Pro-Ject RPM 5.1 Goldring 1012GX
- sk-victor
- Gramofon: Technics SL-1500C
Pro-Ject RPM 5.1 Goldring 1012GX
Po latach różnych gramofonów w tym tangencjalnych Technicsów, Philips 877, Technics SL-1310 mkII z różnymi Shurami, Audiotechnikami itd. kupiłem to co w temacie. Wiem Pro-Ject jest raczej niezbyt kochany na tym forum. Ale.... Po prostu to co słyszę teraz wywaliło mnie dosłownie z butów. Powiem tak... nie wiedziałem, że gramofon może TAK zagrać. Dodatkowo moje płyty zyskały nowe życie. Pewnie igła z tym szlifem operuje troszkę w innych rejonach rowka tych mniej zniszczonych życiem. Oczywiście obsługa Pro-Jecta jest jaka jest ale to GRA.
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Re: Pro-Ject RPM 5.1 Goldring 1012GX
Oj tam zaraz niezbyt kochany, nie każdy lubi jego wyglądsk-victor pisze: ↑23 sie 2024, 11:09Po latach różnych gramofonów w tym tangencjalnych Technicsów, Philips 877, Technics SL-1310 mkII z różnymi Shurami, Audiotechnikami itd. kupiłem to co w temacie. Wiem Pro-Ject jest raczej niezbyt kochany na tym forum. Ale.... Po prostu to co słyszę teraz wywaliło mnie dosłownie z butów. Powiem tak... nie wiedziałem, że gramofon może TAK zagrać. Dodatkowo moje płyty zyskały nowe życie. Pewnie igła z tym szlifem operuje troszkę w innych rejonach rowka tych mniej zniszczonych życiem. Oczywiście obsługa Pro-Jecta jest jaka jest ale to GRA.

Ja tam wolę swojego czołga

No ale jak ma nie grać, jak wkładką podwoiłeś wartość zestawu

[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
No skąd, że nie lubiany? Po prostu obiektywnie oceniany. Jak się podoba i jesteś zadowolony, to looz. Miłość jest ślepa, bo kocha się za nic. A wkładka bardzo, bardzo, fajna z bdb półki, ostry szlif - ciekawy GX Giger_2 i to ona tu gra pierwsze skrzypce. I może o to chodzi waśnie.
Tylko się cieszyć, bo obchodzi Ciebie, że ktoś nie lubi Twojego gramofonu .?.?.? u mnie tego typu oceny zawsze wzbudzają uśmiech politowania, jeśli dotyczą akurat mojego modelu, sprzętu czy wkładki. To generalnie walą mnie jak kilko kitu. Głuchy nie jestem. Jeszcze.

Tylko się cieszyć, bo obchodzi Ciebie, że ktoś nie lubi Twojego gramofonu .?.?.? u mnie tego typu oceny zawsze wzbudzają uśmiech politowania, jeśli dotyczą akurat mojego modelu, sprzętu czy wkładki. To generalnie walą mnie jak kilko kitu. Głuchy nie jestem. Jeszcze.

- sk-victor
Jedzie jeszcze do mnie Technics SL-1500C też w dobrym budżecie. Tak się właśnie zastanawiam co zostawić Projecta RPM 5.1 czy SL-1500. Zakładam że oba z Goldringiem będą grały pięknie. Technics kusi techniką a RPM mi się podoba 
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Możesz mieć dwa chyba, że musisz sprzedać to zdecydowanie zostawiłbym technicsa.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
- sk-victor
Zrobiłem porównanie. Technics z Ortofonem 2M RED i ProJect z Godringiem.... Jezu różnica taka, że żona z kuchni usłyszała. Oczywiście wiem, wiem daj Technicsowi Goldringa. Na razie nie chciałem naruszać kalibracji i tak się bawiłem kontrolnie aby mieć jakieś nauszne porównanie. Tak się bawiłem, że mi Goldring na mate kręcącą się opadł. Aż z bólu zawyłem...
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Ale wszystko w porządku z igłą? Mam nadzieję
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- darkman
- Kontakt:
Ostra jest. Tylko się wbiła w biurko i tyle
dziurkę w blacie można zaszpachlować i potem bejca + wernix do renowacji.
SL1500C z nowej serii bardzo fajny, ale dobrego budżetu to on nie ma z założenia. Jeden z lepszych modeli w tej chwili wartych nabycia, choć bez względnej gloryfikacji. Ostatnio coś koło miesiąca taki użytkowałem intensywnie, prawie po całych dniach grania towarzyszącego. Bardzo przyjazna maszyna.
Co do 2MRed i Goldi, to zaskakująca opinia nieco, bo Red detalicznie ostry z podbarwieniem, więc kosmicznej różnicy zwłaszcza w dynamice być nie może. Jest w prezentacji i detalu oraz naturalnej głębi, podczas gdy Red owej naturalności jest pozbawiona, ale skoro tak słyszysz to też cool. Tyle słyszę ja i opisuję jako własną impresję co do brzmienia.

SL1500C z nowej serii bardzo fajny, ale dobrego budżetu to on nie ma z założenia. Jeden z lepszych modeli w tej chwili wartych nabycia, choć bez względnej gloryfikacji. Ostatnio coś koło miesiąca taki użytkowałem intensywnie, prawie po całych dniach grania towarzyszącego. Bardzo przyjazna maszyna.
Co do 2MRed i Goldi, to zaskakująca opinia nieco, bo Red detalicznie ostry z podbarwieniem, więc kosmicznej różnicy zwłaszcza w dynamice być nie może. Jest w prezentacji i detalu oraz naturalnej głębi, podczas gdy Red owej naturalności jest pozbawiona, ale skoro tak słyszysz to też cool. Tyle słyszę ja i opisuję jako własną impresję co do brzmienia.
- sk-victor
No właśnie zabrakło w RED tego powietrza, przestrzeni, oddechu. Owszem był kłujący po uszach ale właśnie kłujący a nie "skrzący" się perlisty. Dzwoneczki dzwoniły ale bez tego wybrzmienia, tej aury pozostającej po dźwięku zasadniczym

Chyba tak

- sk-victor
Tylko winda w nim jest mało przyjazna. Dawne rozwiązania były bardziej płynne. Tutaj to opuszczanie ramienia takie jakieś dziwne. A auto lift stuka elektromagnesem niekulturalnie. Punkt zadziałania auto stopu jest regulowany w... menu serwisowym, ech co za czasy. Tutaj w niby prostym gramofonie pełno elektroniki ze sterowanie prockiem a w PJ deska z silnikiem zawieszonym na gumce od gaci...darkman pisze: ↑24 sie 2024, 08:29SL1500C z nowej serii bardzo fajny, ale dobrego budżetu to on nie ma z założenia. Jeden z lepszych modeli w tej chwili wartych nabycia, choć bez względnej gloryfikacji. Ostatnio coś koło miesiąca taki użytkowałem intensywnie, prawie po całych dniach grania towarzyszącego. Bardzo przyjazna maszyna.
- darkman
- Kontakt:
Autolift poprzełaczaj kikukrotnie kombinacją przycisków, powinno zaskoczyć o ile zrobisz to z przerwami np na odtworzenie 2-3 utworów końcowych.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Goldringi serii 1000 są bardzo spoko i nadal wypadają bardzo korzystnie cenowo, choć gorzej niż w czasach przed-brexitowych.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- sk-victor
Cóż tak po prawdzie, podoba mi się Pro-Ject 5.1. Ta jego surowość i 100% manualność generalnie mi nie przeszkadza a nawet w sumie jest fajna. Napęd wbrew temu co czytałem jest absolutnie niesłyszalny i silnik działa znakomicie. Jednak muszę coś wybrać. Pewnie pozostanie ze mną SL-1500C z Goldringiem. Wieczorem wystawię RPM 5.1 do działu sprzedaży. Zestaw jest kompletny. Gramofon, docisk, karton, papiery. Dodatkowo Speed box II i pokrywa. Czyli fajny zestaw. Stan gramofonu bez przesady mogę określić - jak nowy. Wkładka z którą go wystawię to Ortofon OM z igłą 10
- sk-victor
On działa ok tylko jego zadziałanie jest głośne i nieprzyjemne. Słychać zadziałanie elektromagnesu. Wiedząc jak odbywało się to w gramofonach z czysto mechanicznym automatem to jest to jakby cofnięcie się w rozwoju
- sk-victor