Gramofon w spadku, problem z identyfikacją

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
redkam09

Post autor: redkam09 »

Witam, jestem nowy i szukam pomocy w identyfikacji sprzętu, który dostałem "w spadku" od teścia. Na moje oko laika widzę, że brakuje igły i tutaj proszę o pomoc w odszukaniu/propozycji zakupu igły. Do tego proszę o wszelkie uwagi co do tego sprzętu. Z mojej strony wiem, że był kupiony w Anglii na pchlim targu wiele lat temu, działający. Cała reszta na zdjęciach. Dzięki z góry :)
Załączniki
P1030592s.jpg
P1030591s.jpg
P1030588s.jpg
P1030586s.jpg
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

To jakaś zmieniarka?
Wydaje mi się, że po lewej jest jakiś sticker, może z nazwą firmy. Tego nie sfotografowaleś. Ze złych wiadomości - wydaje mi się, że ze znalezieniem zaamienika wkładki może być kłopot.
Awatar użytkownika
tollo

Re: Gramofon w spadku, problem z identyfikacją

Post autor: tollo »

chudy_b pisze:Wydaje mi się, że po lewej jest jakiś sticker, może z nazwą firmy. Tego nie sfotografowaleś.
Gramofon to PYE model 2651. Jest na naklejce. Angielska firma przejęta później przez Philips. Niestety nic o tym gramofonie nie znalazłem.
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Post autor: Robert007Lenert »

To zmieniarka na wkladki piezo. Z wkladka i igla bedzie spory klopot. Zrob fotke od spodu konca ramienia...zobaczymy czy cos tam siedzi. To tani gramofonik, taki ichniejszy opdpowiednik naszego Artura. Jako dodatkowy do gorszych plyt..pocztowek, zjechanich singli moze byc. Nawet jak zdobedziesz wkladke/igle do dobrych/niezniszczonych plyt troche srednio.... to troszke tokareczka, ale urocza. To najprawdopodobniej niemiecka produkcja firmy Perpetuum Ebner.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Mechanizm wygląda na Philipsowski, od Artura zapewno subtelniejsze to ramię ale do Hi-Fi daleko.
Wkładka zapewne jakaś Philipsowska.
Obrazek
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Post autor: Robert007Lenert »

Nie , on nie ma nic wspolnego z Perpetuum Ebnerem. Mylilem sie. Tak jak pisze Piotrek, sa jakies powiazania z Philipsem.
redkam09

Dziękuję Panowie, tak jak myślałem skórka nie jest warta wyprawki, zostawię go w charakterze pamiątki. Mimo to poczekam, może ktoś z obecnych znających się na rzeczy doradzi albo zaproponuje jakieś alternatywne rozwiązanie do tego. A w międzyczasie, w tej chwili powoli przymierzam się jednak do kupna czegoś własnego na dobry początek, komplet . Macie Panowie coś do zaoferowanie do 1000. Muzyka to w dużej mierze jazz i muzyka elektroniczna
redkam09

W ramach ciekawostki dodam, że rzeczony gramo działa też na na baterie r20 :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

To jest Pye i ma coś z Philipsa. Z PE lepiej go nie mieszać :)
redkam09 pisze:Macie Panowie coś do zaoferowanie do 1000.
Panie, nie w tym temacie. Rozejrzyj się po forum.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

Jeżeli jednak interesuje Cię zrobienie coś z tym sprzętem to wygląda mi to na bliźniacze/takie samo ramie jak w Philips 22GA214.

EDIT. Wkładka stosowana w tym ramieniu to GP214. http://www.hupse.eu/radio/reproducers/GP214.htm
redkam09

Dziękuję, to był strzał w 10 z tym Philipsem, w międzyczasie udało nam się znaleźć wkładkę - to Philips z nr 215 KH FP, niestety jest zepsuty. Ale wiem już co zakupić. Dzięki ;)
ODPOWIEDZ