AT-LP120XBT-USB - uziemienie gramofonu
-
AT-LP120XBT-USB - uziemienie gramofonu
Witam wszystkich forumowiczów
Posiadam gramofon Audio technica AT-LP120XBT-USB,
niestety instalacja w moim pokoju w którym stoi gramofon jest nie uziemiona. Chce uziemić gramofon, by cieszyć się jak najlepszym i niezakłóconym dźwiękiem.. Do tej pory wymieniłem filcowa mate na kombinacje guma + skóra, i kupiłem listwę z filtrem przeciwzakłóceniowym. Podłączyłem kabel uziemienia do śruby GND w gramofonie, a drugi kabel uziemienia do subwoofera aktywnego do śrubki z tyłu obudowy metalowej płytki i głośników. Subwoofer posiada wbudowany wzmacniacz czy to dobre połączenie, czy jednak lepiej zostawić wbudowany przedwzmacniacz w spokoju i kupić np. przedwzmacniacz Pro Ject Phono Box S2 i z nim połączyć kabelki uziemienia i RCA do głośników?.
Posiadam gramofon Audio technica AT-LP120XBT-USB,
niestety instalacja w moim pokoju w którym stoi gramofon jest nie uziemiona. Chce uziemić gramofon, by cieszyć się jak najlepszym i niezakłóconym dźwiękiem.. Do tej pory wymieniłem filcowa mate na kombinacje guma + skóra, i kupiłem listwę z filtrem przeciwzakłóceniowym. Podłączyłem kabel uziemienia do śruby GND w gramofonie, a drugi kabel uziemienia do subwoofera aktywnego do śrubki z tyłu obudowy metalowej płytki i głośników. Subwoofer posiada wbudowany wzmacniacz czy to dobre połączenie, czy jednak lepiej zostawić wbudowany przedwzmacniacz w spokoju i kupić np. przedwzmacniacz Pro Ject Phono Box S2 i z nim połączyć kabelki uziemienia i RCA do głośników?.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Uziemienie gramofonu
Gramofonu nie uziemia się do gniazdka. Wystarczy że masa gramofonu trafi do masy pre lub wzmacniacza.
Nie kombinuj za dużo bo narobisz pętli i dopiero wtedy będzie hałasowało
Nie kombinuj za dużo bo narobisz pętli i dopiero wtedy będzie hałasowało
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Czyli kupić przedwzmacniacz np. taki jak wyżej przeze mnie przytoczony połączyć kable RCA do gramofonu i śruby GND w gramofonie, następnie do pre GND, i następnie RCA do Subwoofera i głośników?.
-
- Gramofon: Technics D202, Q202
Nie słyszałem S2 ale miałem DS , na tamte czasy droższy niż teraz kosztuje S2 i brzmiał chłodno i tak jakby z metalicznym nalotem. Chłodny przekz bez masy przed słuchającym. Nie było żle (podobne granie jak cambridge CP2) ale czy za ta kwotę nie można by było się pokusić o lepsza używkę !!! A jak już koniecznie pro ject to może DS+. Podobno (opinia sprzedawcy) to już zupełnie inna konstrukcja i klasa wyżej. Bez odsłuchu bym nie kupił w ciemno tak czy inaczej. Miałem też na testach z naszego forum Buphono, którąś z pierwszych wersji i jeśli mnie pamięć nie myli to wypadł nieco lepiej od Pro jescta DS. Przyzwoity sprzęt, a przecież były kolejne poprawki wiec powinno być lepiej. Koledzy pewnie wrzuca jakieś ciekawe propozycje wiec będziesz miał o czym myśleć 

- Bacek
Strasznie skomplikowanie, nie łąpię co wzmacniacz wbudowany w subwoofer ma do pre gramofonowego. Tak czy siak. Jak korzystasz z pre w gramofonie to pewnie gdn w ogóle nie musisz podłączać. Jak będziesz miał osobne pre gramofonowe to gnd z gramofonu do gnd w pre i tyle jeżeli chodzi o gnd.
A czy potrzebujesz czy nie osobnego pre to już dyskusja zupełnie nie związana z GND.
A czy potrzebujesz czy nie osobnego pre to już dyskusja zupełnie nie związana z GND.
-
Chodzi o to, że nie mam uziemienia w gniazdkach w pokoju w którym stoi gramofon, więc uziemienie gramofonu do pre poprawiłoby dźwięk tak myślę, mam matę z Vinyl Spot kombinacja guma i skóra z otworem ściśle przylegającym do szpindla i takie uziemienie pomogłoby tak macie odprowadzać ładunki do ziemi. No chyba że się mylę.
- Bacek
Źle myślisz. Poprawne uziemienie nie poprawia dźwieku tylko zmniejsza przydźwiek. No i nie ma nic wspólnego z ziemią ani z gniazdkami zasilającymi. Wręcz uziemienie do gniazdek zasilających kilku urządzeń w torze na raz może tylko powiększyć przydźwiek. Ma być tak jak w moim poprzednim poście.
-
Czyli tak mogę kupić lepszy przedwzmacniacz niż ten wbudowany by zwiększyć jakość odtwarzanego dźwięku.
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Re: AT-LP120XBT-USB - uziemienie gramofonu
Przy tym gramofonie nie warto dokupować zewnętrznego pre bo ten wbudowany i tak będzie psuł dźwięk, nawet jak go niby wyłączysz.Starlord123 pisze: ↑01 wrz 2025, 19:04Czyli tak mogę kupić lepszy przedwzmacniacz niż ten wbudowany by zwiększyć jakość odtwarzanego dźwięku.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Z tego co poczytałem to poprzedni model AT-120 miał jakieś problemy jak wyłączyło się wbudowany pre, ale modele z X mają wszystko poprawione i przełączenia na Phono całkiem odłącza wbudowany preamp.
- cobra
- Gramofon: SL-Q33
Mylone jest tu uziemienie z połączeniem mas gramofonu i przedwzmacniacza lub / i wzmacniacza.
W tym przypadku chodzi tylko o połączenie mas obu urządzeń.
W tym przypadku chodzi tylko o połączenie mas obu urządzeń.
Technics SL-Q33, Benz Micro Silver / Empire 2000 / Empire 4000 / Z-4s / MP-110 / Shure M75, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Cześć!

W sumie fajnie,

Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 

- Obywatel
Ktoś to potwierdził, czy to tylko deklaracja producenta?Starlord123 pisze: ↑01 wrz 2025, 21:12ale modele z X mają wszystko poprawione i przełączenia na Phono całkiem odłącza wbudowany preamp
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- Bacek
Do pewnego stopnia można to sprawdzić nieinwazyjnie. Jeżeli po odłączeniu wewnętrznego pre nadal będzie działać to poprzez usb to nie jest całkowicie odłączone. Jak nie będzie to nadal nie ma 100% pewności.
- Obywatel
To USB jest potrzebne w gramofonie jak świni siodło. Mogliby sobie z tym dać spokój...