Tec System 2001
-
Tec System 2001
Witam wszystkich. Jakiś czas temu zakupiłem gramofon tec system 2001. No i mam z nim dwa małe problemy przy czym z jednym jakoś sobie poradziłem ale nie wiem czy dobrze.
Pierwszy z nich to za wolne obroty na obu prędkościach. Wydrukowałem płytę stroboskopową i faktycznie widać że gramofon pracuje wolniej. Gramofon nie posiada możliwości regulacji obrotów ani żadnych potencjometrów żeby cokolwiek ustawić.Pasek jest prawie nowy, około roku i wygląda dobrze. W środku po zdjęciu talerza zobaczyłem dwa małe otworki z zaznaczeniem "oil" no i wlałem tam po kilka kropel oleju ale obroty cały czas takie same.Kolega poradził żebym nakleił jakiś pasek na trzpień na którym pracuje pasek. Faktycznie po naklejeniu kawałka paska wyciętego z naklejki obroty praktycznie są idealne-na płycie stroboskopowej paski stoją praktycznie w miejscu. Jednak czy gramofon może tak pracować , czy może jest coś nie tak z silnikiem lub innym elementem?
Drugi problem to taki że gramofon niestety nie posiada ciężarka do antyskatingu. Do gramofonu była dostarczona instrukcja po niemiecku ale raczej nie widziałem w niej informacji jaka powinna być waga tego ciężarka.Czy może ktoś z forumowiczów orientuje się jaki powinien być ten ciężarek, lub czy mogę zakupić ten sprzedawany na aukcjach o wadze 3,8g?
Pierwszy z nich to za wolne obroty na obu prędkościach. Wydrukowałem płytę stroboskopową i faktycznie widać że gramofon pracuje wolniej. Gramofon nie posiada możliwości regulacji obrotów ani żadnych potencjometrów żeby cokolwiek ustawić.Pasek jest prawie nowy, około roku i wygląda dobrze. W środku po zdjęciu talerza zobaczyłem dwa małe otworki z zaznaczeniem "oil" no i wlałem tam po kilka kropel oleju ale obroty cały czas takie same.Kolega poradził żebym nakleił jakiś pasek na trzpień na którym pracuje pasek. Faktycznie po naklejeniu kawałka paska wyciętego z naklejki obroty praktycznie są idealne-na płycie stroboskopowej paski stoją praktycznie w miejscu. Jednak czy gramofon może tak pracować , czy może jest coś nie tak z silnikiem lub innym elementem?
Drugi problem to taki że gramofon niestety nie posiada ciężarka do antyskatingu. Do gramofonu była dostarczona instrukcja po niemiecku ale raczej nie widziałem w niej informacji jaka powinna być waga tego ciężarka.Czy może ktoś z forumowiczów orientuje się jaki powinien być ten ciężarek, lub czy mogę zakupić ten sprzedawany na aukcjach o wadze 3,8g?
- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Tec System 2001
Silnik nie wybuchnie od tego, nic nie powinno się stać. Sama rolka nie była czymś zabrudzona? Pasek mógł się ślizgać, mimo wszystko za czas jakiś bym wymienił ten pasek, bo jeśli będzie się rozwlekał dalej to naklejek zabraknie 
Często też pomaga wygotowanie go wodzie. Położyć go na chusteczce albo ręczniku papierowym w garnku zalać wodą i podgrzewać jakieś 15-20 minut.
Co do ciężarka nie mam pojęcia, niech wypowiedzą się inni użytkownicy.

Często też pomaga wygotowanie go wodzie. Położyć go na chusteczce albo ręczniku papierowym w garnku zalać wodą i podgrzewać jakieś 15-20 minut.
Co do ciężarka nie mam pojęcia, niech wypowiedzą się inni użytkownicy.
-
Re: Tec System 2001
Dziękuję za szybką odpowiedź. Pasek raczej odpada bo kupiłem inny do Sharp rp-11H który wg strony hifi-phono-house jest taki sam jak do teca . Przepraszam że odrazu o tym nie napisałem. Pasek kupiłem na polskim portalu aukcyjnym bo jak szukałem oryginalnego to nie mogłem znaleźć. Ten drugi pasek jest trochę mniejszy o jakieś 5mm, ale na nim też są wolniejsze obroty. Co do brudu to sam wałek i talerz przeczyscilem isopropanolem. Wałek chyba mosiężny jest mocowany do trzpienia silnika śrubką i go zdejmowałem do czyszczenia. Najwyżej będę kontrolował obroty co jakiś czas płytą stroboskopową choć trochę mnie to drażni. Sam gramofon ma wkładkę excel qd700c i gra na moje ucho bardzo przyzwoicie.
- chudy_b
Tec System 2001
A w okolicach silnika nie ma jakiegoś regulatora od obrotów? Powinien być. Nie znalazłem schematu do tego modelu, więc na 100% nie powiem Ci gdzie go szukać.
-
Dziś jestem w pracy ale jutro zrobię zdjęcia z jednej i drugiej strony. Wydaje mi się że to jednak gramofon bez regulacji obrotów.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tec System 2001
Znajomy dobrą radę dał jeśli chodzi o pasek.
Co do ciężarka antiskatingu, najlepiej byłoby zapytać kogoś co też ma ten gramofon (tyle ze kompletny).
Np. ten youtuber: https://www.youtube.com/watch?v=bz3d62kIs38
Zrób zdjęcie ramienia. Możliwe że takie samo/podobne wystąpiło też w innym gramofonie.
Co do ciężarka antiskatingu, najlepiej byłoby zapytać kogoś co też ma ten gramofon (tyle ze kompletny).
Np. ten youtuber: https://www.youtube.com/watch?v=bz3d62kIs38
Zrób zdjęcie ramienia. Możliwe że takie samo/podobne wystąpiło też w innym gramofonie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Witam.
Właśnie zrobiłem parę zdjęć i podaję do nich link: http://www.fotosik.pl/u/bioszok/zdjecia/1. Spróbuję jeszcze wygotować pasek.
Właśnie zrobiłem parę zdjęć i podaję do nich link: http://www.fotosik.pl/u/bioszok/zdjecia/1. Spróbuję jeszcze wygotować pasek.
- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Tec System 2001
A olej w osi talerza też uzupełniłeś/wymieniłeś? Bo te otwory pokazane na zdjęciach dotyczą jedynie silnika. To silnik bazujący na częstotliwości prądu, nie będzie żadnej regulacji obrotów poza mechaniczną (rolka). Aby wyciągnąć oś talerza trzeba odkręcić śrubę w tulei widoczną tym zdjęciu:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f47 ... 0233d.html
Wyczyścić stary olej i uzupełnić nowym.
Dodatkowo ten kondensator przeciwzakłóceniowy 0,047 uF dla świętego spokoju też można wymienić, ten jest już spękany i za niedługo się rozlezie. Groszowe sprawy a pozwala uniknąć kolejnego rozkręcania.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f47 ... 0233d.html
Wyczyścić stary olej i uzupełnić nowym.
Dodatkowo ten kondensator przeciwzakłóceniowy 0,047 uF dla świętego spokoju też można wymienić, ten jest już spękany i za niedługo się rozlezie. Groszowe sprawy a pozwala uniknąć kolejnego rozkręcania.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tec System 2001
OK, dzięki za zdjęcia. Sporo wyjaśniają.
Ten gramofon ma takie samo ramię co CEC BD-2200 (znany też w Niemczech jako Visonik BD-2200 czy ISP SP3000). Może to też tak naprawdę jest ten sam gramofon? Trzeba by porównać wnętrzności
Niestety nigdzie w sieci nie doszukałem się informacji nt. wagi ciężarka AS, ale to z pewnością ułatwi znalezienie człowieka, który mógłby odpowiedzieć na to pytanie po zważeniu swojego ciężarka
Nawet wśród forumowiczów jest paru właścicieli tego gramofonu, a kiedyś kolega posiadający ISP również pytał o ten ciężarek. Niestety nie wiemy czy udało mu się w końcu znaleźć odpowiedź.
Ten gramofon ma takie samo ramię co CEC BD-2200 (znany też w Niemczech jako Visonik BD-2200 czy ISP SP3000). Może to też tak naprawdę jest ten sam gramofon? Trzeba by porównać wnętrzności

Niestety nigdzie w sieci nie doszukałem się informacji nt. wagi ciężarka AS, ale to z pewnością ułatwi znalezienie człowieka, który mógłby odpowiedzieć na to pytanie po zważeniu swojego ciężarka

Nawet wśród forumowiczów jest paru właścicieli tego gramofonu, a kiedyś kolega posiadający ISP również pytał o ten ciężarek. Niestety nie wiemy czy udało mu się w końcu znaleźć odpowiedź.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tec System 2001
Faktycznie tuleja wydawała się sucha. A olej to raczej rzadki czy jakiś silikonowy/syntetyczny dobrze przylegający?
-
Witam wszystkich.
Wymieniłem olej w osi talerza. Nadal jednak obroty są wolne. Zostanę na razie z tą "naklejką". Jak uda mi się dowiedzieć coś o wadze ciężarka do as to zaraz napiszę.
Postaram się za parę dni ze skanować moją instrukcję to umieszczę ją na znanym portalu z gryzoniem i dam linka.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Wymieniłem olej w osi talerza. Nadal jednak obroty są wolne. Zostanę na razie z tą "naklejką". Jak uda mi się dowiedzieć coś o wadze ciężarka do as to zaraz napiszę.
Postaram się za parę dni ze skanować moją instrukcję to umieszczę ją na znanym portalu z gryzoniem i dam linka.
Dziękuję wszystkim za pomoc.