Witam,
to mój pierwszy post i zarazem temat na tym forum, więc proszę wybaczyć jak się pojawi jakiś klops;]. Podczas transportu popsuł mi się gramofon grundig ps4200, talerz nie chce się kręcić, więc postanowiłem kupić coś lepszego, a grundiga naprawić i zachować. Nabyłem Akai AP-A950 za 700pln, który jest zbudowany na bazie Rega. Myślicie, że dobry zakup? Wczoraj podłączyłem sprzęt i jestem nim zachwycony. Nie mogę przestać słuchać czarnych krążków. Tylko jest mały problem, w niektórych momentach albo jak się przesuwa ramię to słychać buczenie, jakby nie było podłączenia masy. Czy któś wie w czym tkwi problem i może pomóc?
Pozdrawiam
Akai AP-A950
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Akai AP-A950
Ten gramofon to mniej więcej to samo co Rega Planar 2. Za te pieniądze to chyba OK zakup. Jaką masz na nim wkładkę?
Zakładam, że masz dobrze podpięty przewód masowy?
Zakładam, że masz dobrze podpięty przewód masowy?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Akai AP-A950
Pan sprzedawca mówił, że jakaś audio technica, ale napisane na niej jest AKAI. Na tym gramofonie odtwarzali cały czas płyty w muzycznej piwnicy w gdańsku i kojarzę, żeby tam jakiekolwiek buczenie występowało. Nie jest to uciążliwe, bo najczęściej pojawia się podczas przesuwania ramienia lub czasem na chwilę wkradnie się podczas odtwarzania płyty, gdzie jest irytujący w cichszych momentach.
Wydaje mi się, że przewód jest prawidłowo podpięty, jeszcze mam specjalny zacisk do niego.
Jeszcze pytanie, jaką dobrą wkładkę byś polecił do tego gramofonu w rozsądnej cenie? (200pln? nie wiem w jakich okolicach można zakupić sensowną wkładkę)
Te buczenia są kilkusekundowe tak naprawdę. Mogę podjechać do piwnicy i tam się zorientować w czym może być problem.
Wydaje mi się, że przewód jest prawidłowo podpięty, jeszcze mam specjalny zacisk do niego.
Jeszcze pytanie, jaką dobrą wkładkę byś polecił do tego gramofonu w rozsądnej cenie? (200pln? nie wiem w jakich okolicach można zakupić sensowną wkładkę)
Te buczenia są kilkusekundowe tak naprawdę. Mogę podjechać do piwnicy i tam się zorientować w czym może być problem.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Akai AP-A950
Jest trochę różnicy między "wydaje mi się", a "jest".ejbisi pisze: Wydaje mi się, że przewód jest prawidłowo podpięty, jeszcze mam specjalny zacisk do niego.
Tak czy siak, wiem że Muzyczna Piwnica ma jakiegoś magika od napraw gramofonów więc jeśli kupiłeś od nich, a jest feler to niech naprawiają

To ile dałeś za sprzęt to nie jest kwota za prawie-sprawny gramofon.
Ortofon OM 10.ejbisi pisze:Jeszcze pytanie, jaką dobrą wkładkę byś polecił do tego gramofonu w rozsądnej cenie? (200pln? nie wiem w jakich okolicach można zakupić sensowną wkładkę)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum