konserwacja Rega P2

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
przemko77

konserwacja Rega P2

Post autor: przemko77 »

Panowie mam ogromną prośbę o pomoc zwłaszcza że sprawa wygląda trochę kuriozalnie Otóż kupiłem gramofon Rega P2 w czerwcu 2020r do dnia dzisiejszego grał max 5-6 godzin ostatni raz słuchałem rok temu jakieś 20 minut Wczoraj włączyłem i z pod talerza dochodzi taki dziwny odgłos jakby coś ocierało ale pojawia się to równym odstępie czasu jakby cyklicznie nie jest to głośne Wyczytałem w necie że powinno być cicho ewentualnie taki świst Po zdjęciu talerza jest też Czy może to być wina że smar jakoś zgęstniał czy może wyparował albo coś , bo łożysko się chyba nie wytarło Tak myślę że może zacząć od ponownego nasmarowania łożyska pod talerzem ale nie wiem czy dobrze myślę Mam prośbę może podpowiecie od czego zacząć
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: konserwacja Regi

Post autor: darkman »

No tak. Zacząłbym od wpuszczenia tam kropelki oleju maszynowego (uwaga: nie smaru, jak napisałeś). Co prawda jeśli cyklicznie to może coś zawadza lub wpadło.
Sprawdź poprawność założenia napędu i talerza, obejrzyj talerzyk przeniesienia napędu i pokręć nim wolno.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

przemko77 pisze:
03 lut 2025, 19:56
bo łożysko się chyba nie wytarło Tak myślę
Zawsze możesz wyjąć kulkę i sprawdzić w jakim jest stanie , wyczyścić wszystko dokładnie patyczkiem kosmetycznym i olej maszynowy , jak darkman pisze , tylko jedną kroplę na kulkę, a drugą kroplę rozsmaruj na ośce .Może być full syntetyk silnikowy .
Spotkałem się z zestawami do Regi : 2 gumki , kulka i olejek . Widocznie kulki robili z gównolitu .Gramofon produkowany chyba dopiero 8 lat .
To rodzime Bernardy ponad 40 lat się kręciły na jednej kulce .
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 8-)
przemko77

Panowie dzięki serdeczne a może być taki olej czy lepiej coś innego kupić
https://allegro.pl/oferta/srodek-posliz ... 0724141413
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: konserwacja Rega P2

Post autor: darkman »

Może. Analogis sobie zaaftermarketował, a ja kupuję zwykły za 9 zeta olije maszynowy "do maszyn do szycia" (w Mrówce kupuję zwykle), nie ma sensu przepłacać za napis na etykietce. (syntetyczny jak Dario Antonio napisał też mam, zwykły - zależy do czego to używam pod względem gęstości, też spoko).
Dario Antonio pisze:
03 lut 2025, 21:16
To rodzime Bernardy ponad 40 lat się kręciły na jednej kulce .
To jest właśnie zabawne. Nowa Rega i już coś chrobota, a mój stary Altus jak odpaliłem kilka lat temu bo dla zabawy robiłem mu startup po 20 latach leżenia - odkręcił się od razu, mało'm w mordę nie dostał od tego pędu powietrza :) bo szedł jak burza).

No ale miejmy nadzieję, że ten Przemkowy to tylko z lenistwa i zaraz się rozrusza. Gumka po roku to wręcz niemożliwe by miała oznaki parcienia czy nawet zmiany parametrów jakichkolwiek.
Awatar użytkownika
Dario Antonio

przemko77 pisze:
03 lut 2025, 21:30
Panowie dzięki serdeczne a może być taki olej czy lepiej coś innego kupić
https://allegro.pl/oferta/srodek-posliz ... 0724141413
Podejrzewam , że to silnikowy jest , zresztą większość olejów, konfekcjonowanych jako maszynowe , jest takich jak silnikowe najgorszego sortu ,
Olej do maszyn do szycia jest przeżroczysty , tylko cena niech Cię nie powali . ;)
https://allegro.pl/oferta/olej-wazelino ... _DkQ&gQT=1
Awatar użytkownika
Dario Antonio

darkman pisze:
04 lut 2025, 08:11
bo szedł jak burza
to musisz smarować olejem do rajdówek , jak takie obroty , polecam :5w50 Molygen ;)
darkman pisze:
a mój stary Altus
tam jest wszystko zasmarowane ruskim smarem do samolotów (winda) i czołgów (reszta) , to jeszcze pochodzi .
A teraz to masz ,dla chłopczyków w przyciasnych spodniach specjalistyczne, i kur...a antyalergiczne ,jeszcze . :lol:
przemko77

Dario Antonio pisze:
04 lut 2025, 21:18
darkman pisze:
bo szedł jak burza
to musisz smarować olejem do rajdówek , jak takie obroty , polecam :5w50 Molygen ;)
darkman pisze:
a mój stary Altus
tam jest wszystko zasmarowane ruskim smarem do samolotów (winda) i czołgów (reszta) , to jeszcze pochodzi .
A teraz to masz ,dla chłopczyków w przyciasnych spodniach specjalistyczne, i kur...a antyalergiczne ,jeszcze . :lol:
Rozumiem że chcesz być dowcipny myślałem że to forum trzyma jakiś poziom merytoryczny
Awatar użytkownika
Dario Antonio

przemko77 pisze:
05 lut 2025, 15:16
Rozumiem że chcesz być dowcipny
A dotyczy to Twojego problemu , że się tak unosisz ?
A tak poza tym zgrzytem ,udało Ci się opanować to tarcie ?
ODPOWIEDZ