Pokrywa - opuszczona, czy podniesiona?
- WojtekW
Mam takie pytanie, co może niektórych może pewnie rozśmieszyć, ale w sumie odpowiedzi nie mogłem nigdzie znaleźć, więc pytam. Czy w trakcie słuchania płyt pokrywa od gramofonu powinna być podniesiona, czy opuszczona? Czy nie ma znaczenia?
-
Podobno prawdziwi "audiofile" słuchają winyli bez pokrywy.Sam podczas odsłuchu pokrywę mam opuszczoną ze względu na kurz i możliwość jej niekontrolowanego opadnięcia,co spowodowało by zapewne spore szkody 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak się trochę pomyśli i ma się trochę wyobraźni to odpowiedź powinna być oczywista.
Odpowiedzi na to pytanie nawet w instrukcjach obsługi nie podają
Tak więc wszystko zależy od użytkownika, ale jak już mamy tą pokrywę to lepiej jednak odsłuchiwać płyty z opuszczoną.
Odpowiedzi na to pytanie nawet w instrukcjach obsługi nie podają

Tak więc wszystko zależy od użytkownika, ale jak już mamy tą pokrywę to lepiej jednak odsłuchiwać płyty z opuszczoną.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Kocewicz
- Kontakt:
Wszystko zależy od warunków lokalnych. U mnie na przykład, ze względu na zabudowę, dużo wygodniej słuchać bez pokrywy. Zakładam ją (nastawiana, zawiasy odkręciłem - znowu kwestia zabudowy) tylko gdy przewiduję dłuższe nieużytkowanie gramofonu.
Nasi przodkowie nie zawsze miewali takie dylematy - spróbujcie zamknąć pokrywę przy odtwarzaniu np. w krajowym Arturze
Nasi przodkowie nie zawsze miewali takie dylematy - spróbujcie zamknąć pokrywę przy odtwarzaniu np. w krajowym Arturze

Are you Shure?
- Waluch
jasne ,że tak i różnice słychaćkielek pisze:Podobno prawdziwi "audiofile" słuchają winyli bez pokrywy
szczególnie jeśli słuchasz głośno, wtedy drgania przenoszą się na pokrywę a następnie na cały gramofon
jeśli preferujesz słuchanie po ciuchu lub na słuchawkach wtedy wg mnie nie ma znaczenia czy pokrywa jest opuszczona, podniesiona czy zdjęta
- Winters
Prędzej masz źle ustawione kolumny względem gramofonu i sprzęga (tak jak mikrofon).Waluch pisze:szczególnie jeśli słuchasz głośno, wtedy drgania przenoszą się na pokrywę a następnie na cały gramofon
jeśli preferujesz słuchanie po ciuchu lub na słuchawkach wtedy wg mnie nie ma znaczenia czy pokrywa jest opuszczona, podniesiona czy zdjęta
DIOMEDES KATO
-
Re: Pokrywa - opuszczona, czy podniesiona?
Myślę,że chyba nie o sprzężenia Waluchowi chodziło.Swoją drogą kiedyś już testowałem głośne słuchanie bez pokrywy,bo z opinią podobną do Walucha można spotkać się na innych forach i jakoś nie odczułem różnicy,a pisząc post, test ten ponawiam i nie wiem czy to kwestia autosugestii,ale jakbym nieco lepiej odbierał dźwięki bez pokrywyWinters pisze:Prędzej masz źle ustawione kolumny względem gramofonu i sprzęga (tak jak mikrofon).Waluch pisze:szczególnie jeśli słuchasz głośno, wtedy drgania przenoszą się na pokrywę a następnie na cały gramofon

- Waluch
tak jak kielek pisze , nie o sprzęganie mi chodziło a drgania powodowane przez głośniki basoweWinters pisze:Prędzej masz źle ustawione kolumny względem gramofonu i sprzęga (tak jak mikrofon).
każdy zrobi jak mu wygodniej, ja tylko napisałem ja ja to widzę
- vinylpiotrek
Re: Pokrywa - opuszczona, czy podniesiona?
Opuszczona pokrywa ma sens przy słuchaniu cicho, gdyż pomaga wytłumić dźwięk słyszalny "z pod igły:, który nie jet dostatecznie zagłuszany przez głośniki.
szczególnie dokuczliwe jest to przy nagrywaniu na taśmę przy użyciu opcji podsłuchu z taśmy, wtedy dźwięk w głośnikach jest opóźniony o około 1/2s i nawet przy głośnym słuchaniu dźwięk z pod igły jest słyszalny i szczególnie denerwujący.
szczególnie dokuczliwe jest to przy nagrywaniu na taśmę przy użyciu opcji podsłuchu z taśmy, wtedy dźwięk w głośnikach jest opóźniony o około 1/2s i nawet przy głośnym słuchaniu dźwięk z pod igły jest słyszalny i szczególnie denerwujący.