pioneer PL-340 - ustawienia, modyfikacje...

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
łysy

Post autor: łysy »

Ostatnio nabyłem pioneera PL-340. Proszę o info od znawców jak ustawić anty-skating w tym modelu, jaki powinien być nacisk igły na płytę, czy wskaźnik na ramieniu jest w miarę wiarygodny czy raczej muszę to ustawić na wadze. Druga sprawa to mam wrażenie że płyta kręci się minimalnie za szybko tzn dźwięk odtwarzany jest trochę szybciej niż powinien. jest to minimalna różnica ale dla mnie słyszalna. Czy jest jakaś regulacja do optymalizacji obrotów? Przez ostatnie lata używałem Technicca SLQD33, który jest praktycznie bezobsługowy także moje doświadczenie w tym zakresie jest praktycznie znikome.
muzyka, trawa, wódka, zabawa...
Awatar użytkownika
łysy

zbyt szybkie obroty pioneer pl-340

Płyta kręci się nieco szybciej niż powinna, nie dużo ale jednak jest to dla mnie słyszalne. Jest możliwość aby to jakoś wyregulować? :?:
Awatar użytkownika
Krzysztof_67

Re: zbyt szybkie obroty pioneer pl-340

Post autor: Krzysztof_67 »

Myślę, że bez rozkręcania się nie da. Potencjometry od regulacji powinny być przy zasilaczu lub bezpośrednio w obudowie silnika (może wrzuć jakieś zdjęcia wnętrza bo w necie nic nie ma).
Do regulacji obrotów niezbędny jest stroboskop. Zanim zaczniesz, ściągnij sobie jakiś wzorzec z sieci, to ułatwia sprawę :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Ten gramofon ma chyba zintegrowany koszyk z wkładką, a nie klasyczny headshell bądź inne mocowanie (tj. T4P na Technics SL-QD33)?
Skoro tak to nieco śmieszna jest obecność regulacji nacisku i antiskating (bo mogli je po prostu ustawić fabrycznie skoro nie ma opcji wymiany wkładki), ale przynajmniej jest czym pokręcić :)

Jeśli dobrze sobie przypominam ten model to siedzi tam wkładka AT-3600, a więc pod nią wypadałoby ustawić ramię. Z wagą jubilerską raczej nie ma po co wyskakiwać.

Jeśli chodzi o obroty to całkiem prawdopodobne jest, że pod talerzem znajdziesz potencjometry do podregulowania prędkości obrotowej, ale zanim się za to zabierzesz, sprawdź czy pasek jest OK.

Ewentualnie chodzi o "ten drugi" model PL-340, który jest nieco porządniejszy :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
łysy

oto moja wkładka:

Obrazek
Obrazek

czyli jaki to model??
Awatar użytkownika
łysy

Wojtek pisze:Jeśli chodzi o obroty to całkiem prawdopodobne jest, że pod talerzem znajdziesz potencjometry do podregulowania prędkości obrotowej
Potencjometry są. Muszę sie tylko zapatrzeć w odpowiedni śrubokręt, bo chyba tam jest potrzebny.
Wojtek pisze:Ewentualnie chodzi o "ten drugi" model PL-340, który jest nieco porządniejszy :)
Czy mój model to ten porządniejszy? Możesz to stwierdzić na podstawie wkładki?
Wojtek pisze:Jeśli dobrze sobie przypominam ten model to siedzi tam wkładka AT-3600
Czy to właśnie ta na zdjęciu?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

OK, jest śmiesznie, ale przynajmniej pozytywnie.
Twój gramofon to kolejna odmiana modelu PL-340 z 80's, posiadająca "normalniejsze" ramię z regulacją nacisku (i antiskating) oraz bardziej tradycyjny headshell z standardowym mocowaniem wkładki. Poza tym, jest on taki sam jak ten o którym wspominałem wcześniej, z stałą kombinacją headshell/wkładka.

Tak czy siak, wkładka na zdjęciu to podstawowa AT-3600.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ