Gramofony Luxman
-
Gramofony Luxman
Na allegro jest trochę tych gramofonów, konkretnie modele PD-284 i PD-290. Wizualnie są bardzo ładne. Pytanie czy są warte swojej ceny, która oscyluje w okolicach 1k PLN. Są tam jakieś ciekawe rozwiązania techniczne?
-
Gramofony Luxman
Z uwagi,że sam się interesuję zakupem takowego i troszkę poczytałem,to mogę powiedzieć że są to solidne DD,ale w przypadku Luxmana płaci się za markę i dostojny wygląd i stąd ceny są zawsze wyższe,niż za podobne konstrukcje. Luxman w tamtym czasie miał wyrobioną opinię podobną do Marantza,czyli taki dobry solidny sprzęt o nieco bardziej luksusowym wyglądzie.Ceny na Allegro za Luxmany nie odbiegają wiele od tych na eBay'u.Szczerze powiedziawszy nie doczytałem o jakiś nadzwyczajnych rozwiązaniach,ogólnie solidna konstrukcja podobna do wielu gramofonów z tego okresu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofony Luxman
Tyle że Luxman miał własną technologię, a Marantze robił CEC.kielek pisze:Luxman w tamtym czasie miał wyrobioną opinię podobną do Marantza,czyli taki dobry solidny sprzęt o nieco bardziej luksusowym wyglądzie.
Krótko mówiąc, dopłaca się za markę, w przypadku tych najpopularniejszych modeli. Nic nadzwyczajnego to nie było.
Jednak okolice 600-800 złotych to w miarę spoko cena u nas jak na dobrze zachowany gramofon Luxmana, można brać jak kogoś interesują.
A ponoć chciałeś coś na uniwersalne headshelle?kielek pisze:Z uwagi,że sam się interesuję zakupem takowego

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gramofony Luxman
A PD -282 takiego nie ma?Wojtek pisze:A ponoć chciałeś coś na uniwersalne headshelle?
Chodziło mi tylko o prestiż,że jedna i druga marka taki posiada/ła.Wojtek pisze:Tyle że Luxman miał własną technologię, a Marantze robił CEC.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofony Luxman
A racja, ten to co innego. Myślałem że chodzi Ci o te oferty z aukcji, bo tam to w tej chwili do tysiąca chyba wszystkie mają proste ramiękielek pisze:A PD -282 takiego nie ma?

To nie do końca tak, bo Luxman bardziej reprezentował wyższą półkę sprzętową, a Marantz to był jeden z trzech króli obok Pioneer i Sansui, swojego czasu, którzy oferowali sprzęt od "dla Kowalskiego" aż po wysoką półkękielek pisze:Chodziło mi tylko o prestiż,że jedna i druga marka taki posiada/ła.

Jednakże w odniesieniu do gramofonów to faktycznie Marantze serii 6x00 też osiągają dość wysokie ceny, głównie dlatego, że to Marantze

Taka dygresja.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gramofony Luxman
Znajomy,który jest o wiele bardziej rozgarnięty ode mnie w gramofonach także potwierdza to co Ty,że 800zł za Luxmana to w sumie maksimum,gdyż powyżej można poszukać lepsze sprzęty.Sprzedający niestety są dość uparci i mało elastyczni co do ceny
W sumie przepłacać zbytnio też nie chcę,by mieć gramofon z napisem Luxman. Poczekam jeszcze może coś innego się trafi 
Wybredne ze mnie stworzenie,sam wiem że łatwo nie będzie

Wybredne ze mnie stworzenie,sam wiem że łatwo nie będzie

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofony Luxman
Przynajmniej sprzedawca z salonu Denona nie ma już Twojej rodziny na muszce... więc nie ma kary za zdradękielek pisze:Wybredne ze mnie stworzenie,sam wiem że łatwo nie będzie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gramofony Luxman
A jak to jest z talerzami w tych gramofonach? Wyglądają na masywne, czy faktycznie takie są? Jedno co mi się nie podoba, to mocowanie ramienia, wygląda nieco prymitywnie. Tak w sumie gdybam sobie pro forma, bo kolejny gramofon bym chciał już z regulacją VTA, a z tego co widzę, to w tych luxmanach tego nie ma. Z drugiej strony, jakby sam napęd był odpowiednio masywny, to można się pokusić o zmianę ramienia na coś co umożliwia pełną regulację.
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Gramofony Luxman
Luxman to teraz marka dla bogatych, skoro nowe audio sprzęty są drogie to nie dziwi fakt że handlarze windują też ceny ich pradziadków. Aż strach się bać jak ktoś w Japonii przypomni sobie o marce Technics i wprowadzi do sprzedaży nowy katalog audio sprzętów powiedzmy od $3000 za sztukę.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
Gramofony Luxman
Ceny "nadgramofonów" już tak ostatnio powindowały w górę,a tendencja się utrzymuje.
Myślę,że jest wiele gramofonów o solidnym napędzie oprócz Luxmanów,w których można zamocować dobre ramię,ale fakt że Luxmany ładnie się prezentują
Talerze wbrew wyglądowi nie są ciężkie,bo ważą ok.1,6kg
Myślę,że jest wiele gramofonów o solidnym napędzie oprócz Luxmanów,w których można zamocować dobre ramię,ale fakt że Luxmany ładnie się prezentują

-
Starsze używane sprzęty:
nie istnieje marka, która robiła wszystkie swoje produkty i te okazywały się doskonałe - a tak dużo ludzi myśli.
Sztuka polega na tym by z oferty danego producenta wybrać te właściwe, dopracowane. Nie można się rzucać na byle model bo szkoda czasu i pieniędzy.
Wracając trochę do Luxmana
... każdemu życzę posłuchania PD441. Jeden z najlepszych napędów jakie miałem w rękach. Minusem jest dość wysoka cena i mała dostępność.
nie istnieje marka, która robiła wszystkie swoje produkty i te okazywały się doskonałe - a tak dużo ludzi myśli.
Sztuka polega na tym by z oferty danego producenta wybrać te właściwe, dopracowane. Nie można się rzucać na byle model bo szkoda czasu i pieniędzy.
Wracając trochę do Luxmana

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofony Luxman
To prawda, ale nawet tak nie twierdzimy tutaj (chyba)ahaja pisze:nie istnieje marka, która robiła wszystkie swoje produkty i te okazywały się doskonałe - a tak dużo ludzi myśli.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Acia
Dobrze, że znalazłam ten wątek. Myślałam, że jednak więcej się rozpiszecie. Czy to dobry gramofon ogólnie, części wnioskuję są mało dostępne? Mnie bardzo spodobał się ten zestaw na zdjęciu i pomyślałam, żeby poszukać i może poskładać ale nie chce mieć problemów z naprawą albo wymianą części. Chyba, że polecicie coś ładnie wyglądającego jak to a bardziej dostępnego? I jaka może być cena takiego całego zestawu?
Wizualnie to coś co bardzo bym chciała mieć, sprzętowo nie mam pojęcia czy to dobre czy nie.
Wizualnie to coś co bardzo bym chciała mieć, sprzętowo nie mam pojęcia czy to dobre czy nie.
- Acia
Gramofony Luxman
wzmacniacz trochę nowszy widziałam na allegro można znaleźć za 1300:/