danis pisze:Ok rozumiem, tylko jak mam to dołożyć?
Tzn. , że skoro ramie trzyma poziom na pokrętle C na 1.5, to mam je potem ustawić na 3?
Dokładnie tak. Choć trudno powiedzieć, czy faktycznie da to nacisk 1,5g. To tylko wagą można by sprawdzić
danis pisze:I co z pokrętłem D? Ono jest chyba odpowiedzialne za anti-scaling z tego co czytałem, ale nie mam pojęcia jak to powinno być ustawione.
Czy igła, przy opuszczaniu na płytę powinna uciekać w kierunku podstawy ramienia?
Antyskating z reguły ustawia się na wartość nacisku, czyli 1,5 w tym wypadku. Ramię bez ustawionego nacisku (nacisk zero) ale z dołozonym antyskatingiem może a nawet powinno uciekać na zewnątrz. Przy ustawionym nacisku tarcie o windę powinno to uniemożliwić.
EDIT. Ja się na Thorensach nie znam.To co pisze, to tylko ogólne zasady ustawiania ramienia wspólne dla większości gramofonów. Pewnie niedługo odezwie się ktoś kto Thorensa miał w rękach i napisze Ci dokładniej co i jak. Ja niestety podejrzewam, że masz źle zamontowane ramię. Pisałeś coś o tym, że musiałeś mierzyć odległości z jednej i drugiej strony ramienia i te wysokości zmieniałeś ciężarkiem. To tak nie może dzialać. Albo ramię jest zbalansowane i samo ustawi się poziomo, albo nie jest i wtedy opada w którąś stronę. U ciebie chyba nie do końca tak jest, co sugeruje błąd montażowy, bądź uszkodzenie.