Ustawienie Thorens TD-160. Problem z kątem igły.

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
danis

Ustawienie Thorens TD-160. Problem z kątem igły.

Post autor: danis »

Witam.

Pewnie się wygłupie... :)

Ustawiam pierwszy gramofon i co rusz napotykam jakieś problemy, które pewnie dla Was będą śmieszne, ale dla mnie są nie do przeskoczenia.

Otóż kąt ustawienia igły jest taki, że...igła nie dotyka płyty. Nie chodzi o wysokość, czy siły nacisku, ale właśnie o to ustawienie.
Nie wiem czy igła powinna być prostopadle ustawiona do płyty czy nie, ale tutaj jest pod jakiś bardzo dużym kątem.

Mógłbym pisać, ale najlepiej pokażą to zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

A może to po prostu z igłą jest coś nie tak? :D
Jakieś rady?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
chudy_b

Pierwsze ustawienie gramofonu. Problem z kątem igły.

Post autor: chudy_b »

Te zdjęcia jednak nie wiele pokazują. Czy na drugim zdjęciu koszyk jest wpięty w ramię? Bo jeśli tak, to po tym ramieniu chyba czołg przejechał:-) Myślę, że jednak nie jest wpięty. Wepnij, połóż igłę na płycie i wtedy zrób zdjęcie z boku i z góry.
danis

Re: Pierwsze ustawienie gramofonu. Problem z kątem igły.

Tak, koszyk (rozumiem, że mówisz o tej części gdzie wkłada się wkładkę) jest zamontowany.

Obrazek

Nie ma chyba za bardzo możliwości żeby to inaczej włożyć. Jest specjalne wycięcie na końcu ramienia na ten...bolec od koszyka tak jak widać.
Specjalnie tera nie dokręciłem tej nakrętki blokującej do koszyczka żeby było to widać.

Pozostałe zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
danis

Ramię jest proste, tylko ten koszyczek nawet jak jest zamocowany w uchwycie to jest jakby przekręcony, a nie jest ustawiony w tym samym poziomie co płyta.

Wystarczy spojrzeć tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=K6eAkSYewVI

na 0:20s a potem porównać z moim zdjęciem.
Awatar użytkownika
chudy_b

Oczywistym problemem jest, jak sam zauważyłeś, duże skręcenie koszyka. Może da się jakoś go wyprostować? Może metalowa część kręci się w plastikowej obudowie. Na pewno tak jest, bo jak sie dało to skrzywić, to powinno się dać wyprostować. Koszyk musi być w ramieniu zamontowany tak, żeby jego górna powierzchnia była równoległa do płyty. Popraw to, a potem pomyślimy dalej.
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Nic innego tylko koszyk headshella się przekręcił względem wtyku 1/2". Musisz delikatnie spróbować przekręcić go w położenie pierwotne tzn. tak by blokada pionowa wtyku była zwrócona pionowo w górę a koszyk był poziomo. Tak tamo sprawdź gniazdo w którym nacięcie na blokadę również powinno być skierowane pionowo w górę.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
danis

Udało się.

Mieliście racje. Headshell był przekrzywiony i trzeba było naprawdę sporo siły+kombinerki żeby to odpowiednio ustawić. Grunt, że jest.
Puściłem płytę i cośtam słychać, ale ogólnie jest fatalnie. :)

Jest chyba jeszcze wiele do zrobienia.

Teraz chciałbym ustalić siłę nacisku.
Korzystając ze zdjecia z innego forum:

Obrazek

Zalecają ustawić najpierw pokrętła C i D na zero i dopiero wtedy próbować poziomować. Problem w tym, że jak tak ustawię, to ramię leci mi do góry i nawet jak ciężarek zbliżę maksymalnie w kierunku headshella, to i tak igła ucieka do góry.
Czy macie jakiś przepis na to jak to ustawić? Czytałem instrukcję do TD-160 ale szczerze mówiąc jest ona napisana w dość zagmatwany sposób i nie do końca chyba robie wszystko jak trzeba.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Rozumiem, że kalibrację ramienia wykonujesz z wpiętą główką i zamontowaną wkładką?
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
danis

Tak, wszystko jest zamontowane.

Zrobiłem tak:

Pokrętło C ustawiłem na 1.5. Szczerze mówiąc ustawiłem to losowo, bo jak było na 0, to jak pisałem wcześniej, ramie uciekało do góry.
Potem na opuszczonej igle zdjąłem ramie z podstawki i wykorzystując ciężarek B wypoziomowałem ramie tak, żeby była jak najbardziej stabilne. Użyłem miarki i mierzyłem wysokość ramienia na początku i na końcu, tak żeby było równo.

Kłopot w tym, że jak chcę odtworzyć płytę i opuszczam igłę, to ona bardzo szybko ucieka na zewnątrz płyty. Kręcenie pokrętłem D nie daje zbyt dużo.
Awatar użytkownika
chudy_b

Trochę dziwne to co piszesz. Ramię powinno dać się wypoziomować przy pokrętle C ustawionym na zero. No ale jeśli musiałeś wprowadzić dodatkowe obciążenie, to trudno. Ważne że się udalo. W twoim opisie brakuje mi ostatniego kroku - wprowadzenia nacisku zgodnego z wymogami igły. Wyglada na to, że próbujesz odtwarzać przy zerowym nacisku. Jeśli ramię jest zbalansowane przy nacisku ustawionym na 1,5g, to dołóż drugie 1,5g. Nie wiem jakiego nacisku wymaga Twoja igła, ale 1,5g powinno być na początek bezpiecznie.
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2014, 22:54 przez chudy_b, łącznie zmieniany 1 raz.
danis

Ok rozumiem, tylko jak mam to dołożyć?
Tzn. , że skoro ramie trzyma poziom na pokrętle C na 1.5, to mam je potem ustawić na 3?
I co z pokrętłem D? Ono jest chyba odpowiedzialne za anti-scaling z tego co czytałem, ale nie mam pojęcia jak to powinno być ustawione.

Czy igła, przy opuszczaniu na płytę powinna uciekać w kierunku podstawy ramienia?
Awatar użytkownika
chudy_b

danis pisze:Ok rozumiem, tylko jak mam to dołożyć?
Tzn. , że skoro ramie trzyma poziom na pokrętle C na 1.5, to mam je potem ustawić na 3?
Dokładnie tak. Choć trudno powiedzieć, czy faktycznie da to nacisk 1,5g. To tylko wagą można by sprawdzić
danis pisze:I co z pokrętłem D? Ono jest chyba odpowiedzialne za anti-scaling z tego co czytałem, ale nie mam pojęcia jak to powinno być ustawione.

Czy igła, przy opuszczaniu na płytę powinna uciekać w kierunku podstawy ramienia?
Antyskating z reguły ustawia się na wartość nacisku, czyli 1,5 w tym wypadku. Ramię bez ustawionego nacisku (nacisk zero) ale z dołozonym antyskatingiem może a nawet powinno uciekać na zewnątrz. Przy ustawionym nacisku tarcie o windę powinno to uniemożliwić.

EDIT. Ja się na Thorensach nie znam.To co pisze, to tylko ogólne zasady ustawiania ramienia wspólne dla większości gramofonów. Pewnie niedługo odezwie się ktoś kto Thorensa miał w rękach i napisze Ci dokładniej co i jak. Ja niestety podejrzewam, że masz źle zamontowane ramię. Pisałeś coś o tym, że musiałeś mierzyć odległości z jednej i drugiej strony ramienia i te wysokości zmieniałeś ciężarkiem. To tak nie może dzialać. Albo ramię jest zbalansowane i samo ustawi się poziomo, albo nie jest i wtedy opada w którąś stronę. U ciebie chyba nie do końca tak jest, co sugeruje błąd montażowy, bądź uszkodzenie.
danis

No dobrze.

Ustawiłem pokrętło C na 3, a D na 1.5, choć nie wiem czy tak powinno być w D bo tam są w sumie cztery opcje w zależności od używanej igły, tak jak widać tu: https://www.youtube.com/watch?v=K6eAkSYewVI w 0:09s
Jakoś tam gra, ale naprawdę mam nadzieje, że będzie lepiej ;)

Nawet nie wiem jaka igła jest założona, ale wkładka to Ortofon OMB 5E z tego co wynalazłem w necie.
Awatar użytkownika
chudy_b

danis pisze:nie wiem czy tak powinno być w D bo tam są w sumie cztery opcje w zależności od używanej igły
Najprawdopodobniej masz igłę eliptyczną, czyli ustawiasz na skali oznaczonej pustą elipsą - sucha płyta. Zamalowana elipsa to mokra płyta. Tak mówi instrukcja. Ale to nie jest jakieś krytyczne ustawienie. Pokombinuj jeszcze z tym ramieniem, może dojdziesz co jest nie tak.

Zalecany nacisk dla OMB 5E to 1,5 do 2,0 g
ahaja

Post autor: ahaja »

Pokrętło ze skalą jest do ustawiania nacisku.
Należy je ustawić na 0.
Antyskating również na 0 - z boku ramienia.

Teraz dopiero trzeba wypoziomować ramię tak, by lewitując obok talerza igła była na poziomie (wysokości) płyty. Robi się to regulując przeciwagą z tyłu ramienia.

Dopiero wtedy można ustawić odpowiedni nacisk dla danej wkładki.

Na samym końcu ustawia się antyskating.

Koszyk musi być przekrzywiony w lewo bo rurka ramienia jest prosta. To wynika z geometrii ramienia.
ODPOWIEDZ