 przełącz na 45 i kolejna pr-ka(VR2). Jak wszystko będzie działać sprawdź czy dobrze działa PITCH.

Poskładaj to do kupy. Pokrętła PITCH ustaw w pozycji środkowej(żeby miały tyle samo obrotu w lewo i w prawo). Nie zakładaj podłogi. Zrób sobie dwie wieże z książek i postaw na nich gramofon tak, aby mieć do niego dostęp z dołu. Na dużej płytce są 2 pr-ki VR2 i VR3(są koło układów scalonych z boku płytki) znajdź sobie śrubokręt, który pasuje do wycięcia w środku pr-ki. Włącz gramofon aby silnik się kręcił i ustaw na 33 obroty. Nie dotykaj pokręteł PITCH ani innych pr-ek!!! Pokręcaj pr-ką VR3 i obserwuj stroboskop(tak jakbyś kręcił PITCH'em). Jak uda Ci się ustawić 33 przełącz na 45 i kolejna pr-ka(VR2). Jak wszystko będzie działać sprawdź czy dobrze działa PITCH.
- 
				relaksacyjny

Ok, akurat mam podpisne na płytce prki także nie będzie z tym problemu. Jak zrobię to poinformuje szanownych Kolegów o efektach.
Dziękuje pięknie za pomoc.

Dziękuje pięknie za pomoc.