Thorens TD 280 - punkt wyłączenia płyty

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jan_kran

Post autor: jan_kran »

Witajcie
Sprawa tyczy się Thorens TD 280. Po zakończeniu odtwarzania płyty mam do czynienia z:
1) gramofon "strzela"- ramie się podnosi
lub
2) talerz pracuje- ramię pozostaje w pozycji pierwotnej, gramofon "nie strzela"
Moje obserwacje: w/w zachowania są zależne od tego jaki LP jest odsłuchiwany. Mam egzemplarze które powodują automatyczne zatrzymanie zawsze, mam też takie które tego zachowania nie wywołują. Zauważyłem też że o ile np. Side A- strzela, to B już niekoniecznie.Nie ma znaczenia czy LP jest nowy czy był już grany.Stan płyty również nie ma wpływu na opisane zachowania.
Prześledziłem internet znalazłem wzmianki n/t ustawienia punktu wyłączenia płyty ale to jedynie wzmianki, brak konkretów. Ktoś z Was spotkał się może z takim tematem ?
Za wszelkie sugestie dziękuję.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

"Strzelanie" gramofonu rozumiem przez ocieranie igły o koniec rowka (całkiem normalne przy zbyt późnym załączaniu się autostopu).

Twój Thorens ma regulację załączania się auto-stopu. Jest to układ elektryczny, więc powinno się go regulować przy pomocy miernika, ale za regulację odpowiada potencjometr, więc myślę że drogą prób i błędów da się to zrobić także bez testowania układu miernikiem.

Niestety regulacja ta jest dostępna jedynie wewnątrz gramofonu, na płytce drukowanej, tak więc bez otwarcia budy się nie obejdzie.

Interesuje Cię potencjometr oznaczony jako P3 na schemacie. Tu znajdziesz instrukcję serwisową: http://www.vinylengine.com/library/thorens/td280.shtml
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ