Witam,
mój Pioneer PL-570 nabawił się pierwszej poważnej awarii.
Problem właściwie występuje nieregularnie bez jakiś specjalnych okoliczności. Czasem jestem w stanie odsłuchać całą płytę a czasami w połowie płyty ramie samo się podnosi, a w gramofonie coś zaczyna „cykać”, ramię wraca i z powrotem próbuje się odłożyć na płytę ale opuszcza się tylko do połowy i znowu wraca.
Poniżej film z nagraniem całej sytuacji:
https://youtu.be/JWKskzlieSE
Czy ktoś mi jest w stanie podpowiedzieć co może być przyczyną? Może ktoś miał podobny problem i udało się go rozwiązać? „Znam podstawy elektroniki” więc chciałbym samodzielnie spróbować naprawić jeżeli jakimś cudem okaże sie, że to nic poważnego. Jak nie to wizyta w serwisie.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Piotr
Pioneer PL-570 Awaria ramienia?
-
- Gramofon: Pioneer pl-570
Pioneer PL-570 Awaria ramienia?
Pylon Diamond 25, Audiolab 6000A play, Pro-Ject Tube Box S2, Pioneer PL-570, Ortofon 2M Bronze
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Pioneer PL-570 Awaria ramienia?
Czyli jakiś problem z automatyką. Zajrzyj do środka, poobserwuj co się dzieje podczas pracy automatu to będziesz coś więcej wiedział.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Pioneer pl-570
Wiesz co, rozkręciłem gramofon i obserwowałem to co dzieje sie „pod maską” kiedy ramię zaczyna stukać i nawet wiem który element to robi (tak mi się przynajmniej wydaje) tylko właśnie pytanie co mogę teraz z tym zrobić, bo takiej części raczej już nie dostanę zamiennie, albo z czego może wynikać awaria tej części?
Myślałem że może ktoś miał podobny problem, bo dla mnie to wyglądało na początku jak jakiś problem z polem magnetyczny
I zastanawiałem się czy to np nie kwestia uziemienie i potrzebna by była wymiana tego starego przewodu.
Myślałem że może ktoś miał podobny problem, bo dla mnie to wyglądało na początku jak jakiś problem z polem magnetyczny
I zastanawiałem się czy to np nie kwestia uziemienie i potrzebna by była wymiana tego starego przewodu.
Pylon Diamond 25, Audiolab 6000A play, Pro-Ject Tube Box S2, Pioneer PL-570, Ortofon 2M Bronze
-
- Gramofon: Pioneer PL-112D
Moim zdaniem na start sprawdzenie oporów ramienia. Być może coś, gdzieś się blokuje i automatyka wariuje.
Do tego sprawdzenie fotorezystorów, jeżeli to one odpowiadają, za pracę automatyki oraz wymiana elektrolitów.
Do tego sprawdzenie fotorezystorów, jeżeli to one odpowiadają, za pracę automatyki oraz wymiana elektrolitów.
Pioneer PL-112D + AT VM-95ML | Denon PMA 880R po tuningu | Denon DCD 1460 po tuningu | Pylon Audio Pearl 27 | Sennheiser HD 280 Pro