Dzień dobry,
Szanowni, to mój pierwszy post (drugi po przywitaniu) więc proszę o wyrozumiałość

znalazłem ostatnio u rodziców w piwnicy taki oto sprzęt: Siemens RW555. To moja pierwsza styczność z gramofonem i winylami (żadnego nawet nie mam) więc mam trochę pytań. Zanim napisalem tego posta to trochę, rzecz jasna poczytałem, jak działa i z czego jest zbudowany gramofon
Sprzęt po odkurzeniu poza: wyrwanym wtykiem (pewnie DIN), porysowaną mocno klapą (jak będzie działał to kiedyś ją sobie przeszlifuję i wypoleruję), wyłamanym takim plastikowym klipsem który chyba trzymał ramie "w stanie spoczynku" oraz brakiem igły wygląda całkiem ok.
Odkręciłem obudowę, zajrzałem do środka, było sucho i wygladalo całkiem ok jak na sprzęt ponad 50 letni.
1. Po kilku dniach w domu, podłączyłem do prądu, swiatelko sie zaswiecilo, wcisnałem start, talerz kreci a ramie samo leci nad talerz

wiec mechanicznie jakby działa. Tutaj pierwsze pytanie - może mi ktoś opisać/zaznaczyć które elementy i czym wyczyscic/nasmarować/naoliwić ? Nie był używany ok. 30 lat wiec na pewno trzeba taki zabieg przeprowadzić.
2. Wtyk - zarobiłem RCA, po prostu sygnal do sygnalu, oplot do plaszcza wtyku. NIe robilem nic z kwestia osobnego uziemienia. Po podłączeniu do wzmaka do wejscia PHONO (Yamaha A-S701) nie slyszę żadnego brumienia, jedynie jak podkrece regulacje glosnosci do polowy mniej wiecej to slychac szum w kolumach. Czy może sie ono pojawic pozniej podczas odtwarzania plyty, czy raczej będzie ok ? Na 1 zdjęciu widać jak to jest podłączone w środku.
3. wkładka/Igła, a dokładniej jej brak

jest tylko ten czerwony plasticzek. Zamowilem na Amazonie jakiś zamiennik firmy Thakker ATN 13 i nie wiem czy sie nie pospieszylem, bo czy ta wkładka (AT13Eav) jest sprawna ? internetowy kolega, chat gpt podpowiedzial, zebym wykonal "test" i tak zrobilem... Po dotknieciu malym srubokretem lutów kabelkow czerwonego i bialego slychac bylo w kolumnach odpowiednio lewej/prawej jakies dzwieki, ale czy to oznacza że ona działa ? Czy wkladka to system 0/1 że działa albo nie ? Czy może działać ale z racji swojego wieku będzie działać słabo, zniekształcać dzwięki itp ? Czy może lepiej zamiast tej igły zamowic całą nową wkładkę z igła lub calego headshella ?
Zaznaczę odrazu że nie zamierzam gonić króliczka, chciałbym żeby ten gramofon poprawnie odtwarzał muzykę z winyli, których nie bede mial za wiele i fanatykiem czarnej plyty nie zostanę (nie zamierzam

). Na co dzień muzykę odtwarzam ze streamer'a i tak zostanie. Gramofonu bede pewnie chciał (będę miał czas) posluchac raz w miesiacu, wieczorem przy szklaneczce whisky i traktuję to jako ciekawostka/działający gadżet zamierzchłych czasów

- Co za tym idzie na pewno nie chce inwestować w ten sprzęt zbyt wiele pieniążków.