konserwacja Rega P2
-
konserwacja Rega P2
Panowie mam ogromną prośbę o pomoc zwłaszcza że sprawa wygląda trochę kuriozalnie Otóż kupiłem gramofon Rega P2 w czerwcu 2020r do dnia dzisiejszego grał max 5-6 godzin ostatni raz słuchałem rok temu jakieś 20 minut Wczoraj włączyłem i z pod talerza dochodzi taki dziwny odgłos jakby coś ocierało ale pojawia się to równym odstępie czasu jakby cyklicznie nie jest to głośne Wyczytałem w necie że powinno być cicho ewentualnie taki świst Po zdjęciu talerza jest też Czy może to być wina że smar jakoś zgęstniał czy może wyparował albo coś , bo łożysko się chyba nie wytarło Tak myślę że może zacząć od ponownego nasmarowania łożyska pod talerzem ale nie wiem czy dobrze myślę Mam prośbę może podpowiecie od czego zacząć
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: konserwacja Regi
No tak. Zacząłbym od wpuszczenia tam kropelki oleju maszynowego (uwaga: nie smaru, jak napisałeś). Co prawda jeśli cyklicznie to może coś zawadza lub wpadło.
Sprawdź poprawność założenia napędu i talerza, obejrzyj talerzyk przeniesienia napędu i pokręć nim wolno.
Sprawdź poprawność założenia napędu i talerza, obejrzyj talerzyk przeniesienia napędu i pokręć nim wolno.
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Zawsze możesz wyjąć kulkę i sprawdzić w jakim jest stanie , wyczyścić wszystko dokładnie patyczkiem kosmetycznym i olej maszynowy , jak darkman pisze , tylko jedną kroplę na kulkę, a drugą kroplę rozsmaruj na ośce .Może być full syntetyk silnikowy .
Spotkałem się z zestawami do Regi : 2 gumki , kulka i olejek . Widocznie kulki robili z gównolitu .Gramofon produkowany chyba dopiero 8 lat .
To rodzime Bernardy ponad 40 lat się kręciły na jednej kulce .
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 

-
Panowie dzięki serdeczne a może być taki olej czy lepiej coś innego kupić
https://allegro.pl/oferta/srodek-posliz ... 0724141413
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: konserwacja Rega P2
Może. Analogis sobie zaaftermarketował, a ja kupuję zwykły za 9 zeta olije maszynowy "do maszyn do szycia" (w Mrówce kupuję zwykle), nie ma sensu przepłacać za napis na etykietce. (syntetyczny jak Dario Antonio napisał też mam, zwykły - zależy do czego to używam pod względem gęstości, też spoko).
bo szedł jak burza).
No ale miejmy nadzieję, że ten Przemkowy to tylko z lenistwa i zaraz się rozrusza. Gumka po roku to wręcz niemożliwe by miała oznaki parcienia czy nawet zmiany parametrów jakichkolwiek.
To jest właśnie zabawne. Nowa Rega i już coś chrobota, a mój stary Altus jak odpaliłem kilka lat temu bo dla zabawy robiłem mu startup po 20 latach leżenia - odkręcił się od razu, mało'm w mordę nie dostał od tego pędu powietrzaDario Antonio pisze: ↑03 lut 2025, 21:16To rodzime Bernardy ponad 40 lat się kręciły na jednej kulce .

No ale miejmy nadzieję, że ten Przemkowy to tylko z lenistwa i zaraz się rozrusza. Gumka po roku to wręcz niemożliwe by miała oznaki parcienia czy nawet zmiany parametrów jakichkolwiek.
- Dario Antonio
Podejrzewam , że to silnikowy jest , zresztą większość olejów, konfekcjonowanych jako maszynowe , jest takich jak silnikowe najgorszego sortu ,przemko77 pisze: ↑03 lut 2025, 21:30Panowie dzięki serdeczne a może być taki olej czy lepiej coś innego kupić
Olej do maszyn do szycia jest przeżroczysty , tylko cena niech Cię nie powali .

https://allegro.pl/oferta/olej-wazelino ... _DkQ&gQT=1

- Dario Antonio
to musisz smarować olejem do rajdówek , jak takie obroty , polecam :5w50 Molygen

tam jest wszystko zasmarowane ruskim smarem do samolotów (winda) i czołgów (reszta) , to jeszcze pochodzi .
A teraz to masz ,dla chłopczyków w przyciasnych spodniach specjalistyczne, i kur...a antyalergiczne ,jeszcze .

-
Rozumiem że chcesz być dowcipny myślałem że to forum trzyma jakiś poziom merytorycznyDario Antonio pisze: ↑04 lut 2025, 21:18to musisz smarować olejem do rajdówek , jak takie obroty , polecam :5w50 Molygen
tam jest wszystko zasmarowane ruskim smarem do samolotów (winda) i czołgów (reszta) , to jeszcze pochodzi .
A teraz to masz ,dla chłopczyków w przyciasnych spodniach specjalistyczne, i kur...a antyalergiczne ,jeszcze .![]()
- Dario Antonio
A dotyczy to Twojego problemu , że się tak unosisz ?
A tak poza tym zgrzytem ,udało Ci się opanować to tarcie ?