Thorens TD 160 S mk IV

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Megapixelus

Thorens TD 160 S mk IV

Post autor: Megapixelus »

Niemcy nie wywalili tego na śmietnik :)
Nawet jeśli to przenosnia.
Jak wspomniałem, kupuje to od pierwszego właściciela. Nie Niemca. Dzisiaj dzwoniłem. Chciałem się dowiedzieć czegoś o wkladce i igle. Pan jest starszy i ledwo widzi. Zaproponował zwrot kosztów dojazdu jeśli sprzęt mi się nie spodoba. Już teraz jestem przekonany praktycznie o jego kupnie.
Jeśli chodzi o wcześniej polecany sprzęt, jego największymi wadami jest właśnie to, że jest nowy i wygląda jak pośladek zza krzaka.. Ale to kwestia gustu.

PS:
Kupiony.
na wkładce jest napis ortofon, czerwona kropka od góry i od strony płyty na boku oznaczenie modelu: OM 30
Napęd działa cicho a oryginalny pasek "optycznie" wydaje się być sprawny. Jeśli będzie problem z obrotami, to oczywiście dokupię nowy pasek.
Nie ukrywam, że mam wielką ochotę podłączyć i słuchać. Jednak zanim to nastąpi, muszę przekopać trochę internetu i dowiedzieć się co kupiłem.
Ostateczna cena to 700zł i mam nadzieję, że było warto pojechać i kupić od dziadka, zamiast z komisu po "ustawieniach". Komis zapewne nie opuszcza cen tak chętnie. Nie bardzo wyobrażam sobie posiadanie sprzętu, którego nie potrafię sam ustawić...więc czeka mnie trochę nauki.
Proszę o opinie odnośnie wkładki, oraz jeśli ktoś miał styczność to odnośnie podłączenia:
mam phono w przedwzmacniaczu (Adcom GFP 565 II) ale mam też gdzieś w pudłach z "gratami" zakopane małe pudełeczko "phono boxII" lub jakoś tak. Wiem, że było tanie i jest podobne do tego:
http://www.ceneo.pl/5792780#tab=click
tylko moje jest czarne?? Czy warto tego szukać??
Wiem, że najlepiej porównać bezpośrednio Adcom vs phono box, ale jeśli ten box to badziew to nawet nie będę szukał.

PS2:
Czy jest tu gdzieś na forum miejsce w stylu "nasz sprzęt" itp??
Chciałbym zadawać pytania i ew dodać zdjęcia thorensa. Dobre rady również przyjmę.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pierwszy gramofon: Thorens vs Dual?

Post autor: Wojtek »

Hehe, wiedziałem że tak to się skończy. Teraz zacznie się zabawa :)
Megapixelus pisze:na wkładce jest napis ortofon, czerwona kropka od góry i od strony płyty na boku oznaczenie modelu: OM 30
Czyli Ortofon OM 30. Prawie najwyższy model igły w tej serii, ale wszystkie inne igły OM również będą pasowały..
Megapixelus pisze:Ostateczna cena to 700zł i mam nadzieję, że było warto pojechać i kupić od dziadka
Dobra cena.

Lepiej wykorzystać phono Adcoma. A Phono Box poszukaj, opylisz póki jest to jeszcze coś warte :morda:
Megapixelus pisze:Czy jest tu gdzieś na forum miejsce w stylu "nasz sprzęt" itp??
Chyba chodzi Tobie o ten temat: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=28&t=261
Megapixelus pisze:Chciałbym zadawać pytania i ew dodać zdjęcia thorensa. Dobre rady również przyjmę.
Jak masz pytania dot. Thorensa to załóż nowy wątek dyskusyjny o swoim Thorensie :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zukzukzuk

Post autor: zukzukzuk »

Robhaal pisze:chcesz eksponować coś co niemcy wczoraj wyrzucili na śmietnik
Megapixelus pisze:Jak wspomniałem, kupuje to od pierwszego właściciela. Nie Niemca.
Nie przejmuj się opiniami innych :)
Jaka by nie była prawda - dlaczego ujmą jest kupowanie od Niemca czy Szweda?
Ważny jest li tylko (oprócz wartości sonicznych) STAN techniczny, a potem - wizualny sprzętu, a nie jego pochodzenie czy poprzedni właściciel.
Przytyki w stylu "Niemcy wyrzucili to na śmietnik" - są nie na miejscu :naughty:

Gratuluję zakupu!
Daj znać, jak sprawuje się pre Adcoma vis phono box. Posłuchałoby się...

Pozdrawiam!
Jacek
Jacek
Megapixelus

zukzukzuk pisze:Gratuluję zakupu!
Daj znać, jak sprawuje się pre Adcoma vis phono box. Posłuchałoby się...
Dziękuję.
Jesli chodzi o Adcom vs Phono Box to pewnie w następny weekend ciekawość zmobilizuje mnie do kopania w stosie kartonów. Szkoda, że nie mam żadnego punktu odniesienia do innych instalacji. Ciekawość oczywiście wzięła górę i sprzęt gra już pod Adcomem. Muszę napisać, że moim zdaniem genialnie, choć musiałem ściszyć minimalnie głośność na CD, bo tam sygnał troszkę mocniejszy jest?
Wojtek pisze:Teraz zacznie się zabawa
Jeśli masz na myśli takie coś czarne i okrągłe, to tak. Byłem objazdowo po okolicy i kupiłem pierwsze płyty:
-Abba "The Album" 1977r Polar Music Sweden, POLS282
-Ray Charles "Love&Peace" 1978r Crossover Records England, SHU8519
-Louis Armstrong "The Great Louis Armstrong" rok?? Musidisc Europe,Francja, 30 CV 1079
-Bob Marley & The Wailers "Confrontation" 1983r Islands Records, LAE-539 205.508
-Depeche Mode "Remixes of Everything Counts,Nothing and Strangelove" 1989r Mute Records,England, L 12Bong 16

Chwilowo słucham Francis Goya "Last Summer"
Płyty kupiłem używane, ze względu na stan i śmieszną cenę ok 22zł za komplet. Nie wiem jeszcze gdzie w okolicy kupuje się nowe :)
Do tej pory kupowałem jedynie format FLAC w necie :?
Wojtek pisze:Chyba chodzi Tobie o ten temat: Kolekcje Płyt Forumowiczów
Miałem raczej na myśli nie temat a dział, gdzie każdy użytkownik może mieć własny wątek. Wszystko w jednym temacie...sporo kopania, jeśli znajdzie się kogoś kto np opisywał modyfikacje sprzętu i do przeczesania mamy xxx stron. Podobnie jak jest na forach motoryzacyjnych? Dział np: Nasze Hondy czy Nasze Volvo itp.

To teraz pytanie za 100 pkt: Dlaczego talerz ma minimalne bicie?? ok 0,03mm ale na "wyspie" gdzie jest mocowane ramię wyraźniej to widać więc przypuszczam że coś jest nie teges?? Oczywiście ramię porusza się z talerzem i gra ok, jednak denerwuje mnie ten fakt. Czy powinno być idealnie prosto?? Może są jakieś normy ?
Sprawa nr 2 na gumie jest napis Thorens i jest wypukły. Czy tak ma być?
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Megapixelus pisze:Dlaczego talerz ma minimalne bicie?? ok 0,03mm ale na "wyspie" gdzie jest mocowane ramię wyraźniej to widać
Niekoniecznie talerz, czasem płyta ma niecentrycznie wywiercony otwór.
Megapixelus

Re: Pierwszy gramofon: Thorens vs Dual?

Chodzi o bicie góra-dół....
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Megapixelus pisze:choć musiałem ściszyć minimalnie głośność na CD, bo tam sygnał troszkę mocniejszy jest?
To że gramofon gra ciszej od CD to nic dziwnego.
Megapixelus pisze: Miałem raczej na myśli nie temat a dział, gdzie każdy użytkownik może mieć własny wątek.
Jak ktoś chce to zakłada własny wątek i prezentuje dany model sprzętu, ale nie ma jakiegoś wydzielonego działu na to.

Talerz powinien być prosty. Jeśli widzisz gołym okiem 0,03mm to gratuluję nadludzkiego oka. Płyty mogą nie być idealnie płaskie, a ramię sobie to kompensuje.
Wsparcie finansowe forum
Megapixelus

Wzrok zawsze miałem dobry...przynajmniej na jedno oko :)
Oczywiście to 0,03mm to wartość orientacyjna sprawdzona mało profesjonalnie aby potwierdzić moje przypuszczenie odnośnie występowania zjawiska:
Obrazek

staram się być dokładny i dociekliwy jeśli się czymś zajmuję. Jeśli ma być idealnie prosto, to znajdę przyczynę.
Wiem jaką mam wkładkę....a jak zobaczyć jaką igłę ? Są na niej jakieś mini mikro napisy?
Chcę też za pomocą dokładnej wagi, sprawdzić siłę nacisku. Obecna waga pokazuje mi raz 1 a raz 2g :D ale dokładność pomiaru ma 1g(kuchenna) więc nie winię jej. Na wszelki wypadek zamawiam też pasek napędu...drogie toto jak na kawałek gumki z majtek. Mając do wyboru Thakker za ok 60zł i oryginał za ok 70zł brać oryginał??
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Megapixelus pisze:staram się być dokładny i dociekliwy jeśli się czymś zajmuję. Jeśli ma być idealnie prosto, to znajdę przyczynę.

No kolego, z takim podejściem to my możemy uczyć się od Ciebie a nie Ty od nas ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Megapixelus pisze:Wiem jaką mam wkładkę....a jak zobaczyć jaką igłę ? Są na niej jakieś mini mikro napisy?
Ortofon OM 30 to wkładka Ortofon OM z igłą 30. Napisałem już o tym wcześniej, myślałem że załapiesz ;)
Megapixelus pisze:Mając do wyboru Thakker za ok 60zł i oryginał za ok 70zł brać oryginał??
Raczej nie ma sensu dopłacać.

Skoro zakup został już dokonany, "wyniosę" dyskusję do oddzielnego wątku.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Robhaal
Gramofon: CEC 220ST +pre CA640

Re: Thorens TD 160 S mk IV

Post autor: Robhaal »

Do ustawienia wagi przyda Ci się coś takiego

http://allegro.pl/waga-jubilerska-elekt ... 90387.html
http://allegro.pl/w34-waga-jubilerska-e ... 75007.html

A do oceny stanu igły i czyszczenia takie cuś
http://allegro.pl/bresser-mikroskop-kie ... 12574.html

To tylko przykładowe aukcje, nie mam żadnego związku ze sprzedawcami.

Odnośnie tego bicia... to jest 0,5 Hz, i amplituda niewielka. Płyty zazwyczaj mają większe odkształcenia.
Megapixelus

Re: Thorens TD 160 S mk IV

Waga dokładnie taka była już na liście zakupowej. Mikroskop za to na pewno się przyda. Słyszeliście o firmie Falc.co ?? Na ebay są oryginalne paski i zamienniki thakker, ale na allegro 3 x taniej jest falc.co
Jesli ktoś kupował to proszę o info jak z trwałością tego.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Thorens TD 160 S mk IV

Guma jak guma. Wamat sprzedaje paski falc.co. Jak znajdziesz w jego ofercie tańszy odpowiedni do Twojego Thorensa to bierz.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ