Siemens RW666-nie działa ręczny cueing. Automatyczny działa.

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
kubak

Post autor: kubak »

Witajcie, mam taki problem - gramofon to automat. Po naciśnięciu Play siłownik fajnie stosunkowo wysoko podnosi ramię po czym zostaje ono przesunięte nad płytę i opuszczone. Problem jest natomiast gdy chcę manualnie podnieść ramię wajchą cue. Podnosi się ona przeważnie milimetr może dwa, niewystarczająco aby przesunąć ramię ręcznie nad inny utwór. Czy siłownik windy może być hydrauliczny? Dodam, że pierwsze manualne podniesienie cue zaraz po tym jak ramię automatycznie się uniosło (czyli np zaraz po tym jak już zacznie się odtwarzanie) daje lepsze efekty niż kolejne próby. Z każdym razem winda manualnie podnosi się coraz mniej, tak jakby siłownik puszczał. Czy jest coś co mogę spróbować zrobić? Regulacja ręczna pierwotnej wysokości windy niestety nic nie daje, w takim sensie, że ramię podnosi się za wysoko i wadzi o obudowę jeśli jest zamknięta. A i tak winda ustawiona maksymalnie wysoko pozwala raz podnieść ręcznie ramię - kolejne próby podnoszą windę za nisko by oderwać ramię od płyty. Play/stop za każdym razem podnosi ramie bezbłędnie na taką samą wysokość. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi-może da się coś w środku zrobić/ktoś zna podobne przypadki.
Awatar użytkownika
Dany
Kontakt:

Re: Siemens RW666 - nie działa cueing

Post autor: Dany »

Niestety nie dokopałem się schematu budowy RW666, mogę tylko spekulować. Jednakże jeśli winda jest obsługiwana dwutorowo, może tak być, że automatyka obsługuje poprawnie ramie a manualny cue nie ma pełnego zakresu, bo na przykład smar się zastał przy manualnym podnośniku lub któryś z elementów ruchomych uległ zużyciu.
Musisz zajrzeć do środka i zobaczyć, co tam się tak na prawdę dzieje.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Instrukcja obsługi i schemat gramofonu: http://www.vinylengine.com/library/siemens/rw-666.shtml
Micro Seiki DQ44 i Universum F2002 to ten sam sprzęt.

Jeśli dobrze pamiętam to gramofon ten ma oddzielny silniczek elektryczny odpowiedzialny za automatykę ramienia, dlatego też tutaj kwestia podnoszenia i opuszczania ramienia jest niezależna od pracy przycisku cueing.
To co opisałeś najprawdopodobniej wskazuje na zbyt stary smar w windzie ramienia. Wymiana powinna załatwić problem.

To nie jest coś dziwnego bądź rzadkiego, bo pamiętam przypadki osób opisujących taką samą przypadłość na niemieckich forach.

Generalnie nie sądzę by się obyło bez zaglądania w bebechy ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
wojciech26poz
Gramofon: Dual 621/SHURE 15III

Re: Siemens RW666-nie działa ręczny cueing. Automatyczny działa.

Post autor: wojciech26poz »

Witam ,
Podepnę sie do tematu Siemens rw666 lub jak podaje Wojtek ADM :) .Micro Seiki DQ44 i Universum F2002
Potrzebuję element do w/w tzw.sanki ramienia (nie wiem czy dobrze nazwałem:)) przykręcone na 1 śrubkę do podstawy ramienia .
Proszę Was bardzo o pomoc, i odsprzedanie jeśli macie ? :think: lub gdzie zamówić ?
Bardzo Wam dziękuję za wszelką pomoc :clap: :dance:
Pozdrawiam Wojciech.
Załączniki
IMG_20210305_135955.jpg
1.Yamaha rxv 1000 + sacd s657 ,Dual 621/shure m91/shure V15 III,Tannoy M4,
2.Pioneer A 60 ,Siemens rw 666/shure 91, ,Tannoy M3... Do tego ok 2 kilo prawdziwej miedzuchy😛😃😁
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

hm moze jaki przeszczep z innego ramienia
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
wojciech26poz
Gramofon: Dual 621/SHURE 15III

Post autor: wojciech26poz »

Brawo Ty :) :lol:
Czyli może masz zbędne ? :dance:
Kto na forum jest specem od Siemensów ??? może ma leżaki ?
1.Yamaha rxv 1000 + sacd s657 ,Dual 621/shure m91/shure V15 III,Tannoy M4,
2.Pioneer A 60 ,Siemens rw 666/shure 91, ,Tannoy M3... Do tego ok 2 kilo prawdziwej miedzuchy😛😃😁
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

nie mam , i raczej trzeba by poszukać albo zaryzykować
np
https://allegro.pl/oferta/ramie-do-gram ... 0254318454
ale sprzedajacy ,,,,
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
ODPOWIEDZ