Denver VPL 100.Opinie
- kaZ
Denver VPL 100.Opinie
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
- krolix
- kaZ
Denver VPL 100.Opinie
I tego się obawiałem ....
Sprawa jest taka ,że znajomy chce zarchiwizować swoje winyle.Zanlazł coś takiego.Chce mu pomóc ,żeby się w jakies paści nie wplątał.
To się wydawało najprostsze.I co kurna teraz?????
Sprawa jest taka ,że znajomy chce zarchiwizować swoje winyle.Zanlazł coś takiego.Chce mu pomóc ,żeby się w jakies paści nie wplątał.
To się wydawało najprostsze.I co kurna teraz?????
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
- Winters
Denver VPL 100.Opinie
Najlepsza opcja to solidny gramofon, przedwzmacniacz + komputer z przywoitą kartą dźwiękową.
DIOMEDES KATO
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Denver VPL 100.Opinie
Ten Denver to krajalnica supermarketowa bardzo podobna (jeśli nie ta sama) co słynne już Watsony.
Jeśli kolega ma już gramofon to nie ma w sumie problemu. Jeśli nie ma to może mu użyczysz jakiś?
Gramofony z USB to generalnie wtopa, a te co lepsze są jednak droższe (chińskie klony SL-1200mk2 od AT, Reloopa, itd.).
Są też preampy z wyjściem USB (np. od NAD), ale to też jest takie sobie rozwiązanie.
Otóż to.Winters pisze:Najlepsza opcja to solidny gramofon, przedwzmacniacz + komputer z przywoitą kartą dźwiękową.
Jeśli kolega ma już gramofon to nie ma w sumie problemu. Jeśli nie ma to może mu użyczysz jakiś?

Gramofony z USB to generalnie wtopa, a te co lepsze są jednak droższe (chińskie klony SL-1200mk2 od AT, Reloopa, itd.).
Są też preampy z wyjściem USB (np. od NAD), ale to też jest takie sobie rozwiązanie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kaZ
Denver VPL 100.Opinie
Znajomy jednak wziął tego gramiaka.Jesteśmy po pierwszych testach.Tragedii nie ma .Znajomy zadowolony.
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Denver VPL 100.Opinie
Nie wiem co w takim wypadku można by określić mianem "tragedii". Gramofon płyty odtwarza, to ciężko zaprzeczyć.
Problemem jest w jaki sposób te płyty odtwarza.
Jak znajomy nie ma pojęcia o sprzęcie to nie dziwię się, że jest zadowolony z czegoś co tylko działa.
Jak znajomy nie ma pojęcia o sprzęcie to nie dziwię się, że jest zadowolony z czegoś co tylko działa.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kaZ
Re: Denver VPL 100.Opinie
Chodziło o to żeby przegrać płyty na mp3.Upolował gramiak tanio.Z efektu jest zadowolony. Tyle...Wojtek pisze:Nie wiem co w takim wypadku można by określić mianem "tragedii". Gramofon płyty odtwarza, to ciężko zaprzeczyć.
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
- vinylpiotrek
Denver VPL 100.Opinie
Czy tanio?
Jakościowo to jest odpowiednik Fonica Mister Hit, albo Artur, które chodzą po 15 złotych.
Jakościowo to jest odpowiednik Fonica Mister Hit, albo Artur, które chodzą po 15 złotych.

- motown
O przepraszam, uważam, że Artur jest jednak nieco lepszy od tego szmelcu ;]vinylpiotrek pisze:albo Artur
Zresztą, gramofon z wyjściem USB to zło i zawsze będzie najniżej w hierarchii. Nie ma nic gorszego od gramofonu z USB

Pay for that motherfucker record
The Motown Sound™
The Motown Sound™
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Denver VPL 100.Opinie
Czemu?motown pisze: Zresztą, gramofon z wyjściem USB to zło i zawsze będzie najniżej w hierarchii. Nie ma nic gorszego od gramofonu z USB
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- motown
Pytanie retoryczne?Wojtek pisze:Czemu?
Bo komponenty USB wpływają negatywnie na jakość dźwięku (większy szum, zniekształcenia). Zwykle są to tanie, byle jakie układy z Chin. Dlaczego w lepszych / droższych gramofonach nikt nie montuje wyjść USB? Chyba jest ku temu powód. Jak ktoś chce zrobić transfer z winyla to zwykle używa przedwzmacniacza z USB (albo bez jak ma się wypasioną kartę dźwiękową... aalbo wyjście wzmacniacza podłączamy do zwykłej karty) albo jakichś bardziej zaawansowanych konwerterów sygnału analogowego. Ale to Ty tu jesteś specjalistą i na pewno zaraz scharakteryzujesz i omówisz problem ;]
Poza tem, po co ktoś chciałby kopiować muzykę z czarnej płyty do mp3? Cały urok, magia ... i jakość dźwięku pryska

Pay for that motherfucker record
The Motown Sound™
The Motown Sound™
- Kocewicz
- Kontakt:
Denver VPL 100.Opinie
Poza tym większość nagrań jest dostępnych w sieci w jakości, której nie da się osiągnąć w domowych warunkach (może i się da, ale nie z tanim gramofonem USB)motown pisze:
Poza tem, po co ktoś chciałby kopiować muzykę z czarnej płyty do mp3? Cały urok, magia ... i jakość dźwięku pryska
Are you Shure?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Denver VPL 100.Opinie
To by było dość dziwne pytanie retorycznemotown pisze:Pytanie retoryczne?

Ale bajkimotown pisze:Bo komponenty USB wpływają negatywnie na jakość dźwięku (większy szum, zniekształcenia).

Co innego jeśli mówimy o wbudowanym przedwzmacniaczu czy też konwerterze DAC, co oczywiście jest wymagane jeśli gramofon ma port USB.
I ty go chyba nie znaszmotown pisze:Dlaczego w lepszych / droższych gramofonach nikt nie montuje wyjść USB? Chyba jest ku temu powód.

Chodzi o oszczędność przede wszystkim, ale drugą kwestią jest wspomniana obecność wbudowanego preampa, czego chyba też nie trzeba tłumaczyć pod kątem "dlaczego wszystkie gramofony nie mają wbudowanych przedwzmacniaczy?"

Po trzecie, ludzie którzy sięgają po droższy sprzęt raczej ustawiają go przy swoim sprzęcie audio, a nie obok komputera.
Tak więc tutaj nawet działy marketingu nie mają o co walczyć.
Tak, bo w większości wypadków da to lepszy efekt. Jednak to wymaga dodatkowych urządzeń i nieco większej wiedzy/znajomości tematu po stronie użytkownika.motown pisze:Jak ktoś chce zrobić transfer z winyla to zwykle używa przedwzmacniacza z USB (albo bez jak ma się wypasioną kartę dźwiękową... aalbo wyjście wzmacniacza podłączamy do zwykłej karty) albo jakichś bardziej zaawansowanych konwerterów sygnału analogowego.
A w przypadku gramofonu USB jest to wygoda/ułatwienie dla Kowalskiego, który doceni taki wodotrysk bardziej niż np. to, że sam napęd, ramię, wkładka czy napęd gramofonu są "takie sobie"

Gorzej jak akurat mamy nagranie, którego nie ma w sieci ani nigdzie indziejKocewicz pisze:Poza tym większość nagrań jest dostępnych w sieci w jakości, której nie da się osiągnąć w domowych warunkach (może i się da, ale nie z tanim gramofonem USB)

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Denver VPL 100.Opinie
Z szelaków na mp3 nie jest pozbawione sensu...motown pisze:Poza tem, po co ktoś chciałby kopiować muzykę z czarnej płyty do mp3? Cały urok, magia ... i jakość dźwięku pryska