Problem ze starym gramofonem Watson PH 5000

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
maniatm

Post autor: maniatm »

Witam serdecznie,

Od niedawna mam gramofon nieznanego pochodzenia (nie znam jego historii ale raczej sporo przeszedł) w komplecie z masą starych winyli. Mniejsza z historią, problem jest z samym sprzętem. Gramofon jest firmy Watson model PH 5000. Kiedy odpalam cięższe winyle (np. 180g), słychać wyraźnie problem z muzyką, czasem po prostu brzmi to jakby talerz się za wolno obracał (nie jestem na tyle debilem żeby problem był z ustawieniem prędkości). Brzmi to tak jakby ktoś grał na gitarze w której każda struna jest lekko zestrojona. Wydaje mi się, że płyta odtwarza się wolniej tylko przez jakąś część obrotu a przez inną część normalnie ale to już może być moje złudzenie. Można coś na to poradzić (poza słuchaniem lżejszych winyli i zakupem nowego sprzętu co i tak mam nadzieję zrobić)?

No i pewnie powinienem coś z nim zrobić szczególnego skoro znalazłem go nieużywanego od lat. Oprócz przetarcia tony kurzu może jest jakiś sposób żeby go wykalibrować?
kielek

Problem ze starym gramofonem

Post autor: kielek »

Po wpisaniu w google symbolu Twojego gramofonu wychodzi na to,że jest pospolita skrawarka do płyt z wbudowanym wzmacniaczem.Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem zamiast wnikać w budowę tego wynalazku będzie zakup "normalnego" gramofonu,gdyż na tym to szkoda odtwarzać płyty(zapewne wkładka piezo).
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Dokładnie tak jak napisał Poprzednik: kup normalny gramofon a na tym nie odtwarzaj płyt, bo sobie je zniszczysz.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Najlepiej nic na tym już nie odtwarzaj. Te maszyny to pogrom dla plyt i nieporozumienie.

Kup normalny gramofon, a nie zabawkę.
DIOMEDES KATO
maniatm

Post autor: maniatm »

To od razu jak już temat jest założony to co polecacie kupić?

Poszukuje czegoś do słuchania w domu i zależy mi na jakiejś dobrej jakości. Głównie planuje odtwarzać rock/ rock progresywny z lat 70/80 i ew. heavy metal.

Gramofon podłączony zostanie pod wzmacniacz Yamaha dsp-ax640se.

Powinienem szukać czegoś nowego, czy skupić się na starociach używanych? A może poczekać i kupić coś w anglii? (wybieram się tam na początku grudnia)

Ustalmy przedział cenowy na ok.500zł max ale mile widziane tańsze alternatywy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Watson PH 5000 i stary gramofon? Ojoj, to coś nie tak. Ten gramofon jest tak stary, że ja nadal go widuję na półkach hipermarketów, więc nie wiem, może starość sprzętu liczymy w miesiącach? :)

Tak jak pisali poprzednicy, z tym sprzętem nie da się nic zrobić, a problemy ze stabilnością obrotów są dość oczywiste jak się spojrzy pod plastikowy talerzyk.
maniatm pisze:To od razu jak już temat jest założony to co polecacie kupić?
Tak to my tutaj nie działamy :)
maniatm pisze:Gramofon podłączony zostanie pod wzmacniacz Yamaha dsp-ax640se.
To dołącz do kosztów przedwzmacniacz gramofonowy.
maniatm pisze:Powinienem szukać czegoś nowego, czy skupić się na starociach używanych?
Coś nowego do 500 złotych? Nie ma o czym rozmawiać :)
maniatm pisze:A może poczekać i kupić coś w anglii? (wybieram się tam na początku grudnia)
A to już od Ciebie zależy czy chcesz się zająć importem.
maniatm pisze:Ustalmy przedział cenowy na ok.500zł max ale mile widziane tańsze alternatywy.
To zapraszam tutaj: http://winyl.net/viewtopic.php?f=46&t=351
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ