Reloop RP-1000 mk2 - problem z ramieniem

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
azrael

Post autor: azrael »

Witam,jestem nowy na forum,nie wiem czy temat był poruszany wcześniej,otoż mam problem z obciążeniem ramienia,który nastapił przy przenoszeniu gramofonu,gdyz musiałem z nim daleko iść,nie wiem czy cos wyleciało,czy nie,ale obciązenie ramienia teraz swobodnie mozna wyjąć,w ogole sie nie nakręca,domyslam się,że ta mała śrubka dociskała jakiś rodzaj stożka,który powodował,,że obciążnik wkręcał sie na ramię.....jak to można naprawić ??? Proszę o doradzenie co z tym zrobić.
Awatar użytkownika
chudy_b

problem z obciążeniem ramienia gramofonu

Post autor: chudy_b »

Jakbyś podał model gramofonu, to może byłoby łatwiej cos poradzić
azrael

Re: problem z obciążeniem ramienia gramofonu

chudy_b pisze:Jakbyś podał model gramofonu, to może byłoby łatwiej cos poradzić
Przepraszam,gramofon to Reloop RP-1000 mk2
azrael

RELOOP RP 1000 MK2 pochyłe ramie z igłą

Witam , czy ramie z igłą powinno byc tak przechylone na lewą stronę jak na foto ? Jak to wyregulować ??
Załączniki
zdjęcie
zdjęcie
Zdjęcie-0002.jpg (46.36 KiB) Przejrzano 909 razy
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Nie powinno tak być. Musi dać się obrócić w okolicy mocowania headshell'a. Wkładka powinna być prostopadle do płyty
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

azrael pisze:domyslam się,że ta mała śrubka dociskała jakiś rodzaj stożka
Jaka mała śrubka? Pokaż nam zdjęcie :)

Zakładam, że jak kupowałeś gramofon (pewnie używany) to przeciwwaga już wisiała na ramieniu i nie zdejmowałeś jej nigdy?
azrael pisze:Witam , czy ramie z igłą powinno byc tak przechylone na lewą stronę jak na foto ? Jak to wyregulować ??
Nie powinno. Od zawsze tak jest czy to też stało się w momencie przenoszenia?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
azrael

Re: Reloop RP-1000 mk2 - problem z ramieniem

Wojtek pisze:

Zakładam, że jak kupowałeś gramofon (pewnie używany) to przeciwwaga już wisiała na ramieniu i nie zdejmowałeś jej nigdy?
azrael pisze:Witam , czy ramie z igłą powinno byc tak przechylone na lewą stronę jak na foto ? Jak to wyregulować ??
taka śrubka tam jest,mozna ja wykręcic i wkręcić tylko ,żeby byla schowana,jednak od wewnętrznej strony ona nie wychodzi,więc pomyślałem,że mogła cos dociskac
Załączniki
foto
foto
DSCN5452.JPG (17.29 KiB) Przejrzano 887 razy
azrael

Wojtek pisze:

Ramię tak było już,trzyma się bardzo stabilnie,więc wykluczam jakieś wykrzywienia raczej,być może powinienem po prostu pokombinować,pod spodem są te dwie śrubki,jak widac na foto,może one słuzą do tego.Odnośnie gramofonu,to kolega go kupił na allegro,mówił,że obciąznik byl normalnie,nie mial luzów tak jak teraz,dopiero w drodze tak się stało.
Załączniki
foto
foto
Zdjęcie-0008.jpg (39.78 KiB) Przejrzano 886 razy
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Przeciwwaga powinna dać się wkręcić na oś ramienia, właśnie w takiej pozycji, ze skalą nacisku zwróconą ku przodowi (widziałem kiedyś ofertę sprzedaży tego Reloopa gdzie koleś założył przeciwwagę tyłem ;) ). Nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji w której przeciwwaga spada z ramienia jeśli była wcześniej poprawnie zamocowana.

Jak niosłeś ten gramofon? :)
azrael pisze:Ramię tak było już,trzyma się bardzo stabilnie
Czyli mogło być zrąbane już przy sprzedaży.
azrael pisze:być może powinienem po prostu pokombinować,pod spodem są te dwie śrubki,jak widac na foto,może one słuzą do tego.
Nie, nie służą. Wykręć koszyk i zamocuj go jeszcze raz.
azrael pisze:Odnośnie gramofonu,to kolega go kupił na allegro,mówił,że obciąznik byl normalnie,nie mial luzów tak jak teraz
Wierzę. Na przyszłość: zawsze warto zdjąć przeciwwagę i ew. koszyk z wkładką oraz zamocować ramię na stopce, przed jakimkolwiek transportem.
Wsparcie finansowe forum
azrael

Wojtek pisze:Przeciwwaga powinna dać się wkręcić na oś ramienia, właśnie w takiej pozycji, ze skalą nacisku zwróconą ku przodowi (widziałem kiedyś ofertę sprzedaży tego Reloopa gdzie koleś założył przeciwwagę tyłem ;) ). Nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji w której przeciwwaga spada z ramienia jeśli była wcześniej poprawnie zamocowana.

Jak niosłeś ten gramofon? :)
azrael pisze:Ramię tak było już,trzyma się bardzo stabilnie
Czyli mogło być zrąbane już przy sprzedaży.
azrael pisze:być może powinienem po prostu pokombinować,pod spodem są te dwie śrubki,jak widac na foto,może one słuzą do tego.
Nie, nie służą. Wykręć koszyk i zamocuj go jeszcze raz.
azrael pisze:Odnośnie gramofonu,to kolega go kupił na allegro,mówił,że obciąznik byl normalnie,nie mial luzów tak jak teraz
Wierzę. Na przyszłość: zawsze warto zdjąć przeciwwagę i ew. koszyk z wkładką oraz zamocować ramię na stopce, przed jakimkolwiek transportem.
Sprawa ramienia rozwiązana,została sprawa przeciwwagi,co staje się moim koszmarem...własnie o to chodzi,że się nie wykręca,po prostu można ją ściągnąć,jak widać,w środku nie ma żadnego gwintu,ani nic,żeby wkręcić ,jest tylko otworek,w którym prawdopodobnie był jakiś bolczyk i ta śrubka go dociskała,bolczyk wystawał od wewnątrz i naprowadzało się go na ten "gwint" na ramieniu,tak to wymysliłem,nie znam nikogo,kto ma takowego Reloopa,a mój poprzedni sprzęt Technics miał fabrycznie wywazone ramię i nawet nie mam jak sprawdzić jak to wygląda w środku.
Załączniki
foto
foto
Zdjęcie-0013.jpg (60.11 KiB) Przejrzano 881 razy
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Skoro tak to zakładam że ustawianie nacisku od początku odbywało się tutaj "na czuja".
Szkoda. Ze znalezieniem odpowiedniej przeciwwagi może być problem, choć przypuszczam że dałoby radę dalej korzystać ze sprzętu jeśli wyważysz ramię (przy pomocy wagi jubilerskiej), a potem jakoś unieruchomisz luźną przeciwwagę na osi (choćby taśmą klejącą).

Pozostaje jeszcze problem krzywego koszyka/ramienia.

Generalnie nie polecamy na forum modelu RP-1000, stąd ciężko mi powiedzieć że dobrze zrobiłeś wymieniając Technicsa na Reloopa.
Wsparcie finansowe forum
azrael

Wojtek pisze:Skoro tak to zakładam że ustawianie nacisku od początku odbywało się tutaj "na czuja".
Szkoda. Ze znalezieniem odpowiedniej przeciwwagi może być problem, choć przypuszczam że dałoby radę dalej korzystać ze sprzętu jeśli wyważysz ramię (przy pomocy wagi jubilerskiej), a potem jakoś unieruchomisz luźną przeciwwagę na osi (choćby taśmą klejącą).

Pozostaje jeszcze problem krzywego koszyka/ramienia.

Generalnie nie polecamy na forum modelu RP-1000, stąd ciężko mi powiedzieć że dobrze zrobiłeś wymieniając Technicsa na Reloopa.
własnie ze znalezieniem przeciwwagi do tego reloopa jest problem,jak widzę,szukałem i nic.Tak,to najprawdopodobniej najlepszy pomysł aby wyważyć ramię i unieruchomić przeciwwagę,ja ten gramofon dostałem dziś(wymieniłem za technics sl-b300),bardzo mi się podoba ten Reloop i naprawdę dobrze brzmi,to jest wielki plus,ale ta przeciwwaga...ja dałem sprawny całkowicie gramofon,dlatego jest dylemat...ale moge oddać go jakby co,bo się tak umówiliśmy.Sprawa ramienia została rozwiązana :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

"Zamienił stryjek siekierkę na kijek". Radzę oddać.
Wsparcie finansowe forum
azrael

Wojtek pisze:"Zamienił stryjek siekierkę na kijek". Radzę oddać.
Oddam,Reloop w pelni manualny,ale świetny jak dla mnie,no szkoda.Dziękuję Wojtek za Twój czas.pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jak będziesz chciał w przyszłości zmienić gramofon czy może poprawić brzmienie Technicsa to napisz, coś wymyślimy ;)
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ