grundig quadro studio 2040
-
witam!
Nigdzie nie mogę doszukać się informacji na temat tego sprzętu - albo jest to taka lipa albo mało spotykany model???
oto co wiem:
Urządzenia Studio 2040 Hi-fi Quadro można używać na kilka sposobów: jako czterokanałowej jednostki odtwarzającej wszystkie kanały stereofoniczne lub jako jednostki stereofonicznej odtwarzającej w dwóch różnych pokojach. Produkowany od 1973 roku.
ale o walorach czy też wadach nic nigdzie nie piszą
jeśli ma ktoś jakieś info to proszę się podzielić
pozdrawiam
Nigdzie nie mogę doszukać się informacji na temat tego sprzętu - albo jest to taka lipa albo mało spotykany model???
oto co wiem:
Urządzenia Studio 2040 Hi-fi Quadro można używać na kilka sposobów: jako czterokanałowej jednostki odtwarzającej wszystkie kanały stereofoniczne lub jako jednostki stereofonicznej odtwarzającej w dwóch różnych pokojach. Produkowany od 1973 roku.
ale o walorach czy też wadach nic nigdzie nie piszą
jeśli ma ktoś jakieś info to proszę się podzielić
pozdrawiam
-
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Bzdura, chyba że ograniczamy się do źródeł polskojęzycznych.struna pisze:Nigdzie nie mogę doszukać się informacji na temat tego sprzętu - albo jest to taka lipa albo mało spotykany model???
Pomocny link: http://lmgtfy.com/?q=grundig+quadro+studio+2040
Nadal mało? Pytaj o konkrety.
Kombajn Grundiga z Dualem 1228 na pokładzie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: grundig quadro studio 2040
cześć.
ok źle skleiłem pytanie. Historia jest tego typy, że mogę sobie takowy sprzęcik przygarnąć. Niestety jest on martwy i nie wiadomo co go boli. Wujek Google już mi trochę sprawę przybliżył (niestety polskojęzyczność mnie ogranicza Wojtku) ale raczej nie "co to jest?" tylko powinienem zapytać:
czy warto zdechlaka przygarnąć i szukać jakiegoś serwisu? czy wart on jest uwagi? czy może raczej wydać kasę na coś co działa, jest mniejsze, poręczniejsze a nie na serwis z niewiadomym skutkiem.
Jestem z opolskiego - znacie może jakiś porządny serwis w tym województwie? albo adres pod którym ktoś sprzedaje gramofony?
za info z góry dzięks
pozdro
i proszę o wyrozumiałość ponieważ raczkuję w tej materii
ok źle skleiłem pytanie. Historia jest tego typy, że mogę sobie takowy sprzęcik przygarnąć. Niestety jest on martwy i nie wiadomo co go boli. Wujek Google już mi trochę sprawę przybliżył (niestety polskojęzyczność mnie ogranicza Wojtku) ale raczej nie "co to jest?" tylko powinienem zapytać:
czy warto zdechlaka przygarnąć i szukać jakiegoś serwisu? czy wart on jest uwagi? czy może raczej wydać kasę na coś co działa, jest mniejsze, poręczniejsze a nie na serwis z niewiadomym skutkiem.
Jestem z opolskiego - znacie może jakiś porządny serwis w tym województwie? albo adres pod którym ktoś sprzedaje gramofony?

za info z góry dzięks
pozdro
i proszę o wyrozumiałość ponieważ raczkuję w tej materii
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To zależy co chcesz osiągnąć i za jakie pieniądze. Nigdzie nie wspominasz ile miałbyś dać za ten sprzęt, a to też ma wpływ na ocenę.struna pisze:czy warto zdechlaka przygarnąć i szukać jakiegoś serwisu? czy wart on jest uwagi? czy może raczej wydać kasę na coś co działa, jest mniejsze, poręczniejsze a nie na serwis z niewiadomym skutkiem.
Kombajny tego typu to swego rodzaju okazje, bo często są tańsze niż same gramofony w nich osadzone.
Dual 1228 to niezły sprzęt, ale należy on do tych którymi warto na dzień dobry się zająć jeśli chodzi o przegląd i konserwację.
Jeśli masz coś kupować po to by od razu oddawać do serwisu to nie wiem czy gra będzie warta świeczki

Co innego jeśli miałbyś chęć sam go naprawić, ale bez jakiegoś opisu typu "co się dzieje", ciężko choćby zaocznie coś diagnozować.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
witam. okaz dostaję za free więc na starcie to żadna inwestycja. Wezmę go dzisiaj do siebie i napiszę info jaka wkładka itd. Muszę się jeszcze rozejrzeć za jakimś kumatym osobnikiem co by się zagłębił w to urządzenie - może to nic strasznego. Dam info jak tylko coś się posunie w temacie.
dzięki i pozdrawiam
dzięki i pozdrawiam
-
cześć.
Nareszcie sprzęt w domu, wyczyszczony i przygotowany do rekonesansu. Całość w bardzo dobrym stanie wizualnym, niczego nie brakuje, wszystko się kręci (oprócz talerza), ramię podnosi się i opada (reaguje).Na ramieniu wkładka Shure M91 MG-D, stanu igły niestety nie potrafię ocenić ale i tak będę ją wymieniał (wyczytałem, że pasują do tej wkładki także igły M75 tylko czy jest jakaś różnica jakościowa między 91 a 75?? wciąż się uczę).
Po podłączeniu głośnika odezwało się radio a to już dobrze.Wszystkie pokrętła sterujące radiem sprawne.
Podsumowując - wszystko działa oprócz gramofonu
Muszę wybrać się do serwisu RTV
pozdro
Nareszcie sprzęt w domu, wyczyszczony i przygotowany do rekonesansu. Całość w bardzo dobrym stanie wizualnym, niczego nie brakuje, wszystko się kręci (oprócz talerza), ramię podnosi się i opada (reaguje).Na ramieniu wkładka Shure M91 MG-D, stanu igły niestety nie potrafię ocenić ale i tak będę ją wymieniał (wyczytałem, że pasują do tej wkładki także igły M75 tylko czy jest jakaś różnica jakościowa między 91 a 75?? wciąż się uczę).
Po podłączeniu głośnika odezwało się radio a to już dobrze.Wszystkie pokrętła sterujące radiem sprawne.
Podsumowując - wszystko działa oprócz gramofonu

pozdro
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przy oryginalnych igłach tak, ale że to już nas nie dotyczy, to przy zamiennikach już niestruna pisze:(wyczytałem, że pasują do tej wkładki także igły M75 tylko czy jest jakaś różnica jakościowa między 91 a 75?? wciąż się uczę).

To podnieś talerz i zobacz co tam się dzieje z napędem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
no tak zamienniki współczesne to nie to samo co oryginały. Znalazłem takie oto igły:
http://wamataudio.pl/igly/shure/igla-shure-n-91-g.html
http://north.pl/gramofon/czesci-dual/cz ... 92637.html
może jakaś podpowiedź - co wybrać? i czy to są odpowiednie znaleziska?
A teraz wyjdę na strasznego lajkonika bo próbowałem podnieś talerz ale się nie udało. I tak jakbym go podniósł to chyba nic bym nie zdziałał bo to nie moja mocna strona.
Znalazłem na Tablicy identyczny kombajn i zastanawiam się czy by go nie kupić za te parę złociszy i mieć np na części. A znalazłem go szukając kolumn Duala bo wyczytałem, że mogą dobrze się sprawdzić z Dualem 1228. I znalazłem takie:
http://tablica.pl/oferta/kolumny-glosni ... e3eb41b630
http://wamataudio.pl/igly/shure/igla-shure-n-91-g.html
http://north.pl/gramofon/czesci-dual/cz ... 92637.html
może jakaś podpowiedź - co wybrać? i czy to są odpowiednie znaleziska?
A teraz wyjdę na strasznego lajkonika bo próbowałem podnieś talerz ale się nie udało. I tak jakbym go podniósł to chyba nic bym nie zdziałał bo to nie moja mocna strona.
Znalazłem na Tablicy identyczny kombajn i zastanawiam się czy by go nie kupić za te parę złociszy i mieć np na części. A znalazłem go szukając kolumn Duala bo wyczytałem, że mogą dobrze się sprawdzić z Dualem 1228. I znalazłem takie:
http://tablica.pl/oferta/kolumny-glosni ... e3eb41b630
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Na tanie oryginały do starych wkładek to lepiej nie liczstruna pisze:no tak zamienniki współczesne to nie to samo co oryginały.

Kup sobie N91 ED lub N75 ED od Wamatu i będzie OK, ale lepiej pierw napraw napęd gramofonu.
Pewnie zastygł na trzpieniu. Masz gumowy młotek?struna pisze:A teraz wyjdę na strasznego lajkonika bo próbowałem podnieś talerz ale się nie udało. I tak jakbym go podniósł to chyba nic bym nie zdziałał bo to nie moja mocna strona.

Lepiej pierw coś zdiagnozować zanim kupować "na zapas".struna pisze:Znalazłem na Tablicy identyczny kombajn i zastanawiam się czy by go nie kupić za te parę złociszy i mieć np na części.
Kolumn nie dobiera się do gramofonu. Ty masz kombajn Grundiga, w którego skład wchodzi gramofon Duala, pamiętaj o tym.struna pisze:A znalazłem go szukając kolumn Duala bo wyczytałem, że mogą dobrze się sprawdzić z Dualem 1228.
A na kolumnach tej marki to bym jakoś mocno nie polegał. Nie wiem gdzie te rewelacje wyczytałeś albo czy coś źle zinterpretowałeś

Ogółem zajmij się Pan pierw tym niekręcącym się talerzem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
O ile mnie pamiec nie myli w 1228 talez trzyma zawleczka, trzeba ja zdiac inaczej talerz nie zlezie.struna pisze:A teraz wyjdę na strasznego lajkonika bo próbowałem podnieś talerz ale się nie udało.
-
no, jak gówniarz - przyswoiłem sobie info, że na pokładzie Dual 1228 i nawet patrząc na sprzęt nie dostrzegałem numeru 1218 !!!!
Sprzęt w serwisie - dam znać jak wróci.
pozdro
Sprzęt w serwisie - dam znać jak wróci.
pozdro
-
witam.
czekając na powrót kombajnu Grundig Quadro studio 2040 rozglądam się za kolumnami. Znalazłem paczki Sony zestaw szt.4. W moim sprzęcie są dwa wejścia (stereo) i stąd moje pytanie czy mogę wpiąć dwie paczki w jedno gniazdo (oznaczone 4ohm) - duża+mała =L i tak sama w R?
Jest opcja quadro ale sam nie wiem ...małe pomieszczenie - nie poszaleję
http://tablica.pl/oferta/glosniki-sony- ... 451ac26297
czekając na powrót kombajnu Grundig Quadro studio 2040 rozglądam się za kolumnami. Znalazłem paczki Sony zestaw szt.4. W moim sprzęcie są dwa wejścia (stereo) i stąd moje pytanie czy mogę wpiąć dwie paczki w jedno gniazdo (oznaczone 4ohm) - duża+mała =L i tak sama w R?
Jest opcja quadro ale sam nie wiem ...małe pomieszczenie - nie poszaleję
http://tablica.pl/oferta/glosniki-sony- ... 451ac26297
-
30zł i wszytko śmiga aż miło
czekam teraz na nową igłę, później zabawa z kalibracją i jeszcze jakieś głośniki i można będzie dalej myśleć np o knosti żeby kolekcję umyć itd itd hehe to jak choroba
pozdrawiam wszystkich zarażonych

pozdrawiam wszystkich zarażonych